Fågel i Fokus

Upp och nedvända världen

I Sverige finns ungefär 120 bönder som föder upp kycklingar. Dessa bönder har gjort stora investeringar, både när det gäller tid och pengar. De brinner för djuren och sin gård. De arbetar året runt, varje dag och följer en av världens strängaste djurskyddslagar och ett unikt Djuromsorgsprogram. De lyckas dessutom med konststycket att föda upp en salmonellafri kyckling.

Att Ola och Markus Reslow, som ni kan läsa om i detta nyhetsbrev, därför inte känner igen sig i bilden av svensk kycklinguppfödning som ibland målas upp i media är inte konstigt. Eller som Markus säger ”Det finns ingenting att skämmas för med att vara svensk kycklingbonde – snarare tvärtom…”.

Jag får känslan av att en del kritiker befinner sig långt ifrån bondens vardag. Att våra kor, grisar och kycklingar föds upp för att bli mat och därför måste slaktas är vår verklighet. Väljer man att äta kött så är kött från svenska djur det absolut bästa valet. Svensk kyckling är gott, nyttigt och dessutom klimatsmart.

I det här numret möter ni också Johanna Stiernstedt, kvalitetsansvarig på ICA färskvaror. De ställer allt hårdare krav på kvalitetssäkring och färsk kyckling från våra bönder som är anslutna till Svensk Fågels Djuromsorgsprogram är ett självklart val för ICA.

Nästa nyhetsbrev kommer ut i början av 2009. Till dess får jag önska er en riktig härlig och vit jul (både när det gäller maten och vädret).

Trevlig läsning
Maria Donis
VD Svensk Fågel

Säker svensk kyckling på Ica

Ica har hårda krav för att garantera hög kvalitet och säkerhet på sina produkter. Kycklingen som säljs under varumärket Ica kvalitetssäkras av Ica själva. Däremot är det svårt att kontrollera den kyckling som importeras av enskilda handlare.

Ica har ett stort utbud av egna märkesvaror, så kallade EMV. Den färska kycklingen som säljs under varumärket Ica levereras idag uteslutande av bönder anslutna till Svensk Fågel och är helt fri från tillsatser, socker och salt. Den frysta lågprisvarianten som säljs under namnet Euro Shopper importeras från Danmark och innehåller från 12 till 18 procent saltlake.

Ica kontrollerar själva smak, lukt och konsistens på EMV-kycklingen, däremot är det svårare att kontrollera den kyckling som tas in av enskilda Ica-handlare. Men Ica arbetar hårt för att garantera säkerheten och kvaliteten även på de produkter som tas in av varje enskild handlare.

— Sedan köttfärsskandalen för ett år sedan har vi på Ica upprättat kvalitetssäkring i butik med 27 kvalitetscoacher som hjälper Ica-handlare ute i butikerna, säger Johanna Stiernstedt, kvalitetschef för färskvaror på Ica.
Johanna Stiernstedt

När det gäller andra kvalitetsfrågor kring svensk kyckling, som säkerhet och djuromsorg, följer Ica de kriterier som gäller i Svensk Fågels Djuromsorgsprogram.

— Vi har fullt förtroende för Svensk Fågels arbete, vi vet att de har ett av Sveriges bästa kontrollprogram för djuromsorg och livsmedelsäkerhet. De sköter det oerhört väl, säger Johanna Stiernstedt.

Det är däremot svårt för Ica att kontrollera den importerade kycklingen. Svenska Dagbladet kritiserade nyligen handeln för att inte ha kontroll på om de säljer kyckling av den snabbväxande och större rasen Cobb 700.

— Vi tittar inte på enskilda raser av kycklingen vi köper in. Vi vet att uppfödare inom Svensk Fågel inte använder Cobb 700, men den importerade kycklingen kommer vi inte åt. Vi utvecklar kvalitetsarbetet hela tiden med våra kvalitetscoacher och vi vill också förbättra vår kommunikation till handlarna kring dessa frågor, säger Johanna Stiernstedt.

Fakta om kvalité och djuromsorg i Sverige
Svensk Fågels program ställer krav på maximal 13 % andel saltlake som får tillsättas i kycklingprodukterna, detta garanteras med Svensk Fågels märke. Detta ska också anges i innehållsförteckningen.

Inget köttmjöl eller fiskmjöl får ges till kycklingarna. Fodret som används idag är också GMO-fritt.

Uppfödare inom Svensk Fågel måste följa ett program som ställer krav på hur många djur man får ha i stallet beroende på vilken kvalité och standard för djurvälfärd man har. Inget annat EU-land, inte heller våra grannländer, ställer samma tuffa krav och har betydligt fler kycklingar i stallet.

Stolt kycklingbonde gick sin egen väg

Markus Reslow har verkligen gått mot strömmen. När han 1994 valde att bli kycklingbonde var han bara arton år gammal. Tillsammans med sin storebror Ola köpte han gården Glimminge Strögård utanför Simrishamn i Skåne. Ett beslut som fick omgivningen att höja på ögonbrynen.

- Ja vi blev lite idiotförklarade där i början, men vi ville verkligen ta det här steget och då gjorde vi det. Vi hade inga större förkunskaper, men på ett sätt var det positivt, vi fick verkligen lära oss allt från grunden, säger Markus Reslow

Vad är det bästa med att vara kycklingbonde?
- Först och främst är det roligt då jag har ett äkta intresse för jordbruk och fjäderfän. Kycklinguppfödning är också bra då allt kan integreras på gården, man har alltid kontroll över hela arbetet. Det som är negativt är att det ibland blir arbetstoppar då man inte har så mycket fritid, men det positiva överväger.

Kycklinguppfödare blir ibland kritiserade för bristande djuromsorg, hur ser du på det?
- Det är varken roligt eller rättvist. Man får en stämpel på sig att man håller på med någon slags industriell verksamhet. Folk förstår nog inte hur kycklinguppfödning går till, vi har oerhört höga kvalitetskrav på hygien och djuromsorg. Det finns ingenting att skämmas för med att vara svensk kycklingbonde – snarare tvärtom…

Vilka utmaningar för branschen ser du inför framtiden?
- Konkurrensen från importerad kyckling. Det är omöjligt att konkurrera med pris mot den importerade kycklingen. Vi måste få ut budskapet om svensk kycklings mervärden, att det måste få kosta lite mer med den höga kvaliteten. Här tycker jag både media och handeln har ett ansvar.Namn: Markus Reslow
Ålder: 33
Yrke: Kycklingbonde
Bor: Glimminge strögård utanför Simrishamn
Fritidssysselsättning: Fritiden är ju begränsad, men jag umgås mycket med familjen och så jagar jag.
Favoritkycklingrätt: Jag har ju ingen kontroll på det där då jag inte lagar så mycket själv. Men grillad kyckling tycker jag om, och herrgårdskyckling är också gott.
    Aktuellt
Kyckling – en hjälte under ”Hell hour”
I en ny undersökning om storstadsfamiljers matvanor benämns den allra mest hektiska tiden under dagen som ”Hell hour”. Det är tiden mellan hämtning av barnen från förskola/skola tills maten är serverad. Då är blodsockret lågt och adrenalinet på topp.Det gäller för föräldrarna att vara förberedda, och enligt undersökningen så har barnfamiljer alltid ett förråd med råvaror som är lättlagade och uppskattade av barnen. Kyckling är en av råvarorna som alltid finns i barnfamiljers frys. Det är lättvarierat, nyttigt och gott.

Matsajten Tasteline lyfter också upp kycklingen som din bästa vardagskompis. För goda recept, Klicka här »
Markus Aujalay och Blossom bjöd på kyckling

Den 12 november arrangerade Svensk Fågel ett lunchseminarium på stjärnkocken Markus Aujalays Winterviken i utkanten av Stockholm. Markus Aujalay bjöd på tre nykomponerade kycklingrätter, en för vardag, en för fest och en hälsokyckling à la Blossom.

Hälso- och träningsprofilen Blossom Tainton-Lindquist som talade på seminariet brinner för det sunda livet och maten. Och kycklingrätten som hon tagit fram tillsammans med Markus Aujalay är både nyttig och god.

För recept och bilder på kycklingrätterna. Klicka här 

Till en vit jul ska det vara fågel


Juletid är kalkontid. I alla fall i de engelsktalande delarna av världen. En jul utan den traditionella kalkonen är en omöjlighet i exempelvis Storbritannien och USA. Svenskar börjar också få smak på det vita köttet kring jul. Skinkan dominerar fortfarande julafton, men kalkonen börjar smyga upp som en värdig utmanare. En helstekt kalkon är en riktig festmåltid, och passar perfekt på juldagens släktmiddag.

Det blir också mer och mer populärt att välja kyckling som huvudrätt på nyårsfesten. Både kycklingfilé och hel kyckling får ett uppsving i försäljningen kring nyår. Kyckling är idealisk festmat och kan varieras i det oändliga.


Det goda valet

Allt fler upptäcker fördelarna med det vita köttet, det är gott, lättlagat och enkelt att variera. Men kyckling och kalkon är inte bara gott, det är dessutom bra för dig. Allt från mängden fett och protein till innehållet av viktiga vitaminer och mineraler gör kyckling till bland det nyttigaste köttet du kan äta.

Svensk Fågel har tagit fram en ny skrift om kycklingens nyttiga fördelar. Den heter ”Det goda valet” och du beställer den här: Länk...

 
Svensk Fågel Service AB, SE-105 33 Stockholm PRENUMERERA | AVPRENUMERERA