Fågel i Fokus

Varför får inte svenska barn svensk kyckling?


Svenska kycklingbönder föder upp världens kanske bästa kyckling. Den är fri från salmonella och uppfödd under en av världens strängaste djurskyddslagar. Att svenska kommuner då väljer att köpa in annat än svensk kyckling är för mig helt obegripligt. Kommunerna handlar varje år upp stora mängder livsmedel, och att då välja utländska produkter är oansvarigt både ur smittskydds- och klimatsynpunkt.

Eskilstuna är en kommun som förstått att det går att ställa kvalitetskrav på livsmedlen som upphandlas. Astrid Stockenberg och hennes kollegor på Eskilstunas upphandlingsavdelning tog ställning och satte kvalitet före pris. Allt för att kunna erbjuda Eskilstunas barn och gamla bra och säker mat. Detta är också ett positivt för de bönder som verkar i området och som genererar en levande landsbyggd.

Barnen som deltagit i Barnens Egen Matskola har i alla fall fått lära sig om svensk kycklings alla mervärden. Det har gått så långt att de till och med läxar upp sina föräldrar om de inte köper kyckling från medlemmar i Svensk Fågel. Recepten på kycklinggryta de tagit fram är också helt fantastiska. I mars är det dags för final där Sveriges godaste kycklinggryta ska koras. Ni möter tävlingens juryordförande, matlegendaren Christina Möller, i detta nummers profilintervju.

Nästa nyhetsbrev kommer ut i april, då får vi hoppas att våren till slut har kommit efter en lång, lång vinter. Då är det dags för vårkyckling!

Trevlig läsning
Maria Donis, VD Svensk FågelDet går att ställa kvalitetskrav

Sveriges kommuner har ett oerhört stort ansvar när det gäller vilken mat våra barn och gamla serveras dagligen. Oftast är priset den viktigaste faktorn när kommuner upphandlar mat. Eskilstuna är en kommun som har tänkt annorlunda och valt att ställa tuffare kvalitetskrav. De visar att det går att välja kvalitet före pris. Många kommuner har strama budgetar och upplever att det är svårt att välja dyrare, men kanske bättre, producenter.

- Vi tror att kvalitetsfrågor kring offentlig upphandling av livsmedel kommer mer och mer. Priset får helt enkelt ha en mindre framträdande roll för att vi ska kunna erbjuda Eskilstunaborna bra mat, säger Astrid Stockenberg, miljöhandläggare på Eskilstuna kommuns upphandlingsavdelning.
I kvalitetsbegreppet ingår flera faktorer. För kött ställs krav på bra djurskydd, livsmedelssäkerhet, smak och även så liten klimatbelastning som möjligt. Endast de producenter som uppfyller kraven kan leverera livsmedel till kommunen. Vad det gäller kyckling så är det just nu bara de svenska kycklinguppfödarna som klarar kraven.
- Vad det gäller kyckling så har Svensk Fågels djuromsorgsprogram och salmonellakontroll varit avgörande. Det garanterar en mycket god kvalitet på det som vi upphandlar. Vi jobbar även för minskad klimatpåverkan i vår matsedelsplanering. På så vis styrs inköpen till produkter som inte bidrar till utsläpp av klimatgaser, till exempel att ibland välja kyckling i stället för nötkött eller potatis före ris.
Eskilstunas upphandlingsavdelning har tillsammans med de lokala politikerna kommit fram till att kvalitet måste få kosta. Då kommunerna står för väldigt stora inköp av livsmedel är det positivt att de tar ansvar och väljer mat av god kvalitet. Enskilda medborgare kan välja att köpa mat av hög kvalitet, men de kan inte kontrollera vad som serveras på skolor och sjukhem.
- Kvalitetskontrollen står vi på upphandlingsavdelningen för. Våra kommuninvånare ska känna sig trygga med att produkterna på våra avtal är av hög kvalitet.
Att kommuner börjar använda möjligheten att ställa tuffare kvalitetskrav har många goda effekter. Dels får kommuninvånarna bra och säker mat och dels får den svenska livsmedelsbranschen en stark anledning att fortsätta sitt kvalitetsarbete. Eskilstuna är en kommun som tagit möjligheten att visa framfötterna och sätta kvalitet före pris och de delar gärna med sig av sina erfarenheter.
- Vi tycker att kvalitet får kosta och det är möjligt att upphandla med kvalitetstänk först. Är det någon annan kommun som är intresserade av hur vi gjort får de gärna höra av sig till oss. Det är bara bra om fler kommuner väljer att arbete på det här sättet.

Matlegend med framtidshopp

Christina Möller har inspirerat svenska folket till matlagning sedan 60-talet. Hon brinner för den äkta maten och har med förfäran sett hur svenskars matlagningskunskaper försvunnit på senare år. Men hon ser ändå ljust på framtiden, framförallt genom sitt arbete som juryordförande i Barnens Egen Matskola. Svensk Fågel sponsrar årets tävling och utmaningen för de tävlande skolklasserna är att laga Sveriges godaste kycklinggryta.

- Det är fantastiskt att se entusiasmen och fokuseringen hos de här femteklassarna. De lägger ner otroligt mycket tid på att ta fram recepten och de lär sig samtidigt allt om kyckling. Det är roligt att barnen nu kan mer än sina föräldrar så de berättar om hur nyttigt och bra det är med svensk kyckling, säger Christina Möller.

Hur viktig tycker du att den här tävlingen är?
- Otroligt viktig. Man märker hur barn blivit bättre på att hjälpa till med maten hemma, bara under den tid som tävlingen funnits. Så det börjar ske en förändring, vilket nästan är ett måste med dagens familjesituationer.

Hur har synen på mat förändrats under åren?
- Matlagning har tappat i status. Sedan hemmafruarna kom ut i arbetslivet under 60-talet så lär vi inte våra barn att laga riktig mat längre. Visst finns det matintresserade människor fortfarande men färdigmat ökar väldigt mycket, främst bland pensionärer och barnfamiljer.

Tidsbrist är ju ofta ett argument för att inte laga riktig mat, vad har du för tips för stressade barnfamiljer?
- Det är väldigt enkelt och tråkigt, nämligen planering. Se till att storhandla, gör mycket mat och frys in. Sedan är det tråkigt att använda köket som en flygplats där barnen landar, tankar och far iväg igen. Låt barnen vara med och laga mat, var inte rädd för att låta dem använda kniv och spis. Matlagning ska vara sinnligt.

Kyckling har väl också blivit en räddare i nöden för barnfamiljer?
- Absolut. Tidigare var kyckling det mest exklusiva du kunde äta och du tillagade den nästan alltid hel. Nu när det går att köpa olika färdigstyckade kycklingdelar så har det blivit en väldigt användbar vardagsrätt.

Hur ser du på framtidens matlagning?
- Jag tror det kommer att bli bra. Jag har hopp om att statusen på maten kommer att öka och att folk kommer att lägga mer tid och pengar på att göra bra mat.

Namn: Christina Möller
Yrke: Matlegend (fd chef för Kf:s provkök, nu egen företagare)
Bor: Stockholm
Fritidssysselsättning: Mitt jobb tar mycket av min fritid, men jag älskar att spela golf.
Dold talang: Jag är lite av en skådespelare. Ge mig en scen och en publik så blir jag lycklig.
Favoritkycklingrätt: En härlig helstekt kyckling i ugn, med en fluffig citronsås och klyftpotatis.
    Aktuellt
 
Välkommen till Svensk Fågels årsstämma
Nu är det återigen dags för Svensk Fågels årsstämma. Den 27 mars samlas hela kycklingbranschen på Hotel Tylösand i Halmstad. Talare är Cecilia Widegren från miljö- och jordbruksutskottet, Lars-Göran Pettersson, ordförande i LRF, samt Manuel Knight, psykolog och före detta elitsoldat i US Special Forces. Stämman är öppen för nära samarbetspartner och myndigheter som arbetar med branschens frågor, är du intresserad så kontakta Elisabeth Secher på: elisabeth@secher.pp.se.

Välkommen!

Final för barnkockar


Äntligen är finallagen klara i Barnens Egen Matskola. Aldrig tidigare har så många barn varit med och tävlat, det har heller aldrig varit en sådan geografisk spridning på de deltagande klasserna. Efter rafflande semifinaler från Luleå i norr till Malmö i söder har tre finallag tagits sig ända fram till finalen på Operakällaren den 11 mars. Det är tre mycket spännande och vitt skilda recept på kycklinggryta som tagits fram av de tävlande lagen; vild kyckling med souvas från Abisko skola, Kyckling á la Curry från Rosentorps skola i Vellinge och en rätt kallad ”Den sagolika kycklinggrytan” från Nyckelskolan i Södertälje.
 
USA vill exportera klordoppad kyckling
USA har lämnat in en officiell protest till Världshandels-organisationen mot EU:s handelsstopp för klordoppad kyckling. EU har sedan länge stoppat importen av kyckling från USA som doppats i bland annat klor för att desinficeras efter slakt. Det går stick i stäv med Svensk Fågels syn på att arbeta förebyggande med djuromsorg och livsmedelssäkerhet, något som även EU nu äntligen har börjat tillämpa.

TV4-profil i behov av kycklingrecept

Nyhetsmorgons program-ledare Jenny Östergren hade dåligt med inspiration till vardagsmaten. Hon löste det genom att anordnade en tävling på sin blogg om det bästa kycklingrecept på lårfilé. Svaren lät inte vänta på sig, många läsare delade glatt med sig av sina bästa kycklingtips. Vinnaren blev till slut ”Kyckling au vin”, en enkel men ändå lyxig vardagsrätt. Läs alla svar här: »

Medelhavskost med fågel

Medelhavskost är en matfilosofi som handlar om att äta mycket olivolja, nötter, baljväxter, frukt och grönt samt att undvika rött kött i möjligaste mån. Den främsta hälsofördelen med medelhavskosten är att den är mycket bra för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Den spanske nutritionsforskaren Jordi Salas-Salvado har genomfört en stor studie om medelhavskostens hälsofördelar. Och han ser tydliga tendenser att vitt kött, med sin låga halt av mättade fettsyror och kolesterol, är att föredra framför rött kött.


Läs mer på Svensk Fågels hemsida »

 
Svensk Fågel Service AB, SE-105 33 Stockholm PRENUMERERA | AVPRENUMERERA