Fågel i Fokus

Högtryck för kyckling

Återigen har det slagits fast att det vita fågelköttet är bra för hälsan. En amerikansk studie bland över 500 000 personer visar att vitt kött är att föredra framför rött om du vill leva länge. Att nu också Naturvårdsverket visar att kyckling är det bästa köttslaget för klimatet gör det vita köttet ännu mer attraktivt. Under våren och sommaren är det högtryck för kyckling. Kyckling passar till allt från studentbuffén och picknicken till grillkvällen.

Denna vår har det dock varit tuffare än vanligt. Fynden av glas i kyckling och andra livsmedel har självklart drabbat den svenska kycklingbranschen. Fokus i debatten har i mångt och mycket legat på kyckling, även om glas har hittats i allt från köttfärs och falukorv till tårta och öl. När nu glasfynden har klingat av och polisen avskrivit alla misstankar om en samordnat aktion är det många bönder och andra inom branschen som drar en lättnandes suck och blickar framåt. Jag är övertygad om att svenska konsumenter känner ett fortsatt förtroende för den svenska kycklingen och att konsumtionen ska återhämta sig. Ett företag som blickar framåt är till exempel Ingelsta Kalkon som i dagarna invigde en ny förädlingsanläggning. Svensk Fågel var med på invigningen och vi önskar dem grattis och lycka till!

Bland barn är kyckling en favorit – något som stod klart när Barnens egen matskola i år hade kyckling på menyn. Läs intervjun med Mathias – så här två månader efter finalen på Operakällaren i Stockholm.

Jag får lov att önska alla en trevlig sommar! Nästa nyhetsbrev kommer efter sommaren.

Trevlig läsning
Maria Donis, VD
Svensk Fågel

Ät kyckling och lev längre

Enligt en ny amerikansk studie, som genomförts av bland annat USA:s nationella cancerinstitut, finns det tydliga samband mellan val av kost och livslängd. De som valde att äta en större mängd vitt kött levde längre än de som valde att äta mycket rött kött.

Att må bra hänger mycket ihop med vad man äter. Det debatteras flitigt om vilken kost som egentligen är den bästa. Men den amerikanska studien slår fast att en ökad konsumtion av vitt kött minskade risken för flertalet sjukdomar. Resultatet visar alltså att personer som äter mer fågel och fisk istället för rött kött verkar drabbas av färre sjukdomar och leva lite längre.

Göran Hallmans är professor och forskare på Umeå Universitet och expert på näringsforskning.
- Det forskas mycket kring sambandet mellan kost och hälsa, givetvis med skiftande slutsatser. Men min erfarenhet säger tydligt att vitt kött är bättre än rött kött och processat kött. Fågel är en bra form av kött och jag lever själv efter den uppfattningen.
De försökspersoner i studien som åt mycket rött kött (nöt och svin) hade en högre dödlighet än de som valde att äta mer vitt kött, som fågel och fisk. Storkonsumenter av rött kött, och även processad mat som exempelvis korv, levde kortare både i allmänhet och på grund av speciella orsaker som cancer eller hjärtsjukdomar. Under studien avled ca 48 000 av männen och 23 000 av kvinnorna. Enligt forskarna kunde 11 respektive 16 procent av dessa dödsfall förebyggts om försökspersonerna dragit ner sin konsumtion av rött kött och processade köttprodukter.
- Det är självklart inte bra att äta oxfilé varje dag, men någon gång ibland är inte fel. Däremot kan man gott prioritera det vita köttet, säger Göran Hallmans.
Fakta om studien:
Namn: Meat Intake and Mortality - A Prospective Study of Over Half a Million People
Deltagande i undersökningen: 546 653 personer mellan 50 och 71 år (322 263 män och 223 390 kvinnor).
Tidpunkt för undersökningen: 1995 – 2005
Publicerad: 23 mars 2009

Skånska barn lagar bäst kyckling

Sveriges godaste kycklinggryta lagas i skånska Vellinge utanför Malmö. Efter månader av provlagning och hård träning tog Rosentorpsskolans fjärdeklassare hem segern i Barnens Egen Matskola. Vinnargrytan ”Kyckling á la curry” var komponerad och tillagad av Mathias Byskog, Kalle Kjellman och Emma Andersson. Vi ringde upp Mathias för att fråga hur det var att tävla i matlagning.

Grattis till vinsten Mathias! Hur kändes det att vinna?
Jättebra, det var jätteroligt.

Var ni säkra på att ni skulle vinna?
Ja. Eller i alla fall jag trodde på att vi skulle vinna.

Hur gick det till när ni kom på receptet till Kyckling a la Curry?
Vi delade upp klassen i grupper och jag kom med Kalle och Emma. Sedan hittade alla på varsitt recept och vi hittade på det här receptet. Det blev sedan framröstat som det bästa. Så då fick vi tävla.

Vad gjorde ni mer i skolan kring tävlingen?
De andra i klassen fick lära sig en massa om kyckling. Vi fick lära oss om olika kryddor som passar till kyckling, sen behövde vi inte lära oss så mycket mer för tävlingen.

Hur förberedde ni er inför tävlandet?
Vi hade en tränare som tränade oss i att laga mat och fixade kockkläder åt oss. Sen lagade vi vår gryta om och om igen, vi gjorde den femton gånger innan finalen.

Tycker du att det är roligare med matlagning nu efter tävlingen?
Det är ungefär samma, min mamma är kock så jag hade mycket med mig hemifrån redan från början.

Vad ska ni göra med vinsten då?
Det vet vi inte riktigt än. Det var ju hela klassen som vann så det kommer att bli en skolresa som handlar om mat.

Namn: Mathias Byskog
Yrke: Går i 4:e klass på Rosentorpsskolan
Bor: Vellinge söder om Malmö
Fritidssysselsättning: Umgås med kompisar
Favoritkycklingrätt: Klart jag gillar vår kycklinggryta väldigt mycket men annars gillar jag pappas kycklinggryta med gul curry, minimajs och en massa grönsaker.

Info om Tävlingen:
Barnens egen matskola är en tävling för mellanstadieelever i hela landet. Svensk Fågel sponsrade tävlingen och temat var ”Pippi på gryta”. Uppgiften var att hitta på och laga Sveriges godaste kycklinggryta. Efter utslagningar i två omgångar avgjorde finalen på Operakällaren inför jublande hejaklackar. Förstapriset, som delades ut av Årets Kock Viktor Westerlind, bestod av ett förgyllt grytlock och 10 000 kr. Dessutom serverades vinnargrytan på alla Coop Kök & Café runt om i landet under vecka 13.

Läs mer om tävlingen och receptet här »
    Aktuellt
 
Ingelsta utökar
Svenska konsumenter har fattat tycke för kalkon. Trots det kärva ekonomiska läget fortsätter Ingelsta Kalkon att växa i samma takt som tidigare. När de flesta företag drar ner så satsar Ingelsta friskt framåt. För att möta marknadens ökade efterfrågan på kalkonkött har en helt ny anläggning i Simrishamn invigts. Den nya anläggningen kommer bland annat att producera charkprodukter som korv och pålägg.
Kyckling hela veckan och fortfarande klimatsmart
Naturvårdsverket har studerat hur våra matvanor påverkar klimatet. Livsmedel är bland det mest klimatbelastande produktområdet med stor energianvändning och utsläpp av koldioxid. Genom att göra klimatsmarta val i butiken kan konsumenten göra en stor insats.

Att dra ner på köttkonsumtionen är ett vanligt råd för att minska klimatbelastningen. Men det är stor skillnad på kött och kött. Naturvårdsverket slår fast att inte ens om man äter kyckling sju dagar i veckan blir utsläppen lika höga som vid en portion nötkött. Kyckling visar sig återigen som ett klimatsmart val.

Läs mer på Naturvårdsverkets hemsida »
 
Från marginalvara till storsäljare
Jordbruksverket har i två olika studier tittat på svenskarnas konsumtionsvanor från 1960-talet fram till och med 2006. Ett av de mest iögonfallande resultaten var hur konsumtionen av kyckling ökat explosionsartat. År 1960 var kyckling en marginell råvara, vi svenskar åt endast 1,6 kg kyckling per person och år. Trettio år senare hade konsumtionen tagit sig upp till 6 kg per person och år, men sedan hände något dramatiskt. Från nittiotalets början och fram till 2006 accelererade konsumtionen och idag äter varje svensk 16 kg fågelkött per år. Räknat från 1960 är det alltså en tiofaldig ökning!

Läs hela rapporten här »

Rekordmånga deltagare på Svensk Fågels stämma
Svensk Fågels årsstämma i Tylösand drog fulla hus med rekordmånga besökare. Hela branschen samlades för att lyssna på intressanta föredrag och diskutera framtidsfrågor som djurhälsa, konkurrenskraft och effektivitet. Dessutom presenterades det nya webbaserade uppföljningsprogrammet TUPPEN. Det är ett totaluppföljningsprogram för hela värdekedjan inom Svensk Fågel och ska hjälpa alla, från uppfödare till slakteri, att bli mer effektiva. TUPPEN är kostnadsfritt för alla medlemmar i Svensk Fågel och har delfinansierats bland annat med hjälp av LRF och Landsbygdsprogrammet.

Läs mer om TUPPEN här »

Läs mer på Svensk Fågels hemsida »

 
Svensk Fågel Service AB, SE-105 33 Stockholm PRENUMERERA | AVPRENUMERERA