Fågel i Fokus

Svenskar älskar sin kyckling

Kyckling är populärare än någonsin. Svenska folket fortsätter att i allt större grad välja kyckling på matbordet, både färdiggrillad och färsk. Under sommaren har kycklingförsäljningen gått upp och på många grillfester är det kyckling som har spelat huvudrollen.


Ett tydligt tecken på att kyckling klivit fram som svenskarnas favoritmat är att en kycklingrätt blev utsedd till Årets Nationalrätt under matfestivalen ”Smaka på Stockholm”. Förr i tiden var kyckling något som mest serverades på söndagsmiddagar, men idag används kyckling lika mycket som vardagsmat som till fest. ”En förbannat bra råvara” som kocken Håkan Thörnström uttrycker det. Läs intervjun med Håkan i nyhetsbrevet.


En förutsättning för att svenska folket ska få sin kyckling är att våra medlemsföretag jobbar professionellt och hela tiden utvecklar sitt arbete. Nyligen har Kronfågel nominerats till Årets Förpackning av Dagligvarugalan för sitt smarta grilltråg och Guldfågeln har utsetts till Årets Leverantör av Vi-handlarna.


Svenska kycklingar har det kanske bäst i hela Europa, och det är viktigt att resten av EU:s medlemsländer följer med i den utvecklingen. Läs om hur Sverige jobbar med djurskyddsfrågor under EU-ordförandeskapet och hur Svensk Fågel fungerar som ett föredöme.

När nästa nummer av Fågel i Fokus kommer är vi mitt inne i hösten med tid för att hålla sig inomhus och kanske laga en mustig kycklinggryta med egenplockad svamp.

Trevlig läsning
Maria Donis, VD Svensk Fågel

EU:s ordförandeskap:

Sverige visar vägen för ökat djurskydd

Svenska djur är skyddade av en av världens starkaste djurskyddslagstiftningar. När Sverige nu är ordförandeland inom EU är djurskyddsfrågor självklart en prioriterad fråga. Svensk Fågels arbete med djurskydd och hälsa står som förebild för många andra medlemsstater.

För många medlemsländer ses arbetet med djurskydd som ett nödvändigt ont som kostar mer än det smakar. Sverige har generellt mer långtgående regler för djurskydd och anses ledande i arbetet för ökat djurskydd inom EU. När det gäller kycklinguppfödning så har den svenska branschen varit ett föredöme.
- Sverige var det första landet som tog fram ett djuromsorgsprogram för slaktkycklingar. Svensk Fågels fothälsoprogram har varit ett föredöme och Sverige har tidigare fört fram fördelar med programmet som lett till ett EU-direktiv. Programmet är bra och det fungerar, säger Agneta Norgren, departementssekreterare på Jordbruksdepartementet och ansvarig för samordning av det internationella djurskyddsarbetet.
I EU-fördraget står det klart och tydligt att EU har ansvar för djurskydd och det finns lagar som reglerar behandlingen av djur. Problemet är att de inte efterlevs i alla länder och att det är svårt att kontrollera att alla jobbar likadant, vilket skapar en snedvriden konkurrens. Sverige har utöver EU-lagstiftningen i många avseenden mer långtgående lagstiftning rörande djurskydd. Svenska bönder lever under hård press att kunna föda upp djur enligt gällande lagar men samtidigt till ett konkurrenskraftigt pris. Men det går att göra, vilket bland annat svenska kycklingbönder visar.
- Det är viktigt att kunna visa upp goda exempel för skeptiska medlemsländer som enbart ser djurskyddsarbete som dyrt, tidskrävande och nästintill ogenomförbart. Men det finns ingen motsättning mellan bra djurhållning och bra ekonomi. Vår erfarenhet är att friska djur som har det bra också producerar bättre, slår Agneta Norgren fast.
När Sverige tog över ordförandeklubban i somras var självklart djurhälsa och djurskydd ett prioriterat område. Det svenska Jordbruksdepartementet kommer under ordförandeskapet att arbeta med den pågående översynen av EU:s hela djurhälsolagstiftning. Inom djurskyddsområdet arbetar Sverige med ett förslag om skydd av försöksdjur. EU-kommissionen har aviserat att de planerar att lägga fram ytterligare förslag om djurskydd under hösten, bland annat väntas ett förslag om skydd av djur under transport. Sverige kommer självklart att arbeta aktivt med dessa under ordförandeperioden.
- Vår ambition är att höja djurskyddsnivån i EU till svenska nivåer. Men det tar tid att förändra och vi hinner naturligtvis inte göra allt under ordförandeskapet. Sverige kommer givetvis fortsätta att driva djurskyddsfrågor även efter vi lämnat över ordförandeklubban, avslutar Agneta Norgren.

Fokus djurskydd under Ordförandeskapet i EU
  • 20-23 oktober: Informellt möte mellan EU:s chefsveterinärer för att diskutera djurhälsa.
  • 8-9 oktober i Uppsala: Konferens om djurskydd.

Kyckling självklart val till årets nationalrätt

”Kyckling är helt enkelt en förbannat bra råvara”, så motiverar Håkan Thörnström sitt val av kyckling när han tävlade i den prestigefyllda tävlingen Årets Nationalrätt i somras. Den kräsna juryn höll uppenbarligen med Håkan och utsåg hans ”Glaserad dragonkyckling med bakad potatis och tomat samt råmarinerad sellerirot” till årets nationalrätt 2009.

Håkan Thörnström är en av Sveriges mest meriterade kockar och driver restaurangen Thörnströms Kök i Göteborg. När han skulle tävla mot Sveriges bästa kockar i Årets Nationalrätt var kyckling ett naturligt val som råvara:

”Kyckling är helt enkelt en förbannat bra råvara. Men kan göra så mycket med den; använda den hel eller de olika delarna. Dessutom är den billig. Det är en trevlig råvara rätt upp och ner.”

Äter du själv kyckling hemma?
Absolut. Vi äter kyckling minst en gång i veckan hemma hos oss. Min fru brukar säga åt mig att köpa kyckling via jobbet så att det inte blir några billiga, importerade kycklingbitar som består mer av vatten än protein.

Ser du kyckling som vardagsmat eller festmat?
Kyckling passar lika bra till båda. Självklart gör jag enklare tillagningar på vardagarna, men inför tävlingen provlagade jag och serverade rätten som en riktig festmåltid. Kyckling passar ju också väldigt bra med tryffel, eller champinjoner och kantareller om man vill göra det enklare.

Hur skulle du beskriva din matfilosofi?
Med åren har jag börjat uppskatta genuint svensk, rejäl matlagning i förfinad form. Man ska känna den svenska traditionen men i modern tappning. På senare år har det varit mycket experimenterande med konsistenser och mat serveras som snö, pulver och gelé. Men det har gått över styr och jag vill tillbaka till grunderna, men i nutida form. Husmanskost ska ju följa tidens utveckling.

Hur kom det sig att du tävlade i Årets Nationalrätt?
Att tävla i Årets Nationalrätt är inget man väljer. Man blir utsedd att delta och för detta krävs minst tjugo års erfarenhet samt att man gjort värdefulla insatser för svensk gastronomi. Det passade in på mig och jag har ju tävlingserfarenhet sedan tidigare. Men det var ett tag sedan och det var en angenäm déjà vu-känsla när pulsen höjdes och händerna darrade av nervositet när man la upp maten.

Vart ska man ta sig om man är sugen på att testa Årets Nationalrätt?
Jag kommer att göra ett gästspel på Lisebergs Värdshus mellan den 25-27 september. Där kommer vi att erbjuda nationalrätten som huvudrätt i en specialmeny. Sedan kommer vi troligtvis använda rätten antingen på Thörnströms Kök eller i mina nya lokaler för middagsarrangemang som heter Thörnströms Privata Rum.

Namn: Håkan Thörnström
Ålder: 41, snart 42
Yrke: Kock
Bor: Göteborg
Fritidssysselsättning: Jag spelar golf, en runda om året. Men jag ska nog avveckla det och börja med min ungdomshobby vindsurfing istället. Det var längesedan jag sysslade med det och jag är grymt sugen på att börja igen.
Dold talang: Det ska väl vara vindsurfingen då. Jag hoppas bara att jag är lika bra som jag minns.
Favoritkycklingrätt: Jag gillar det lite mörkare köttet på kycklingen. Jag använder mycket lårfiléer även om mina tre döttrar främst föredrar det vita köttet på bröstfiléerna.

Vill du själv testa att laga Årets Nationalrätt?
Receptet hittar du här: http://www.svenskfagel.se/?p=3129

    Aktuellt
Fågel på Skansen
Mellan den 2-4 september anordnades ”Jorden och Skogen i stan” på Skansen i Stockholm. Över 3000 mellanstadiebarn besökte temadagarna och lärde sig mer om jord och skog.

Självklart var Svensk Fågel på plats. Barnen kunde ställa frågor om kycklingar direkt till kycklingbönderna Hans-Christer Palmers, Lena Skure och Elisabeth Nilsson. Dessutom fanns deltagare av Barnens egen Matskola på plats och lagade sin sagolika kycklinggryta.

Det här är fjärde året i rad som Svensk Fågel deltar på ”Jorden och Skogen i stan”. Ett projekt som växer stadigt och numer även finns i Malmö, Umeå, Skara och Örebro.
Läs mer om Skansendagen »

Världens snabbaste kycklingätare
Ingen kan väl ha missat Usain Bolt’s framfart på löparbanorna. Den snabbe jamaicanen har slagit världen med häpnad då han krossat alla tidigare världsrekord.

Kan hemligheten bakom Usain Bolts fantastiska presta-tioner vara hans val av mat? Världens snabbaste man är nämligen uppfödd på stekt kyckling och jams (en oerhört populär rotfrukt på Jamaica). Usain Bolt har flera gånger uttalat sin kärlek till stekt och friterad kyckling och det är bara att konstatera att kyckling ger snabba ben.
Helstekt kyckling
- enklare än någonsin

Nu lanserar Kronfågel en nyhet som gör det enkelt att helsteka kyckling. En stor ugnsklar gårdskyckling.

Du behöver varken krydda den eller ha en egen stekgryta, då produkten säljs färdig-kryddad i ett tråg som kan ställas direkt i ugnen. Så nu kan alla njuta av helstekt kyckling, snabbt, enkelt och gott.


Läs mer på Svensk Fågels hemsida »

 
Svensk Fågel Service AB, SE-105 33 Stockholm PRENUMERERA | AVPRENUMERERA