Fågel i Fokus

Kyckling vinner klimatracet

Den 7 december samlas världens ledare i Köpenhamn för att diskutera klimatfrågor. Vi som verkar i livsmedelsbranschen har ett stort ansvar för dessa frågor, både att informera konsumenter och att själva ta ansvar för att minska vår klimatpåverkan.

Svensk Fågel och våra medlemsföretag arbetar hårt för att svensk kyckling ska fortsätta att vara det mest klimatsmarta valet – om du väljer att äta kött. Faktum är att svensk kyckling faktiskt har blivit klimatsmartare sedan mitten på nittiotalet. Enligt nya siffror från SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik, har svenska kycklingbönder minskat sina utsläpp av koldioxid med 22 procent sedan 1990. Studien visar även att svensk kyckling i jämförelse med den importerade som ingick i studien har lägre klimatutsläpp idag och att den importerade kycklingen ligger på en nivå som den svenska hade 1990.

Svenska konsumenter vill ha klimatsmart mat, det gäller bara att lära dem vad som är mest klimatsmart. Läs om företaget Middagsfrid som förutom att ge sina kunder vardagsro även missionerar för en ökad kunskap om klimatsmarta matval. De ser svensk kyckling som ett enkelt och självklart val för minskad klimatpåverkan.

Svenska kycklingbönder är bäst i världen på att minimera utsläpp av växthusgaser i primärproduktionen, mycket tack vare det kretsloppstänk som nästan alla medlemmar i Svensk Fågel har. Per Lindahl på Mosslundas kycklinggård har arbetat länge med sitt kretslopp, läs mer om honom och hans gård i detta nyhetsbrev.

Nästa nyhetsbrev kommer ut i december, då blir det fullt fokus på hur du gör för att få en riktigt god och vit jul.

Trevlig läsning
Maria Donis, VD Svensk Fågel

Middagsfrid vill lära svenskar att äta klimatsmart

Allt fler svenskar vill äta klimatsmart. Ett stort problem är dock att de flesta konsumenter inte riktigt vet vilka matval som är mest klimatsmarta. Företaget Middagsfrid, med vd Kicki Theander i spetsen, vill lära svenska folket att äta klimatsmart och ett enkelt sätt är att välja mer fågel på middagsbordet.
- Många svenskar vet inte vilka råvaror som är klimatsmarta, många tittar på om det är närproducerat eller ekologiskt. Men den största klimatvinsten gör man om man tittar på primärproduktionen av kött och väljer det med minst klimatpåverkan. Här är ju kyckling eller vilt det överlägset mest klimatsmarta valet när det gäller kött, säger Kicki Theander.
Middagsfrid tar allvarligt på sin uppgift att erbjuda sina kunder klimatsmarta livsmedel. De utför egna undersökningar för att mäta kunskapen bland konsumenter och de går igenom statistik för att se hur de på bästa sätt kan minska sin klimatpåverkan. Vad de funnit är att transporter och matsvinn i sammanhanget är ganska små faktorer. Den stora boven i dramat är primärproduktionen. För att fastställa hur klimatsmart en råvara är måste man främst titta på de utsläpp som uppkommer när det produceras.
- Vi ramlade nästan av stolen när vi såg skillnaderna mellan olika köttslags klimatpåverkan. Genom att välja bort nötkött, vars produktion genererar absolut mest utsläpp av växthusgaser, sänkte vi vår klimatpåverkan markant. Numer lägger vi bara in en nötköttsrätt var femte vecka, däremot har vi minst ett fågelrecept varje vecka, säger Kicki Theander.
De flesta svenskar vill äta kött någon gång i veckan, och detta måste givetvis Middagsfrid respektera för att kunna få kunder. Deras idé är att sakta men säkert informera alla sina kunder om hur man blir mer klimatsmart och hur de ska tänka kring sina matval. På så vis ökar kunskapen i dessa frågor och svenska folkets matvanor kan ändras. Idag genererar Middagsfrids kunder 50 procent mindre klimatutsläpp än genomsnittssvensken.
- Egentligen är det inte så svårt att vara klimatsmart. Det är bara att titta på vilka livsmedel du stoppar i matkorgen. Att äta mer kyckling istället för annat kött är ett lätt sätt att minska sin klimatpåverkan, slår Kicki Theander fast.
FAKTA:
Middagsfrid erbjuder sina kunder färdiga veckomenyer med tillhörande råvaror. Ungefär 5 200 familjer som inte kan eller hinner planera och laga nyttig och klimatsmart mat får varje vecka allt de behöver levererat till dörren. Middagsfrid har som uttalat affärsmål att förändra svenska folkets matvanor. Fokus ligger på att lära svenskar om klimatsmarta matval.

Naturligt kretslopp på Mosslunda

Svensk kyckling är bland det mest klimatsmarta matval du kan göra. Anledningen är det otroligt stora jobb som Sveriges kycklingbönder lägger ner på att göra primärproduktionen på sina gårdar hållbar och klimatvänlig. Hos nästan alla svenska kycklinguppfödare finns ett tydligt kretsloppstänk. Egenodlat vete, halmpanna för uppvärmning och gödsel som sprids på
åkrarna – allt tas till vara och allt hänger ihop.


Per Lindahl och hans fru Anna-Lena på Mosslunda gård utanför Kristianstad har varit kycklingbönder sedan 1997. Här är kretsloppstänket ständigt närvarande.
- Jag har alltid varit inspirerad av tanken på kretslopp. Allt är egentligen ett kretslopp och allt vi förbrukar måste ta vägen någonstans. Som kycklingbonde har jag möjlighet att skapa mitt eget minikretslopp där vi skapar en ”evig rundgång” mellan spannmålet, halmen, kycklingarna och gödseln, säger Per Lindahl.
För Per, och de flesta kycklingbönderna inom Svensk Fågel, är halmpannan central på gården. Med egenodlad halm kan Mosslundas kycklingstallar, bostadshus, verkstad och spannmålstork värmas upp. Den lilla askan som blir över sprids ut på åkrarna. Pannan matas med 300 kilos halmbalar och den halm som förbränns på Mosslunda motsvarar ungefär 100 000 liter eldningsolja.
- Halmpannan är fantastisk då vi enbart använder egenodlad halm och på så sätt slipper alla transporter. Jag brukar säga att halmpannan både värmer upp stallarna och hjärtat.
Förutom värme så ger Mosslundas åkrar också foder åt kycklingarna. Kycklingfoder utgörs till största delen av vete och det egenodlade spannmålet torkas i den egna torken för att sedan lagras i gårdens silo. Den del av kycklingfodret som köps in är garanterat fritt från fiskmjöl, något som numer gäller alla kycklingbönder inom Svensk Fågel.

Vissa konsumenter tror att storskaliga gårdar som Mosslunda inte kan vara bra för klimat och miljö och väljer istället mat från småskaliga producenter. Men Per ser istället fördelar med en stor gård.
- För att få ett fungerande kretslopp krävs stora investeringar och också stora volymer. Talet om småskalighet är därför inte helt rättvisande, ofta krävs en större uppfödning för att miljöarbetet ska vara ekonomiskt möjligt.
Namn: Per Lindahl
Yrke: Kycklingbonde
Bor: Mosslunda utanför Kristianstad
Fritidssysselsättning: Jag har minimalt med fritid, men den tid som finns över ägnas åt familjen.
Dold talang: Julstädning
Favoritkycklingrätt: Baconlindad kycklingfilé
    Aktuellt

Populärt att köpa klimatsmart mat.
En färsk undersökning från Naturvårdsverket visar att 69 procent av svenska folket vill köpa varor och tjänster av företag som arbetar för att minska klimat-förändringarna. Hela 81 procent är villiga att betala fem procent mer för det.

Det blir alltmer tydligt att svenska konsumenter mer aktivt söker efter klimatsmart mat när de handlar. Sedan förra året har viljan att köpa klimatsmart ökat från 62 till 69 procent. Dessutom har de som kan tänka sig att betala mer för klimatsmart mat ökat från 76 till 81 procent.

För Svensk Fågel är det givetvis glädjande siffror då svensk kyckling är bland det mest klimatsmarta kött du kan köpa. Svenska kycklingbönder arbetar hela tiden för att ge konsumenten världens bästa kyckling och att även se till att den är så klimatsmart som möjligt.

Läs mer om klimatsmart kyckling här »
Kyckling uppe
i det blå


Kyckling har blivit svenska folkets vardagshjälte. Det visar en färsk undersökning från Svensk Fågel om svenska folkets matvanor vad det gäller kyckling. Hela 91 procent svarade att de helst serverar kyckling till vardags, även om det också är populärt med kyckling till grillning och till fest. Undersökningen gav också svar på hur vi helst tillagar vår kyckling. Allra mest populärt är att steka eller ugnssteka kycklingbröstfiléer som kryddats med salt och peppar.

Slutligen kunde det också slås fast att svenska folket helst äter en kycklingmiddag tillsammans med ”Mat-Tina” Nordström och Fredrik Lindström. Frågade man bara kvinnor så var skådespelaren Michael Nyqvist mest populär.

Undersökningen presenterades den 22 oktober på ett seminarium. Lokalen var platsen med Stockholms kanske vackraste utsikt, restaurang Och Himlen Därtill som är belägen högst upp i gamla skatteskrapan på Södermalm.

På seminariet serverades också en kycklinglunch bestående av tre speciellt framtagna kycklingrätter. Recepten var skapade av stjärnkocken Magnus Lindström från restaurangen Swedish Taste i Göteborg, Årets Stjärnskott i White Guide 2009.

Läs mer om undersökningen och recepten här »

En kalkon till Thanksgiving

Snart är det dags för Thanksgiving. I USA är det en gigantisk högtid i paritet med julen. Traditionellt sett äter man ugnsstekt kalkon tillsammans potatismos, sås och ”stuffing”, alltså de godsaker man stoppat kalkonen med.

Ursprunget till Thanksgiving kommer från de europeiska pilgrimerna som anlände till USA på 1600-talet. Deras första tid i det nya landet var svår och de plågades av dåliga skördar. De fick dock hjälp av Amerikas ursprungsbefolkning indianerna och när äntligen en god skörd kom så ställde de till med stor skördefest.

Ställ till med din egen Thanksgivingmiddag och helstek en kalkon.


Recept hittar du här »


Läs mer på Svensk Fågels hemsida »

 
Svensk Fågel Service AB, SE-105 33 Stockholm PRENUMERERA | AVPRENUMERERA