Fågel i Fokus

En god och vit jul

När vi summerar året kan vi konstatera att svenskarna fortsätter älska kyckling. De senaste rapporterna visar på en treprocentig ökning av konsumtionen. Självklart oerhört glädjande siffror för oss på Svensk Fågel och alla våra medlemsföretag med duktiga kycklingbönder i spetsen.


Svenska folket äter helt enkelt mer kyckling, och konsumtionen ökar över hela året. Tidigare var kyckling vår- och sommarmat. Men nu äter vi kyckling även under de kyligare månaderna. Anders R. Karlsson, produktchef för kött på City Gross/BergendahlsGruppen ser tydligt att kyckling numer uppskattas året om, och även att svensk fågel blir populärare.


Att det vita köttet också passar utmärkt kring jul är något som matprofilerna Markus Aujalay och Mia Gahne skriver under på. Kyckling och kalkon är det perfekta alternativet när det klassiska och tunga julbordet står dig upp i halsen. Läs om deras tankar och bästa kycklingtips inför julen.


Nästa nyhetsbrev kommer ut i början av 2010. Till dess får jag önska er en riktig härlig och vit jul (både när det gäller maten och vädret).


Trevlig läsning
Maria Donis, VD Svensk Fågel

Svensk fågel året om

Försäljningen av kyckling under julhelgerna har ökat de senaste åren, kalkon ses som ett bra alternativ under mellandagarna och kyckling har börjat användas för nyårsmiddagen. Då kyckling numer även säljer bra under vintern har den seglat upp som en ny favorit under julen.

- Man märker att all handel numer återgår till ”det normala” mycket snabbare efter jul än tidigare. Den traditionella julmaten har helt enkelt en kortare säsong nuförtiden. En tydlig trend är att kalkon för varje år ökar sin försäljning under julen. Själv ställer jag till med en stor fågelmiddag varje december tillsammans med släkten, säger Anders R. Karlsson, produktchef på City Gross/BergendahlsGruppen.

Anders R. Karlsson märker tydligt av svenskarnas ökade efterfrågan på kyckling.

- Kyckling går bra under hela året nuförtiden. Framförallt säljs det mer styckade detaljer av kyckling och kalkon. Marinerad kyckling säljer också bra året om. Jag tror att fågel ses som gott, enkelt och nyttigt av många konsumenter. Svenskar har också lärt sig att grilla kyckling på sommaren vilket jag tror bidrar till att konsumtionen ökar totalt.
City Gross/BergendahlsGruppen jobbar mycket med att lyfta fram svenska råvaror. All färsk fågel de säljer är svensk och i butikerna finns det väl tilltagna avdelningar för detta. Nästan varje vecka annonserar de om kyckling och inför större helger lyfter de fram kalkon som festmat. De ser att svensk kyckling uppskattas av de svenska konsumenterna.
- Vår försäljning av svensk fågel har ökat under de senaste åren och vi ser också en fortsatt ökning. Vi tycker oss se en tydlig trend att fler och fler konsumenter väljer det svenska alternativet. Främsta fördelarna med svensk fågel är självklart kvaliteten och det breda sortimentet, men också den goda djurhållningen vilket många konsumenter bryr sig om.
Fördubblad julförsäljning
Svenskar äter allt mer kalkon kring jul och väljer det vita, nyttiga, köttet framför det traditionella fläskstinna julbordet. Ingelsta Kalkon ser en ökning av försäljningen på femtio procent under december och har även stadigt ökat sin försäljning de senaste åren. Numer erbjuder de dessutom svenska julfirare klassiker som pressylta, korvar, köttbullar, och en ”julskinka” av kalkonstek. Utöver detta så anammar allt fler den amerikanska/engelska traditionen med helstekt kalkon.

Kyckling blir också allt populärare, vilket även syns under vintermånaderna. Konsumtionen av kyckling har ökat med 3,1 procent under de tio första månaderna av 2009.

Matprofilerna väljer kyckling till julhelgen

Kyckling och kalkon konsumeras alltmer i juletider. Det vita köttet ses som ett gott och fräscht alternativ efter att det frossats i skinka och köttbullar. Markus Aujalay, en av Sveriges mest uppskattade kockar, och Mia Gahne, matjournalist för bland annat TT Spektra, ger här sin syn på det vita köttet till jul. Dessutom bjuder de på sina bästa kycklingtips inför julen.


Äter ni själva kyckling kring jul?

Mia Gahne: Jag äter gärna kyckling efter julafton, det är en skön omväxling från all traditionell julmat. Jag är ju väldigt svag för helstekt kyckling, som det var förr i tiden. Alla tycker om det och det är egentligen väldigt enkel mat, den sköter ju sig själv.

Markus Aujalay: Julen är ju mer än julafton. Även om det är svårt att få in kyckling på julbordet är det perfekt för mellandagarna. Då känns det bra att äta något annat än den ”vanliga” julmaten.


Vad tycker ni om den amerikanska och engelska traditionen att

äta kalkon på jul?

MG: Man märker av att fler äter kalkon nuförtiden, speciellt kring Thanksgiving och Halloween men också på julen. Det kan ju vara ohyggligt gott med kalkon även om jag själv inte är så väldigt van vid att laga det. Ett bra tips är att lägga den i saltlake först, då blir den extra god.

MA: Kalkon kan ju användas för en större middag på juldagen eller någon annan mellandag.


Kyckling blir också alltmer populärt på nyårsafton, är det något ni själva väljer?

MG: Kyckling kan funka utmärkt på nyår, om den görs lite festligare. Något som är gott både med kyckling och kalkon är att göra en röra med smör, parmaskinka, citron, vitlök och lite blandade örter. Röran trycker man sedan in under skinnet på kycklingen eller kalkonen, när smöret smälter tränger smakerna in i köttet och det blir väldigt saftigt.

MA: Något som många glömmer är att man även ska äta lunch på nyårsafton, inte bara middag. Här tycker jag en lite enklare kycklingrätt mitt på dagen passar perfekt.


Har ni något riktigt gott kycklingtips inför helgerna?

MG: En kanongod kycklingrätt är att mortla lagerblad, citron, vitlök, olivolja, salt och en massa svartpeppar. Sedan gnider man in kycklingvingar med marinaden och ugnssteker dem på hög värme. Servera med en enkel sallad. Supergott och väldigt enkelt!

MA: Enkelt och väldigt gott är att grilla en hel kyckling i ugn. Krydda med lite salt, peppar, honung, timjan och citron. Sedan serverar du bara med en god sallad. Enkelt och fräscht.


    

    Aktuellt

Obama benådade sin första kalkon

En något udda tradition i USA är att varje Thanksgiving benådar presidenten en kalkon. Den lyckliga fågeln blir alltså utvald att inte hamna på något middagsbord under Thanksgiving eller jul. Istället hamnar den på världens kanske lyckligaste ställe: Disneyland.


I slutet av november fick president Barack Obama benåda sin första kalkon. Hans döttrar Malia och Sasha ska ha haft ett finger med i spelet när kalkonen som fått namnet Courage (Mod) benådades. En något skämtsam president kommenterade spektaklet:

- Jag hade tänkt äta kräket! Det finns dagar då jag påminns om varför jag ställde upp i valet. Och så finns dagar som denna då jag benådar en kalkon och skickar den till Disneyland.
Svensk kyckling i Köpenhamn
Just nu pågår det internationella klimatmötet i Köpenhamn för fullt. Världens mäktigaste ledare samlas för att diskutera klimatfrågan. Givetvis måste de också äta under dessa hektiska dagar. Och vad är ett bättre val än just den klimatsmarta svens ka kycklingen?

Benny Lykke heter mannen som ansvarar för matlagningen under klimatkonferensen. Maten har planerats i ett halvårs tid och menyn är oerhört genomtänkt. Flera gånger kommer deltagarna att serveras svensk kyckling.

- Det stämmer. Kyckling passar bra på detta internationella möte, säger Benny Lykke.

Läs mer här »
Guldfågeln ger dubbel glädje

Det sägs ju att delad glädje är dubbel glädje. I så fall är Guldfågelns senaste produkt en riktig glädjespridare. Det är en tvådelad kycklingbröstfilé som säljs både fryst, färsk och marinerad.

Filén är delad på längden så att du istället får två filéer som är lite tunnare. De förenklar matlagningen då det går snabbare att genomsteka utan risk för att filéerna blir torra och tråkiga.

Läs mer här »


Stina fyller 25!
Den klassiska produkten Stinas Kyckling firar 25-årsjubileum. Den uppskattade frysta kycklingen som enkelt värms i ugnen har räddat många svenska middagar.

Med anledning av jubileet kommer en speciell jubileumskyckling att tas fram, och du kan vara med och bestämma hur den ska smaka. Fina priser ligger i potten, passa på att tävla innan 31/1.

Tävla här »

Läs mer på Svensk Fågels hemsida »

 
Svensk Fågel Service AB, SE-105 33 Stockholm PRENUMERERA | AVPRENUMERERA