Fågel i Fokus

 

Vardagshjälte och träningshjälp

Vi äter alltmer kyckling i Sverige. Det är tydligt att det vita köttet ses som både gott och nyttigt. Därför är det också populärt både som vardagsmat och som perfekt mat när du tränar.

I februari riktas hela världens blickar mot Kanada och de olympiska vinterspelen i Vancouver. Våra svenska medaljhopp har förberett sig i åratal för tävlingarna. Och kosten spelar en mycket stor roll. Vi har pratat med Linda Bakkman som varit med och tagit fram kostråd för Svenska Olympiska Kommittén. Inte oväntat är kyckling ett gott och nyttigt val för att kunna prestera som bäst.

Kyckling har också blivit en vardagsräddare. Att det är gott och lätt att variera gör kyckling till en ovärderlig råvara i vardagsmaten. Christina Jansson, Sveriges bästa matbloggare, använder gärna kyckling i olika former. I detta nyhetsbrev delar hon med sig av sina bästa vardagstips.

Då vi i fågelbranschen sysslar med levande djur blir vi hela tiden granskade, både av myndigheter men även av media. Detta är något som vi på Svensk Fågel alltid välkomnar. Vi är stolta över vårt arbete och står för allt vi gör. Vi vet att vi är bra – och strävar självklart mot att alltid bli bättre. Därför jobbar vi också ständigt med alla aspekter av fågeluppfödningen, från djurhälsa, djuromsorg och smittskydd till att göra svensk kyckling än mer klimatsmart.

Nästa nyhetsbrev kommer ut i april. Då har förhoppningsvis vintern släppt sitt järngrepp över Sverige och de första vårtecknen har börjat visa sig.

Trevlig läsning
Maria Donis, VD Svensk Fågel

Kyckling toppar inför OS

Anja Pärson, Helena Jonsson, Charlotte Kalla och alla våra andra medaljhopp inför OS har inte bara laddat upp genom att träna stenhårt i flera år. De har också ätit rätt för att maximera effekten av sin träning. Linda Bakkman är kostrådgivare åt SOK, Sverige Olympiska Kommitté, och det är hon som ser till att idrottarna vet vad de ska äta.

- Rätt kost är helt centralt för elitidrottare. Man ska optimera träningssvaret med kosten, inte bara möjliggöra hård träning. Tidigare låg fokus på att äta mycket, framförallt kolhydrater, som Gunde Svans gigantiska grötportioner. Nu arbetar vi mer med att anpassa kosten för olika former av träning och att olika träningsperioder kräver olika kost, säger Linda Bakkman näringsfysiolog och kostrådgivare åt SOK.

Kroppen reagerar olika beroende på när och vad man äter i samband med träning. I den mest akuta fasen direkt efter träning mår kroppen bäst av mestadels protein och kolhydrater, men lite fett. Det gäller att ta tillvara på tiden direkt efter träning då kroppen är som mest stressad av den fysiska aktiviteten. Just då passar faktiskt kyckling väldigt bra.

- Kyckling är bra i uppladdningsfasen men blir särskilt lämplig direkt efter träning då den har högvärdigt protein samtidigt som det är magert. Det är inte bra att äta feta saker direkt efter hård träning eftersom det då tar längre tid för näringsämnena att nå ut i kroppen.

Inför OS gäller det att toppa formen, men inga radikala ändringar i kosten görs inför tävlingarna. Istället ligger fokus på kontinuitet. Lika lite som man byter skidor dagen före ett lopp så byter man heller inte mat.

- Det är år av förberedelser och anpassningar av individuella kostråd som nu ska vara optimala till OS. Inför ett stort mästerskap handlar det mest om ett rutinmässigt och ganska strikt ätande.

Då kosten är en så stor del av en idrottares vardag gäller det att göra den så aptitlig och varierande som möjligt. På ”pre-campen” som de svenska landslagen befinner sig på innan OS finns faktiskt en egen kock. Bra mat ska både vara god och nyttig.

- Kyckling är en bra råvara då den är lätt att variera och tillaga på olika sätt. Dessutom är det bra att kunna äta kyckling kallt, exempelvis på en macka direkt ute i spåret eller som reskost. Jag rekommenderade faktiskt pastasallad med kyckling till de aktiva för deras flygresa över till Vancouver.

I dagens idrottsvärld är det oerhört små marginaler som skiljer de tävlande åt och då kan en bra kosthållning vara avgörande. De svenska olympierna har fått optimerad kost, nu gäller det att prestera också.
- Jag tror att vi kommer kunna matcha antalet medaljer från Turin OS då vi tog 14 medaljer. Jag tror mycket på skidlandslaget och skidskyttarna, där tar vi guld. Sen kommer det ramla in medaljer från flera grenar också, avslutar Linda Bakkman.

Sveriges bästa matblogg fixar vardagsmaten

Att laga stora festmåltider eller lyxiga helgmiddagar är något de flesta upplever som något roligt och inspirerande. Vardagsmaten däremot känns ofta tråkig och fantasilös. Tur då att det finns inspiratörer som Christina Jansson. Hon driver Sveriges bästa matblogg pickipicki.se och bjuder gärna på lite vardagstips.

Hur ser dina vardagsmåltider ut?
Min sambo är vegetarian, så det blir lätt mycket vegetarisk mat. Men jag gillar ju kött och jag gör också en hel del kötträtter. Det som är bra då är att jag får allt för mig själv.

Vad är viktigt för dig när det gäller matlagning?
På vardagar vill jag att det ska gå fort att laga mat och på helgen får det gärna ta lite längre tid. Men det är självklart alltid viktigt att det är gott.

Vad är dina tips för att klara av vardagsmaten?
Förberedelser gör faktiskt matlagningen lättare. När man kommer hem är kanske inte matlagning det roligaste man kan tänka sig. Har man då förberett maten får man ju tid till annat. Bra rätter är sådana som ”sköter sig själv”, typ grytor eller ugnsrätter. De är enkla att förbereda och sedan kan man göra annat under tiden maten blir klar. Ett annat tips är att laga mycket mat varje gång så att man kan göra matlådor.

Hur använder du kyckling i din matlagning?
Kyckling i gryta eller ugn är ständigt förekommande hemma hos oss. Mestadels använder jag vanlig kycklingfilé, men det finns ju fler delar att använda. Jag skulle vilja laga hel kyckling oftare, men det är ju lite mer avancerat. Man gör det gärna enkelt för sig. På senare tid har jag fastnat för kycklingfärs, en väldigt bra råvara.

Vad är det som gör kyckling till en bra råvara till vardags?
Kyckling är ju bra på så vis att det lämpar sig perfekt för ugns- och gryträtter vilket är kanon som vardagsmat. Man kan ju göra i princip allt med kyckling och själv har jag alltid en påse i frysen. Använder man kycklingfärs så
Christina Jansson
Foto: Carl Fredriksson
finns det ju inga gränser för vad man kan göra med kyckling.

Din blogg blev ju utsedd till Sveriges bästa matblogg förra året, vad har förändrats sedan dess?
Det märks tydligt i besöksstatistiken att fler hittar till bloggen nu, vilket självklart är jättekul. Man får i allmänhet större uppmärksamhet och dyker det upp fler förfrågningar från olika håll.

Vad gör du när du inte bloggar?
Fram tills nu har jag pluggat näringsfysiologi. Jag är i princip färdig med min magisterexamen inom nutrition.

Så du prioriterar nyttig mat i bloggen?
Nja. Självklart är det viktigt att äta nyttigt, men man måste ha lite verklighetsförankring också. I princip kan man ju äta allt man vill, men kanske inte för mycket av det.

Namn: Christina Jansson
Ålder: 25
Yrke: Snart färdigutbildad nutritionist
Bor: Uppsala
Fritidssysselsättning: Jag gillar att vara ute mycket och vandra i skogen, plocka svamp eller åka skidor.
Favoritkycklingrätt: Jag kan tipsa om två kycklingfavoriter, en indisk gryta och en ny rätt som jag experimenterat fram: nudelgryta med kycklingfrikadeller. Kanongott!


    Aktuellt
Campylobacter minskar i Sverige
Tarmbakterien campylobacter orsakar den vanligaste smittan från djur till människor i Europa. Omkring en tredjedel av de rapporterade fallen inom EU kan kopplas till konsumtion av kyckling, det framgår av en rapport från EFSA (European Food Safety Authority).

Sverige är dock, som ofta, ett föregångsland inom bekämpandet av campylobacter. Under 2009 sjönk förekomsten av campylobacter bland svenska kycklingar ytterligare. Och detta från en redan låg nivå internationellt sett. Sedan Svensk Fågel introducerade ett nytt Campylobacterprogram 2001 har andelen svenska kycklingflockar som smittats av campylobacter mer än halverats.

– Statistiken visar att våra åtgärder har lett till resultat och att det har gått att minska andelen smittade flockar. Vi arbetar självklart med att minska antalet fall ytterligare, men därmed inte sagt att det är enkelt, säger Pia Gustafsson, chefsveterinär på Svensk Fågel.
 
Salmonella upptäckt
Under januari konstaterades det att ett antal svenska kycklinggårdar smittats med salmonella. Det var under de rutinprovtagningar som alltid görs i svenska kycklingstallar innan slakt som salmonellasmitta kunde konstateras. Omedelbart spärrades samtliga berörda eller misstänkta gårdar av och en utredning tillsattes av Jordbruksverket för att hitta källan till smittan.
Detta är ett typiskt exempel på att Svensk Fågels salmonellakontrollprogram fungerar. Förekomsten av salmonella upptäcktes i god tid och inga av de berörda kycklingarna gick till slakt. Konsumenter behöver aldrig vara oroliga för att kött från Svensk Fågels medlemsföretag innehåller salmonella.


Dags för Svensk Fågel årsstämma

Den 26 mars samlas hela kycklingbranschen på Hotel Tylösand i Halmstad. Talare är bland annat trendspanaren Magnus Lindkvist, årets talare 2009, som kommer att prata om förändringar i konsumenters beteende. Stämman är öppen för nära samarbetspartner och myndigheter som arbetar med branschens frågor, är du intresserad så kontakta Elisabeth Secher på: elisabeth@secher.pp.se

Välkommen!

Grillsäsong stundar, men var är tjejerna?
Enligt Kronfågels grill-undersökning börjar svenskarnas grillsäsong i april. Många tycker att det finns prestige i att grilla och två av tre män tycker att de är bäst i familjen på att grilla. Kurt Weid, grundare av det moderna Kocklandslaget och grillexpert, uppmanar fler tjejer att ta plats vid grillen.

Grillsäsongen närmar sig och svenskarna är ett grillande folk, hela 95 procent av oss grillar varje år visar Kronfågels grillundersökning. När det kommer till själva tillagningen vid grillen är självförtroendet högst hos män. 66 procent av alla män tycker att de är bäst i familjen på att grilla medan motsvarande siffra för kvinnor är 30 procent - det vill säga mindre än hälften.

- Det kan finnas en rädsla att misslyckas vid grillen just för att det blivit lite av en prestige att grilla, men det behöver inte alls vara svårt. Förutom att det faktiskt är enkelt och gott så bidrar det ofta till en härlig gemenskap, säger Kurt Weid, kock och grillexpert hos Lantmännen.

Grillundersökningen visar även att kyckling är en av de mest populära råvarorna att lägga på grillen.


Direkt på grillen: Vår- och sommarnyheter
Till våren och sommarens grillsäsong uppdaterar Kronfågel sortimentet med fyra produktnyheter med kylda och färdigmarinerade kycklingdelar i aluminiumtråg. De läckra nyheterna är Barbeque Mix marinerade ben och lår, Örtkryddade kycklinglårfiléer, Texmex-kryddade kycklinglårfiléer och Grillburgare av kycklingfärs.

Kurt Weids 3 bästa tips vid grillning
1. Grilla gärna styckningsdetaljer med skinnet på. Det krispiga skinnet ger god smak och en trevlig tuggkänsla.
2. Tänk på att när du grillar låren tar det längre tid än brösten, men låren blir saftigare. De kräver inte så hög värme och ska penslas några gånger med glace eller marinad.
3. Rör ut lite senap och sirap med limesaft och Coca Cola. Salta och peppra efter smak. Du har den perfekta glacen där Coca Cola gör köttet mörare.

Läs mer på Svensk Fågels hemsida »

 
Svensk Fågel Service AB, SE-105 33 Stockholm PRENUMERERA | AVPRENUMERERA