Fågel i Fokus

 

Minister och grillande hockeylegend

Jordbruksministern Eskil Erlandsson skryter gärna för sina europeiska kollegor om den fantastiska svenska kycklingen som både är klimatsmart samt har höga krav på god djuromsorg och smittskydd. Han ser svensk kyckling som en självklar del av det nya Matlandet Sverige och tror att exporten av svensk kyckling har alla möjligheter att öka. Läs hela intervjun i detta nummer av Fågel i Fokus.

Självklart är det glädjande att ministern är entusiastisk, men det gäller också att regeringen ger de svenska kycklingbönderna och företagen de rätta förutsättningarna för att växa. Just nu vill flera bönder utöka sin verksamhet och investera i nya, fräscha stallar samtidigt som slakterierna ser en ökad förfrågan på just svensk kyckling. På grund av orimliga detaljregler drar nybyggnationerna ut på tiden och stoppas ibland helt. När myndigheterna går in och detaljstyr hämmas tillväxten i en hel bransch. Här är det viktigt att regeringen agerar snabbt för att det inte ska bli brist på svensk kyckling med följden att importen istället tar hand om efterfrågan.

Kyckling är som sagt matglädje. Och nu när våren kommer så börjar grillarna rullas fram runt om i Sverige. Kyckling blir alltmer populärt att lägga på grillen och alltfler upptäcker hur gott, nyttigt och enkelt det är med grillad kyckling. En av dem är hockeylegenden Börje Salming som är aktuell med en ny grillkokbok och bjuder på sina bästa tips inför grillsäsongen.

Så nu är det bara att njuta av att våren äntligen kommit till oss, nästa nyhetsbrev kommer ut mitt i den förhoppningsvis soliga sommaren.

Trevlig läsning
Maria Donis, VD Svensk Fågel

Jordbruksministern Eskil Erlandsson:
Svensk kyckling har guldläge

Sveriges jordbruksminister anser att de svenska kycklingbönderna och kycklingföretagen ligger i framkant. Och han hoppas att även flera länder ska få upp ögonen för den svenska kycklingen. I hans vision ligger också en ökad export.

Hur ser du på framtiden för svensk kycklinguppfödning? Vad är din vision?

Svensk kyckling har ett guldläge med tanke på konsumentens otroligt höga förtroende för just den svenska kycklingen, jämfört med importerad.

Min vision är att svensk kycklinguppfödning ska växa och att vi även ska kunna exportera vårt fantastiska kycklingkött. Jag tror att allt fler även utanför Sverige kommer att efterfråga kött som är garanterat fritt från salmonella.

Jag jobbar med att sprida svensk kycklings alla fördelar. God och nyttig, höga krav på djuromsorg och smittskydd samt ett klimatsmart kött. Det borde göra svensk kyckling till en vinnare!

Men jag tror att det också finns utrymme för ett än större kvalitetssegment inom kyckling.

Hur ser du på svensk kyckling i satsningen ”Sverige – det nya Matlandet”?

Svensk kyckling har en självklar plats i regeringens vision Sverige - det nya matlandet. Produktionen av svensk kyckling är en viktig del i en av visionens fem fokusområden, - nämligen primärproduktionen. Omsorgen om våra djur och friheten från många av de sjukdomar, till exempel salmonella, som finns på kontinenten, är exempel på faktorer som gör att svenska livsmedel håller hög kvalitet, i synnerhet den svenska kycklingen

Regeringens vision är att det ska vara enkelt, roligt och lönsamt att vara primärproducent av livsmedel i Sverige. Att ge bra förutsättningar för svensk primärproduktion inom de gröna näringarna av är därför avgörande för att Sverige ska kunna bli Europas nya matland.  

Om ni vinner valet, vilka förbättringar vill ni då göra för Sveriges kycklingbönder och kycklingnäringen?

Det som står absolut högst på min lista är lättnader för alla företagare, genom att sänka egenavgifterna och arbetsgivaravgifterna ytterligare. Jag kommer också fortsätta jobbet med att minska den administrativa bördan för jordbruks- och livsmedelsföretagare. Mitt självklara mål är att även kycklingbönderna ska känna lättnader i sin verksamhet.

Djurskyddslagstiftningen ses också över och utredaren har fått uppdraget att lämna förslag som uppnår minst samma djurskyddsnivå som i dag. Syftet med utredningen är att analysera hur den samlade lagstiftningen kan moderniseras och förenklas så att den blir mera flexibel och målinriktad. Här är det viktigt att vi även lyssnar på kycklingbranschen som har jobbat målinriktad med sitt eget Djuromsorgsprogram.

Importen av billig kyckling väller in i Sverige, hur kan du som svensk jordbruksminister få svenska konsumenter att verkligen uppskatta de svenska livsmedlen?  Många går ju trots allt alltid endast på pris?

Konsumenten som köper en kyckling i affären väljer väldigt ofta den svenska kycklingen, Jag tror att en stor utmaning är att få människor att ställa samma höga krav även när de äter en kycklingsallad på restaurang.

Mitt sätt att försöka få människor att välja till exempel svensk kyckling är att genom visionen ”Sverige – det nya Matlandet” prata om vilka otroliga fördelar som den svenska kycklingen har, genom sin salmonellafrihet och den goda djuromsorgen. Detta är något jag är väldigt stolt över och gärna skryter om, både för svenska medborgare och mina europeiska kollegor i EU:s jordbruksministerråd.

Läs hela intervjun med Eskil Erlandsson här

Salming bjuder på grillat

Ishockeylegenden Börje Salming har många strängar på sin lyra. Förutom att vara framgångsrik företagare inom idrottsutrustning, kalsonger och golf är han också en passionerad grillare. Nu bjuder han på sina bästa tips inför grillsäsongen i den nya boken ”Grilla med Salming”.

- Efter sjutton år i Kanada och USA så blir man lätt biten av hela grillkulturen. Där borta är det ju ett gigantiskt intresse för att grilla. Och där kör man väldigt mycket på stora gasgrillar.

Hemma i Vaxholmsvillan har Börje dels sin stora gasgrill uppe vid huset, dels en kolgrill nere vid vattnet på den nybyggda bryggan. Dessutom hedrar han sitt samearv med en grillkåta, inredd på samevis med renfällar. Grillning är helt enkelt något som ligger Börje varmt om hjärtat, även om det svenska vädret försvårar ibland.

- Förra året kunde man ju börja grilla väldigt tidigt då vintern var så mild, men med årets vargavinter har jag knappt hunnit grilla någonting ännu. Men med april kommer ju våren så det är väl dags nu.

Grillning ses av vissa som en ”materialsport” där det gäller att ha dyrast och finast utrustning. Det är inte något Börje är speciellt intresserad av.

- Självklart måste man ha bra grejer för att det ska bli bra, men det handlar mer om att ha bra verktyg och en hyfsad stor grill så att man kan grilla åt många samtidigt. Sen så gillar jag ju gasgrillar väldigt mycket, de är snabba, enkla och så blir det ett bra resultat med dem.

 

När Börje som bland de första svenskarna kom till NHL i början av 70-talet fick han ofta det nedvärderande epitetet ”chicken swede” (”fega svensk”) slängt efter sig. Detta arbetade han dock bort med sin uppoffrande spelstil. Idag grillar han dock gärna ”swedish chicken”.

- Kyckling är utmärkt att grilla. Många är rädda för att köttet ska bli torrt men jag säger som alltid när det gäller all grillning, det gäller att ha koll. Kyckling måste självklart genomgrillas, men håller du koll på köttet och inte springer iväg när du lagt det på grillen så kan du ta av det innan det blivit torrt.

Som flerbarnsfar och särbo ansvarar Börje ofta för matlagningen i Salminghemmet. Två ungdomar som tränar och mycket att göra på jobbet kräver mat som är snabb och enkel. Ofta hamnar kyckling på middagsbordet, gärna färdiggrillad direkt från butiken. Det är lätt att variera och uppskattas av hela familjen. Dessutom är det ju nyttigt, något som blivit allt viktigare i Börjes matlagning.

- När jag höll på och spelade hockey brydde jag mig inte så mycket vad jag stoppade i mig, det jag åt gjorde jag ju av med. Men nu är jag mer noga med vad jag äter. Äter man exempelvis kyckling eller lax så räcker det bra med en god sallad till istället för att vräka på med potatis och annat.

 

Namn:
Börje Salming
Ålder: 59
Bor: Vaxholm
Favoritkycklingrätt: Kycklingklubbor, gärna med en enkel sallad bara.
Aktuell: Med kokboken ”Grilla med Salming” som utkommer på ICA bokförlag i maj

Läs Salmings tips på ett gott kycklingrecept för grillen här

    Aktuellt
Ordförande gör comeback
På Svensk Fågels årsstämma i slutet av mars valdes Per Lindahl till ny ordförande i Svensk Fågel. Det är en nygammal tjänst för Per som var ordförande mellan 2004-2006. Nu gör han comeback och ersätter avgående Hans-Christer Palmers.Per Lindahl är kycklingbonde sedan många år tillbaka på Mosslunda gård utanför Kristianstad. Han brinner för att skapa ett eget kretslopp på gården och ser klimatsmartheten som ett av kycklingens starkaste mervärden. Nu går han in som ordförande med stora visioner.

– Tre procents försäljningsökning under 2009 är bra. Men jag vill att vi spänner bågen hårdare. Om vi ökar vår andel av den totala kycklingkonsumtionen i Sverige med en procent per år, behöver vi 10-15 miljoner fler svenskproducerade kycklingar om tio år. Detta borde kunna ske utöver den förväntat fortsatta positiva trenden med ökad konsumtion av kyckling, sa Per Lindahl vid tillträdet.

Läs mer om Svensk Fågels ordförande här
 
Bloggande kycklingbonde
Svensk Fågel har lanserat sin hemsida i en helt ny kostym. Dels har designen uppdaterats, dels har strukturen förenklats. Tanken är att nyfikna konsumenter, journalister och även egna medlemmar på ett enkelt sätt ska kunna hitta och dela information om svensk kyckling och uppfödning.

Dessutom så lanseras den nya bloggen ”Kycklingbonden” där Per Watz skriver om sitt liv på kycklinggården. Per är en 35-årig bonde föder upp kycklingar på sin gård i Kvicksund som ligger mitt emellan Västerås och Eskilstuna.Läs bloggen här

Årets kockelev vann med kyckling


Martin Adamsson är årets kockelev 2010. Det stod klart efter att han överlägset kammat hem finalen som avgjordes på den stora matmässan GastroNord i Stockholm. Vinnarrätten var en läcker skapelse som bestod av Örtstekt svensk kyckling med färserad vitkål, gulbeta, shiitakesvamp, rotsellerikräm smaksatt med brynt smör med frasig pepparrot samt rostad kålbuljong.

Martin Adamsson är till vardags elev på Ölands kockgymnasium och har bland annat praktiserat på restaurang Pontus! i Stockholm. Där fick han ovärderliga råd och tips från sin handledare Daniel Räms, något som var till mycket hjälp när finalen skulle avgöras. Uppgiften bestod i att på 2,5 timmar laga en modern restaurangrätt anpassad till hållbar utveckling. De obligatoriska råvarorna var hel svensk kyckling samt valfri ekologisk mejeriprodukt.  

I juryn som utnämnde Martin till vinnare satt bland andra Stefan Catenacci, kökschef på Operakällaren och ansvarig för maten på årets kungliga bröllop. Förutom titeln Årets Kockelev vann också Martin Adamsson en praktikvecka på just Operakällaren. Och det ryktas även om att praktiken kommer att genomföras under den kungliga bröllopsveckan i juni.

Läs mer om tävlingen här

Läs mer på Svensk Fågels hemsida »

 
Svensk Fågel Service AB, SE-105 33 Stockholm PRENUMERERA | AVPRENUMERERA