Fågel i Fokus

Allt fler väljer svensk kyckling. Men vi kan alltid bli bättre

Det är självklart med glädje vi på Svensk Fågel tittar tillbaka på ett mycket bra 2010, svenska konsumenter valde i allt större grad svensk kyckling. Det bästa betyg vi kan få! Ett bevis på att vi arbetar på rätt sätt för att ge svenskarna världens bästa kyckling. Dessutom visar en ny undersökning att förtroendet för svenska kycklingbönder är stort, och svenska folket väljer kyckling både till vardag och fest.

Men vi får självklart inte luta oss tillbaka – vi kan alltid bli bättre. Fortfarande strömmar det in importerad kyckling i Sverige, och som EU-lagstiftningen ser ut idag är det svårt att veta varifrån den faktiskt kommer. Både konsumenter och offentliga upphandlare måste bli bättre på att våga ställa krav. Och vi måste fortsätta att lyfta våra unika svenska mervärden.

En person som tror på den svenska kycklingen är Åsa Coenraads (M), ny ledamot i jordbruksutskottet. Hon tror att svensk kyckling är så bra att vi borde kunna exportera den i större utsträckning. Christina Möller från Vi Konsumenter menar också att konsumenter idag efterfrågar mer ursprungsmärkning och vill välja svenskt.

Jag ser nu fram emot ett händelserikt 2011 och en bra start är som alltid vår årsstämma som i år arrangeras i Småland på Kosta Boda Art Hotel.

Maria Donis, VD Svensk Fågel

Problematiskt med ursprungsmärkning

I december 2010 tog europeiska ministerrådet fram ett förslag om att kött från gris, fågel, får och get ska ha ursprungsmärkning. Tidigare har endast nötkött haft det kravet. Nu väcks hoppet om en gemensam EU-lag kring ursprungsmärkning. Men vägen dit är lång och är kantad av frågetecken. Christina Möller från Vi Konsumenter vill se en tydligare ursprungsmärkning men är samtidigt skeptisk.
- Jag skulle vilja se en ärligare ursprungsmärkning, det är som att vissa produkter vill dölja sitt ursprung då de vet att de har dåligt rykte. Jag tror exempelvis att svenskar är skeptiska mot thailändsk och brasiliansk kyckling. Dock har jag svårt att se alla EU-länder ska kunna enas om en gemensam ursprungsmärkning, säger Christina Möller på organisationen Vi Konsumenter.
En gemensam ursprungsmärkning inom EU har debatterats länge och problemet är att kombinera kravet med EU:s grundprincip om fri rörlighet på den öppna marknaden. Det ska helt enkelt inte spela någon roll varifrån maten kommer ifrån, så länge den kommer inifrån EU. Men detta går stick i stäv med konsumenters krav på närproducerad mat.
- Jag tycker det är oerhört viktigt med ursprungsmärkning. Svenska livsmedel har unika värden som vi behöver värna. Vi har en oslagbar djurskyddslagstiftning och konsumenten vill kunna veta att den kyckling han eller hon köper är svensk. Oavsett om det är en hel kyckling eller om det är en kycklingkorv.
Ett stort problem är att förslaget från i december inte omfattar s.k. köttberedningar, alltså när köttet marinerats eller förädlats på annat sätt. Bara genom att tillsätta saltlake i en kycklingfilé så ges köttet en ny nationalitet. Det är alltså väldigt svårt att säga varifrån köttet egentligen kommer.
- Det är problematiskt med köttberedningarna. Inte bara försvårar det för konsumenten att veta varifrån köttet kommer. De kringgår också våra svenska salmonellagarantier vilket gör att salmonellasmittat kött kan importeras till Sverige.
Frågan om ursprungsmärkning är komplicerad. Och från konsumenthåll är kraven tvetydliga. Å ena sidan efterfrågas mer närproducerad mat, å andra sidan är livsmedel väldigt priskänsliga. Handeln har ett stort ansvar när det gäller vad som konsumenter i slutändan köper.
- Priset överskuggade tidigare allt, men ju mer kvalitetsmedvetna konsumenterna blir, desto mer lyssnar handeln. Jag tycker att personalen i butikerna är oerhört viktiga. Ju mer de vet om ursprunget och kan berätta om maten de säljer, ju mer informerade blir kunderna. Och jag tror att ju kunnigare konsumenterna är, desto mer kommer de att välja svensk mat.
Att välja svenskt i butiken är en sak. Där har konsumenten all makt att göra ett medvetet val. Men utanför matbutiken är det vanligare med importerad mat, något som är svårare att påverka.
- Det är inte många som tänker på varifrån maten kommer ifrån som serveras på restaurang eller i offentliga storkök. Särskilt inom offentlig verksamhet så spelar priset stor roll och allt för ofta väljs ett billigare importerat alternativ. Här behöver medvetenheten öka. Konsumenter måste våga ställa krav och fråga efter ursprunget, både på restaurang och i de storkök som serverar våra barn och gamla.
Om Christina Möller och Vi konsumenter
Christina Möller är fd chef för Kf:s provkök, numer egen företagare, ledamot i Kungliga Skogs- och Lantbruksakademiens och i Måltidsakademien och dessutom hedersdoktor vid Uppsala Universitet. Dessutom är hon styrelseledamot i Vi Konsumenter. En fristående och partipolitiskt obunden organisation för alla konsumenter som vill bidra till att konsumentmakten stärks. I dagsläget har de 150 mycket aktiva medlemmar.

Exportera mera svensk kvalitetskyckling

Åsa Coenraads (m) är ny ledamot i miljö- och jordbruksutskottet. Hennes första tid har präglats av att resa runt i landet för att lära sig mer. Hon tror starkt på det svenska lantbruket och att det går att locka konsumenter, både i Sverige och utomlands, med en kvalitetsprodukt präglad av gott djurskydd, bra miljöarbete och självklart god smak.

Du besökte nyligen en kycklingbonde, vad var dina spontana intryck?
Först och främst var det fantastiskt att se ett familjeföretag som gått i arv i generationer som nu har både uppfödning och slakt på gården. Det var imponerande att se hur rent och snyggt det var. Trots allt handlar det om livsmedelshantering och då är det väldigt viktigt med hygienen.

Varför tycker du att man ska äta svensk kyckling?
Först och främst för att det är en kvalitetsprodukt. Den är god och så har djuren mått bra, de har fötts upp och slaktats under bra förhållanden. Sverige är som alltid bäst i klassen när det gäller allt ifrån djur- och smittskydd till att bönder arbetar klimatsmart med egna kretslopp på gården.

Vilka tycker du är de största utmaningarna för svenska kycklingbönder idag?
Självklart att få konsumenter att i större utsträckning välja svensk fågel. Sverige har en bättre produkt än i utlandet och vi vinner i alla jämförelser, både smak och övriga mervärden. Jag tror den svenska branschen måste satsa på att berätta mer om sina mervärden. Marknadsföring helt enkelt.

Hur ser du på den stora importen av kyckling till Sverige?
Egentligen har jag inget emot den, man kan inte stoppa import av varor. Men vi i Sverige borde bli bättre på att exportera. De höga krav som finns på djur- och smittskydd i Sverige borde vara ett rättesnöre för resten av EU. De svenska mervärdena är idag en konkurrensfördel idag då svensk kyckling är bättre, men en konkurrensnackdel då den också blir dyrare.

Vad har du för mål och visioner som ny ledamot i miljö- och jordbruksutskottet?
Närhet och kvalitet är viktigt både för mig och många andra. Jag tror att svenska livsmedel kommer ha en konkurrensfördel gentemot mycket importerad mat och råvaror. Den svenska lantbruksnäringen är viktig, den gynnar landsbygden och ger oss också en bra produkt. Matlandet Sverige är en fantastisk satsning och det börjar märkas bland alltifrån kockar till själva bönderna att vi ska vara stolta över vår mat. Jag ser stor potential att öka vår livsmedelsexport.


Åsa Coenraads
Ålder: 32
Yrke: Riksdagsledamot och sitter i miljö- och jordbruksutskottet
Familj: Särbo
Bor: Västerås
Fritidssysselsättning: Jag pluggar till jägarexamen och så är jag mycket ute i naturen.
Favoritkycklingrätt: Helstekt kyckling. Och så kokar jag soppa på skrovet.

    Aktuellt
Ljus framtid för kycklingbranschen

Matvanor går i trender, och en tydlig trend just nu är att alltfler väljer bort det röda köttet till förmån för kyckling och kalkon. Rapporter från amerikanska jordbruksverket USDA visar att konsumtionen av kyckling i USA nått rekordnivåer under de senaste åren. Och trenden visar tydligt på att rött kött backar och att kyckling fortsätter uppåt. En stor anledning är att kycklingar är så bra foderomvandlare och därmed påverkas inte kycklingbranschen så mycket av det stigande världsmarknadspriset på djurfoder.

Även den europeiska branschorganisationen AVEC spår i sin årsrapport att kycklingkonsumtionen kommer att gå upp de närmsta tio åren. Främst är det i länder som Ryssland, Thailand, Sydafrika och Mexiko som kycklingätandet kommer att öka, men även i USA och europeiska länder.

Även om vi i Sverige fortfarande äter mindre kyckling och kalkon i jämförelse med många länder så är trenden tydligt på uppgång. Allt fler svenskar väljer det goda, nyttiga och lättvarierade kycklingköttet.

Gilla Svensk Fågel

Svensk Fågel tar ett ytterligare steg i att stärka sin digitala närvaro genom att lansera sin egen sida på Facebook. Här kan bönder, konsumenter och alla andra diskutera och utbyta tankar om allt som rör kyckling. Dessutom lyfts intressanta nyheter från branschen upp.

Gilla Svensk Fågel du också!

Årsstämma för Svensk Fågel

Den 25 mars samlas återigen hela den svenska kycklingbranschen för att diskutera framtidens utmaningar. Plats för årets stämma är småländska Kosta Boda Art Hotel. Talare för dagen är tv-aktuelle kocken Markus Aujalay och beslutsdoktorn Ari Riabacke. Dessutom kommer statssekreteraren Magnus Kindbom från landsbygdsdepartementet för att prata om tillväxtsmöjligheter i fågelbranschen.


Stämman är öppen för nära samarbetspartner och myndigheter som arbetar med branschens frågor, är du intresserad så kontakta Elisabeth Secher på: elisabeth@secher.pp.se.

Välkommen!

Kycklinggryta med salvia, citron och grönsaker

Helstekt kyckling är alla stjärnkockars favorit. Här kommer ett fantastiskt recept med hel kyckling, allt lagas tillsammans i samma gryta. Enkelt, och väldigt gott.

Recept för 4 portioner

- 1st fin kyckling från Svensk Fågel
- 6dl hönsbuljong
- 1dl vin
- 1st citron
- 5st morötter gärna blandade färger
- 1st broccoli
- 10st röda steklökar
- 20 små pärltomater
- 15blad salvia
- smör, salt och peppar

Gör så här;

1. Skala alla grönsaker i lagom stora bitar och dela citronen.

2. Fyll kycklingen med ½ citron, ett par rödlökar, salvia och morotsslantar. Gnid in kycklingen med salt, peppar och salvia, bind upp benen med bindgarn.

3. Bryn kycklingen i en kastrull runt om, bryn tillsammans med den andra halvan av citronen.

4. Slå på buljong och vittvin, lägg på ett lock och låt kycklingen gå färdigt ca 30-40 minuter.

5. Tag upp kyckling och låt den ligga och vila lite, under tiden kokar du grönsakerna mjuka i buljongen.

6. När grönsakerna är klara vispa i lite smör och smaka av med salt och peppar.

7. Stycka ur kycklingen och lägg den i gryta igen.

8. Serveras gärna med ris, potatis eller cous-cous.

Läs mer på Svensk Fågels hemsida »

 
Svensk Fågel Service AB, SE-105 33 Stockholm PRENUMERERA | AVPRENUMERERA