Fågel i Fokus

Maria Donis, vd Svensk Fågel

Utmärkt kyckling

Ett nytt år ligger framför oss med nya utmaningar och möjligheter. Vi på Svensk Fågel fortsätter arbetet med att lyfta fram svensk kyckling och kalkons mervärden. Som alltid är den stora utmaningen att möta konkurrensen från den ökade importen av utländsk kyckling. Här måste vi fortsätta att berätta varför den svenska kyckling- och kalkonbranschen är bäst i världen. Ibland dyker det även upp importerad kyckling i förpackningar med svenskklingande namn eller under svenska dagligvarukedjors varumärken. Enda sättet att vara säker då är att leta efter Svensk Fågels märkning

Vår blågula märkning är unik då i princip hela den svenska matfågelbranschen inom Svensk Fågel sluter upp bakom den. Med den garanterar vi att kycklingen  från våra anslutna och godkända medlemsföretag är kläckt, uppfödd, slaktad och förädlad i Sverige med våra tuffa krav på djurhälsa, smittskydd och djurvälfärd. I januari ordnades ett studiebesök hos Svensk Fågels kycklingbönder och på ett av våra medlemsslakterier. Med mig var Djurskyddet Sverige och Veterinärförbundet som med egna ögon fick se det dagliga arbetet som våra duktiga bönder och medarbetare gör varje dag för att ta fram världens bästa kyckling.

Det har nu gått åtta år sedan vi införde märkningen, och den har varit framgångsrik. Läs mer om den unika Svensk Fågel-märkningen i artikeln nedan. Fågel i Fokus har också fått en pratstund med Årets Kock Klas Lindberg och fått hans bästa kycklingtips.

Trevlig läsning!

Maria Donis
Vd Svensk Fågel
Svensk Fågel

Först med en unik märkning

I dag vill konsumenter veta var maten kommer ifrån och en tydlig ursprungsmärkning efterfrågas av allt fler. Därför diskuterar nu flera branscher gemensam märkning. Svensk Fågel hör till dem som tidigt valde att genomföra en frivillig ursprungs- och kvalitetsmärkning på alla sina produkter. Något som också varit framgångsrik.

– Märkningen har bidragit till att Svensk Fågel i dag är ett starkt varumärke. Mätningar visar att förtroendet för våra produkter och ursprungsmärkning är mycket högt, säger Bengt-Göran Johansson, marknadschef på Lagerbergs Kyckling.

Hemligheten bakom framgången är flera: att den används av i princip hela branschen, att den är tydlig, men kanske framförallt för att de medlemmar som är anslutna och godkända faktiskt lever upp till kraven. Det oberoende kontrollorganet Prosanitas kontrollerar alla led utöver det som kontrolleras av en oberoende rikslikare från Agria Djurförsäkring.

– Hela vår verksamhet är transparent och kycklingen är spårbar hela vägen från bonde till butik. Svenska kycklinguppfödare och företag ses som väldigt seriösa både i Sverige och utomlands. Det kanske viktigaste arbetet görs hos våra bönder som följer ett tufft Djuromsorgsprogram. Djurhälsan är prioriterad och oerhört viktig för vårt varumärke.

Bengt-Göran Johansson har jobbat inom den svenska livsmedelsbranschen i över 40 år, bland annat som marknadsansvarig på Kronfågel och nu sedan 14 år på Lagerbergs Kyckling i Blekinge. När Svensk Fågel under 2004 beslutade att införa en gemensam märkning på förpackningarna var det ett enkelt och självklart beslut. Arbetet med gemensamma regler och kvalitetssäkring i hela matfågelbranschen hade pågått under lång tid i Svensk Fågel och nu behövde det kommuniceras bättre till kunderna. Alla i branschen var eniga och överens om att märkningen var ett måste.

– I samband med EU-inträdet insåg vi vad den ökade konkurrensen från billig importkyckling kunde innebära. Vi är en liten bransch och vi var mycket ödmjuka och realistiska inför vad som väntade. Vi såg att våra mervärden som salmonellafrihet, ingen tillväxtantibiotika och en mycket hög djuromsorg var något som vi behövde kommunicera.

När Bengt-Göran blickar framåt ser han att Svensk Fågel måste kommunicera sin märkning ännu tydligare och berätta vad den blågula logon står för. Kommunikationen med konsumenterna måste intensifieras och branschen måste nå fram i ”mediebruset”.

– Vi kommer aldrig att kunna konkurrera i lågprissegmentet, utan svenska konsumenter måste förstå varför ökad kvalitet kostar lite extra.

Bengt-Göran Johanssons tips till andra branscher som vill införa en ursprungsmärkning- och kvalitetsmärkning:
•    Att det måste finnas en seriositet i märkningen. Man måste stå för allt i märkningen.
•    Att det finns en öppenhet och spårbarhet – hela vägen. Ända från bonden till matbordet.
•    Att hela branschen/alla led står bakom märkningen.
•    Att en oberoende part granskar att reglerna följs. Man kan inte kontrollera sig själv.

Fakta ursprungs- och kvalitetsmärkning
I dag finns det inom EU endast kriterier på ursprungsmärkning av nötkött. När det gäller exempelvis kyckling, gris och lamm finns det i dag inga fastställda kriterier kring krav på ursprungsmärkning. Svensk Fågel valde 2004 att införa en ursprungsmärkning av svensk kyckling och kalkon. Den blågula märkningen garanterar att kycklingen är kläckt, uppfödd, slaktad och förädlad i Sverige. Dessutom måste uppfödningen och livsmedlet följa Svensk Fågels höga krav när det gäller foder, djurhälsa, djuromsorg och livsmedelssäkerhet.

”Så gott att man dör”

Krispig kyckling för Årets KockKrispigt stekt kycklinglår med timjan och vitlök. Där har ni kycklingfavoriten för Sveriges bästa kock. Smålänningen Klas Lindberg vann i slutet av januari tävlingen Årets Kock - SM i professionell matlagning. Fågel i Fokus fick en pratstund med Sveriges just nu hetaste matprofil.


Lagar du själv mycket kyckling?
Jag lagar rätt mycket kyckling i olika former. Framförallt är jag förtjust i skinnet på kyckling. Det är ju där alla goda smaker sitter. Steker du det riktigt krispigt är det ju så gott att man nästan dör. Det behövs inte något tillsatt fett heller utan det räcker med det naturliga fettet i skinnet.

Har du några favoritdelar på kycklingen?
Jag föredrar främst att köpa klubba och lår med benet kvar som jag sen tar bort själv. Det är det godaste köttet och det är inte så svårt att bena ur som man kan tro. Sen steker du det riktigt hårt med skinnsidan ned. Sen är det ju inte fel med helstekt kyckling heller. Några tips är att vara lite ”elak” mot låren och skära djupa snitt i dem så de blir klara samtidigt som bröstdelarna. Och precis i slutet så har du på lite ströbröd för att få det riktigt krispigt.

Är råvaran alltid i fokus för dig?
Ja så är det. Min ”matfilosofi” kan sägas gå ut på att hålla det enkelt med ett fåtal smaker på tallriken. Där ingår att ha en tydlig huvudråvara som tillreds perfekt, sedan behövs bara några små extra tillbehör. Det var mitt fokus när jag tävlade och det är mitt fokus i övrigt också.

Hur tänker du kring svenska råvaror kontra utländska?
Det är klart att jag gillar att ha närproducerade råvaror. Men samtidigt är kvaliteten och smaken alltid det viktigaste. När det går att kombinera närproducerat med hög kvalitet är det givetvis perfekt.

Skulle du kalla din matlagning typiskt svensk?
Jag gillar svensk mat och svensk husmanskost. Och jag uppskattar att använda klassiska svenska tekniker för att ge maten en svensk känsla. Nu behöver vi ju inte röka och salta all vår mat av konserveringsskäl, men som krydda är det väldigt bra. Sen är det viktigt att alltid ta till sig intryck och influenser utifrån för att kunna skapa nytt.

Slutligen, varför tror du att just du blev Årets Kock 2012?
Faktiskt av en så enkel anledning att jag försökte göra den godaste maten JAG kunde tänka mig, inte vad jag tror att någon annan gillar. Sen har jag fått en hel del erfarenhet av att tävla genom åren och var väl förberedd i år.

Om Klas Lindberg
Ålder:
30 år
Arbetar:
Egna firman Klas Lindberg Mat & Vin
Familj:
Sambo
Bor:
Stockholm

    Aktuellt
80-talsklassiker fortfarande populär
Svensk Fågel lanserade januari ett webbaserat test med syftet att öka kunskapen om svensk kycklings mervärden. Lanseringen skedde i samarbete med en av Sveriges största bloggare - Hannah Graaf. Samtidigt kunde de som gjorde testet vinna presentkort på kycklingprodukter om de angav sin favoritkycklingrätt.

När resultatet från en veckas tävling analyserades visade det sig vara en specifik kycklingrätt som dominerade i popularitet: Flygande Jakob. Den på 80-talet så populära kycklinggratängen med jordnötter och banan. Den håller alltså fortfarande och uppskattas mycket på svenskarnas middagsmenyer.

Gör testet själv här!


En vit jul i matstugan
När Svensk Fågel i december arrangerade en tävling mellan matbloggar om att ta fram det bästa vita julbordet så stod Matstugan som segrare. I början av februari fick Linda, som driver bloggen, sitt pris: ett exklusivt besök av tv-kocken Filip Fastén.

Filip och Linda lagade maten gemensamt och huvudrätten var självklart en helstekt kyckling. Läs mer och se massor av fina bilder från besöket här.
Kyckling i SkolmatsGastro
Kyckling är populärt, särskilt bland barn. Det är också en perfekt råvara för skolkök då den går att variera i oändlighet. I SkolmatsGastro, en tävling för att utse Sveriges bästa skolkockar, ingår också svensk kyckling som en av huvudråvarorna.

SkolmatsGastro arrangeras nu för tredje gången och tävlingens eldsjäl är Kurt Weid, köksmästare på Lantmännen. Fem lag har gått vidare till den stora finalen på matmässan GastroNord i april. Syftet är att uppmärksamma och höja statusen för skolkocksyrket. De tävlande lagens uppgift är att tillaga god och näringsrik mat för högst 10 kronor per portion. Lagen ska presentera tre rätter – en soppa, en vegetarisk rätt och en varmrätt. Varav en av rätterna måste innehålla kyckling.
Ännu enklare med kyckling

Svensk Fågels medlemsföretag utvecklar hela tiden sitt sortiment för att erbjuda konsumenter ännu bättre produkter. Kyckling och kalkon är lättlagat, men för stressade småbarnsfamiljer finns det flera praktiska varianter som förenklar vardagen.

Kronfågel lanserar nu färdigkryddade kycklinglår i storpack. De är marinerade i grillkrydda och färdiga för ugnen, eller grillen om du hellre vill det. Vill du att det ska gå ännu snabbare har Guldfågeln lanserat en färdigstekt produkt. Färdigstrimlad kyckling med sweet chili, bara att göra wraps av eller ha i en wok.

Läs mer på Svensk Fågels hemsida »

 
Svensk Fågel Service AB, SE-105 33 Stockholm PRENUMERERA | AVPRENUMERERA