Fågel i Fokus

Maria Donis, vd Svensk Fågel

En gul pippi som gör skillnad

Debatten om vad vi äter och var vår mat kommer ifrån är mer intensiv än någonsin. Många röster höjs för att det ska bli lättare att hitta rätt i butik och att få veta var råvarorna kommer ifrån i skolan och inom vården. Inte utan en hel del stolthet företräder jag en bransch som tidigt insåg att en tydlig kvalitets- och ursprungsmärkning är ett måste. Redan för åtta år sedan satte vid dit vår blågula märkning på all svensk kyckling och kalkon.

Men tyvärr får vi ju inte alltid välja, inom storhushållssidan väljer någon annan åt oss. Flera av de stora leverantörerna serverar kyckling från länder som Thailand och Brasilien, ibland ompackat till ett europeiskt ursprung. Kyckling med en helt annan kvalitet och djuromsorg och som också har fraktats över hela jordklotet. Tyvärr handlar allt om pengar och att maten ska vara billig samt att företagen ska tjäna mer pengar. Allt på bekostnad av kvalitet och miljö! Men nu kanske vi börjar skönja en förändring.

En utredning föreslår en ny myndighet för upphandling – Upphandlingsstödsmyndigheten. Syftet är att underlätta för kommuner att kunna ställa högre krav när de bland annat ska köpa råvaror till skolor, ålderdomshem och sjukhus. Krav på ursprungsmärkning och hög kvalitet i uppfödningen borde vara självklara. I det här numret kan ni läsa mer om förslaget och hur Matilda Ernkrans (s), riksdagens ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet, ser på offentlig upphandling.

Allt fler företag och organisationer når sina målgrupper via sociala medier. Under hela året pågår Pippi på Svensk Fågel, en tävling där utvalda bloggare tävlar om att bli årets Kycklingbloggare. Längre ner kan ni läsa om Gunnar Skarland, vinnaren i första deltävlingen, som driver bloggen Heja Abbe. Gunnar är något så ovanligt som en pappabloggare bland alla mammabloggare – Heja Gunnar!

Trevlig läsning och sommar!


Maria Donis
Vd Svensk Fågel

Svensk Fågel i bloggosfären

Hela 35 procent av svenskarna använder sociala medier varje dag. Det handlar om allt från att läsa bloggar till att vara på Facebook eller Twittra. Och där konsumenterna är vill också Svensk Fågel vara. Nu anordnar Svensk Fågel ”Pippi på Svensk Fågel 2012”, en tävling där populära bloggare kämpar för att bli Årets kycklingbloggare.

I fem deltävlingar kommer bloggarna att tävla i att ta fram recept och annan matinspiration bland annat tillsammans med sina barn. Tillsammans når Svensk Fågels bloggambassadörer över 30 000 personer i veckan. Och många har mycket engagerade läsare som aktivt deltar i bloggarnas vardag.

Startskottet hölls i slutet av april på ett event på Fotografiska i Stockholm tillsammans med köp- och säljsajten Loppi.se. Ubbe Kvarnefält från Sveriges Mästerkock gav bloggarna första utmaningen – att laga svensk kyckling tillsammans med sina barn. Resultat var strålande och många röstade på sina favoriter. Vinnaren i första tävlingen är Gunnar Skarland, som driver bloggen Heja Abbe.

- Det är väldigt roligt och samtidigt lite lustigt att vinna. Jag har aldrig bloggat om mat tidigare, men just därför är det extra kul, säger Gunnar.

Gunnar fick både läsarna och juryn på fall med sin Pappakyckling, gjord på svensk kyckling med asiatiska smaker.

När Gunnar inte bloggar jobbar han som kreatör inom reklam och bor i Lerum med frun Maria och barnen Abbe 7 år och Hugo 9 år. Bloggen Heja Abbe startade han 2007, i samband med att sonen Abbe föddes med hjärtfel, för att sortera tankarna och få lite egen-terapi.

- När jag förstod att det fanns ett intresse från fler föräldrar som befinner sig i en liknande situation bestämde jag mig för att fortsätta blogga. Jag känner mig som udda fågel och är nästan alltid ensam kille på bloggeventen. Men jag tror att det skapar ett intresse kring bloggen, att jag sticker ut.

Gunnar är noga med råvarorna och köper alltid svensk kyckling. Han brukar laga kyckling eftersom det är lätt att variera och det går ofta hem. Barnen tycker att det är kul att vara med och laga mat, och det var de som bestämde vilken rätt Gunnar skulle laga.

- Barnens spontana reaktion när jag berättade om tävlingen var att vi måste göra Pappakyckling, som är en favorit. Jag har marinerat kyckling på samma sätt många gånger tidigare. Så jag utgick från det och la till lite extra ingredienser.

Vid årets slut kommer bloggarnas recept att sättas ihop till en digital kokbok tillsammans med den prisade kocken Leif Mannerström.

Följ våra bloggare här:
Kristin Johansson, Elsies Päron
Linda Raberg Wittek, Matstugan
Karoline Nordefors, Vardag Med Nordefors
Hanna Wolter, Stadstjej blir Lantlolla
Gunnar Skarland, Heja Abbe
Sofie Håkansson, Fru Sofie
Madelene Hansson, Gourmetmorsan
Annette Holmblad, Kardemummagumman
Alexandra Melander, Soon To Be

Läs mer om Pippi på Svensk Fågel >>

Förbättrad upphandling innebär mer svenskt

Regeringens utredning föreslår en ny myndighet för offentlig upphandling, Upphandlingsstödsmyndigheten. Målet med den nya myndigheten är att underlätta för kommuner och landsting att göra bättre upphandlingar. Många har konstaterat att det behöver ske en förändring. Frågan är hur man gör detta på bästa sätt.

I Sverige upphandlar den offentliga sektorn för mellan 450-535 miljarder kronor per år. Den föreslagna nya myndigheten är tänkt att ge upphandlare stöd kring information som rör upphandlingsjuridik, ekonomi, miljö och social hänsyn. Matilda Ernkrans, socialdemokrat och ordförande i riksdagens Miljö- och jordbruksutskott, går nu igenom förslaget. Hon anser att det i dagsläget inte är helt enkelt att göra offentliga upphandlingar.

- Idag finns det en oligopolsituation där de stora leverantörerna får bestämma. Det förhindrar kommuner och landsting att utföra exempelvis matupphandlingar med högt djurskydd och miljömässiga krav. Det är inte demokratiska intressen som får råda, utan de ekonomiska, säger Matilda Ernkrans.

Matilda tror inte att man enbart löser problemen med en ny myndighet. Hon tror att ett sätt att underlätta vid upphandling är att ge Miljöstyrningsrådet en tydligare roll. Miljöstyrningsrådet är regeringens expertorgan som hjälper till att ställa krav på miljömässiga och sociala aspekter vid upphandlingar.

- Miljöstyrningsrådet skulle kunna stödja kommunerna och landstingen mer vid upphandlingar än vad de gör idag. Vissa mindre kommuner har inte de resurser som krävs, här skulle Miljöstyrningsrådet verkligen kunna avlasta mer.

Förutom att den offentliga upphandlingen skulle kunna bli effektivare tror Matilda att kvaliteten på mat skulle kunna öka. Det skulle innebära mer svenskt på tallriken för våra elever, gamla och sjuka.

- Med en aktiv upphandling med krav på miljön gynnas den svenska produktionen och det skulle medföra mer svensk mat. Det är viktigt att vi har en matproduktion i vårt land, att man vet vart maten kommer ifrån och vad den innehåller. Alla vinner på det. Vi skapar fler arbetstillfällen på landsbyden, får ett öppnare landskap och ett bättre klimat.

    Aktuellt

Guldfågel satsar på närproducerat foder

Ventlinge Kyckling är ett nytt varumärke hos Guldfågeln. Kycklingen föds upp i Ventlinge på Öland med närproducerat foder som bland annat innehåller vete, raps, ärtor och åkerbönor och är fritt från sojaprotein. Uppfödningen av Ventlinge Kyckling ligger i linje med Svensk Fågels djuromsorgsprogram och är fri från salmonella. Dessutom är stallet uppvärmt med förnyelsebar energi, och gödseln som kommer från kycklingen används vid odlingen av spannmål, allt enligt kretsloppstänket.

Läs mer här...


Kronfågel styckar för hand

Genom att handstycka och behålla skinnet på blir köttet saftigare och smakrikare. Därför har Kronfågel tagit fram ett nytt premium-sortiment med handstyckad svensk gårdskyckling med skinn. De olika styckningsdetaljerna är kycklingbröst med skinn, urbenat kycklinglår med skinn och kycklingbröst med del av vinge.

Läs mer här...

Kalkonmetoden – ett nytt förhållningsätt

Ingelsta Kalkon lanserar Kalkonmetoden, ett sätt att göra det lättare att leva gott. Metoden går ut på att byta ut rött kött mot kalkon, falukorv mot kalkonkorv och vanligt bacon mot kalkonbacon. Ingelsta Kalkon vill visa kalkonens fördelar, att del är lätt att variera, tillaga och bra för hälsan.

Läs mer här...

Läs mer på Svensk Fågels hemsida »

 
Svensk Fågel Service AB, SE-105 33 Stockholm PRENUMERERA | AVPRENUMERERA