Fågel i Fokus

Maria Donis, vd Svensk Fågel

Den svenska pippin är eftertraktad

Vi inom Svensk Fågel, våra medlemsföretag och framför allt våra bönder arbetar alltid för att erbjuda konsumenter världens bästa kyckling. Vanligtvis är det svenska konsumenter vi då pratar om, men även utomlands skapar svensk fågeluppfödning uppmärksamhet. Just nu befinner jag mig i Kina med en svensk delegation för att berätta mer om vår världsledande kyckling och kalkon. Kina är en potentiellt gigantiskt importör av svensk kyckling och vi imponerar med både våra friska djur och vår nästintill obefintliga antibiotikaanvändning. Läs mer om besöket här intill.

I Europa är Sverige ett föregångsland inom kycklinguppfödning, och när vi talar så lyssnar branschen. Vi har ingen egen kycklingavel i Sverige men genom vårt långsiktiga och noggranna arbete lyckas vi påverka de internationella avelsföretagen att ta fram en frisk och robust kyckling. Även om vi inte på långa vägar är den största marknaden är vi fortfarande en viktig aktör. Rikslikare Lotta Waldenstedt berättar mer i artikeln nedan.

Förutom att den svenska kycklingen har flera mervärden i djurvälfärd och livsmedelsäkerhet så finns det även smakmässiga fördelar med svenska råvaror. Mat- och dryckeslegenden Carl-Jan Granqvist vill se en större satsning på råvarors kvalitet, och jag kan inte annat än att hålla med. Läser du artikeln med Carl-Jan får du även veta vad Golfströmmen har att göra med kvalitet.

Slutligen kan jag berätta att vår bloggtävling Pippi på Svensk Fågel nu går in i sin slutspurt. Två tävlingar återstår och i den kommer våra kycklingbloggare att tävla live mot varandra. I det här numret kan du läsa om vinnaren i den senaste tävlingen – Elsies Päron.

Trevlig läsning!

Maria Donis
Vd Svensk Fågel

Svenska kycklingfötter på frammarsch i Kina

Svensk Fågel har skickat en delegation till Kina. Målet med resan är att sälja mer svenska kycklingfötter till en än så länge omättad marknad.

- Vår svenska kyckling håller hög kvalitet, något som nu ger eko i världen. Våra ambitiösa djurvälfärdsprogram och satsningar på friska och välmående kycklingar ger avkastning såväl till bonden som till slakteriföretagen genom en hög kvalitet på kycklingfötter. En viktig del i vårt hållbarhetsarbete är att ta tillvara på alla delar av kycklingen. Genom att vi nu även använder kycklingfötter blir den svenska kycklingen ännu klimatsmartare, berättar Svensk Fågels vd Maria Donis.

I första hand är det svenska kycklingfötter som efterfrågas på den kinesiska marknaden. I Kina räknas detta som en delikatess och används i alltifrån soppor till fritering. I Sverige finns ingen efterfråga på kycklingfötter men nu räknar Lantmännen Kronfågel och Guldfågeln med att de svenska kycklingföretagen kan sälja uppåt 150 miljoner kycklingfötter till Kina.

Svensk Fågels medlemmar har ett unikt fothälsoprogram som tillsammans med den näst intill obefintliga användningen av antibiotika och goda resistensläget ger friska djur och mycket hög kvalitet på kycklingfötter. Det är egenskaper som uppskattas i Kina då landet har drabbats av flera matskandaler.

Foto: Nina Hellström

Har du råd med
billig mat?

Carl-Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända måltidsprofiler som bland annat har tagit initiativet till Restaurang och Hotellhögskolan i Grythyttan. Han vill ta svenskars kunskap om kvalitet på råvaror till nästa nivå. Och han tror att konsumenterna snart är redo att ta nästa steg.
- För att konsumenterna ska vara beredda att betala mer för svenska råvaror behöver de först och främst förstå vad de vinner på det rent smakmässigt. Konsumenterna har idag för lite kunskap om sinnesförnimmelser. Här kan vi göra mer, säger Carl-Jan Granqvist.
Carl-Jan Granqvist menar att politikerna måste ta första steget, det är de som kan skapa förutsättningarna för bönderna att producera bra mat genom regelverk och lagstiftning. Kockarna sätter därefter trenderna som påverkar vad vi lägger i våra varukorgar i matbutiken. Han tror att det kommer ske ett paradigmskifte bland svenska konsumenterna där fokus kommer att ligga på smakkvalitet före kvantitet och pris.
- Allt fler inser att de inte har råd att köpa billig mat. Man vill ge sig själv och sin familj bra mat och numera förstår de flesta att kvalitet får kosta. Vi har inte råd att köpa billig mat med sämre kvalitet som ger allergier. Vi har inte råd att köpa billig mat när man måste slänga 30 procent. Dyr mat är alltid billig mat. Man måste alltid tänka efter före. Vilket den medvetna och kunniga konsumenten redan gör idag.
Förutom att svenska råvaror har mervärden i att vara säkra och framtagna under schyssta villkor så berättar även Carl-Jan Granqvist att många svenska livsmedel har Golfströmmen att tacka för sin helt unika smakkvalitet. Det tempererade klimat vi har gynnar de svenska råvarorna genom att ge dem en utmärkt smak som kommer av många soltimmar under kort odlingstid. Men givetvis påverkas också kvaliteten av ett medvetet och kunnigt arbete från både livsmedelsbranschen och våra svenska bönder.
- Just inom kycklingbranschen så har kvalitetsutvecklingen gått fort. Fodret är högklassigt och lagstiftningen kring djurhållningen är sträng. Det påverkar så klart både kvaliteten och smaken och ger konsumenterna en bättre kyckling.

    Aktuellt


Praktisk proviant till utflykten

Vinnaren i den tredje deltävlingen i Pippi på Svensk Fågel är Kristin Johansson som har bloggen Elsies Päron.

- Att laga kyckling till höstens utflykter var ett tacksamt och kul tema, jag tror att det var därför det gick bra för mig. Vi lagar kyckling väldigt ofta. Det är lätt att variera, gott, nyttigt och prisvärt. Jag förstår varför svenskar äter mycket kyckling.

Nu är nästa tävling är i full gång. Den här gången ska pippibloggarna laga Skrämmande god kycklinggryta till Halloween. Vi önskar dem ett stort lycka till!

Ingelsta Kalkon tilldelas tillväxtpris
Ingelsta Kalkon vann stiftelse Sparbanken Syd:s tillväxtpris 2012. Juryns motivering lyder: ”Med ett välkänt varumärke och gott renommé utgör Ingelsta Kalkon ett besöksmål året runt och bidrar inte bara till varaktig tillväxt inom den egna verksamheten utan även för regionen i stort.”

Ett stort grattis!

Delad kycklingfilé med Mannerström

En ny produkt från Guldfågel är tvådelad kycklingfilé Mannerström, för ett bekvämare sätt att laga smakrika kycklingrätter. Filéerna är marinerade och dessutom medföljer fem recept och kycklingfond i förpackning.

Läs mer på Svensk Fågels hemsida »

 
Svensk Fågel Service AB, SE-105 33 Stockholm PRENUMERERA | AVPRENUMERERA