Fågel i Fokus

Svensk fågel – ett medvetet val

Maria Donis, vd Svensk Fågel

När du köper kyckling och kalkon med Svensk Fågels märkning kan du vara säker på att den är kläckt, uppfödd, slaktad och förädlad i Sverige. Tyvärr gäller det inte för all mat i våra butiker. Och tydlig märkning är något som väcker engagemang. Det visar inte minst den senaste tidens turer kring hästkött i lasagnen. Vi vill veta vad vi stoppar i oss, så enkelt är det.

Den gula pippin-märkningen garanterar också att kycklingen är fri från tillväxtantibiotika. Det är något som väcker nyfikenhet utanför Sveriges gränser. Nyligen fick vi besök av en journalist från Kanada som ville veta mer om hur vi lyckas hålla våra kycklingar friska och välmående utan en massa antibiotikaanvändning. Svaret är enkelt, genom förebyggande djurhälsovård, god djurhållning och höga hygienkrav.

En fråga som fått stor uppmärksamhet är Jordbruksverkets rapport om hållbar köttkonsumtion. Vi har pratat med Ragni Andersson, en av författarna bakom rapporten. Hon berättar vad konsumenter ska tänka på för att köpa klimatsmart kött. Här står sig svensk kyckling stark.

Läs även intervjun med Karin Fransson, en av våra mest omtyckta och kunniga kockar. Hon har en förkärlek till hälsosamma, närproducerade råvaror. Svensk kyckling och kalkon går igenom hennes nålsöga för kvalitet. Karin Franssons nya bok Fågel, fisk och grönt är ett nyttigt alternativ till alla kokböcker som fokuserar på det röda köttet.

Maria Donis
Vd Svensk Fågel

Det är skillnad på kött och kött

Vår mat ska vara god, näringsrik – och klimatsmart. Hur konsumenten ska tänka för att handla rätt beskrivs i Jordbruksverkets rapport om hållbar köttkonsumtion som släpptes i januari. Ragni Andersson, en av författarna, berättar hur vi går till väga för att göra bra val.

- Vi i västvärlden måste reflektera över vår köttkonsumtion och vi måste välja kött med omsorg. Ett enkelt sätt är att köpa svenskt kött eftersom det står sig väldigt bra ur flera hållbarhetsaspekter i jämförelse med kött från andra länder, berättar Ragni Andersson, som jobbar med miljö och klimatfrågor på Jordbruksverket.

I butik har konsumenten möjlighet att välja själv. Annat är det i lunchrestaurangen där woken som serveras många gånger innehåller kyckling som har transporterats ända från Thailand eller Brasilien. Här går pris före kvalitet och hållbarhet. Den tågordningen gäller också ofta vid kommuners offentliga upphandlingar av mat till skolor och äldreboenden. Förutom att den importerade kycklingen fraktas långt saknar den de höga krav som Svensk Fågel ställer på sina medlemmar för smittskydd och djurvälfärd.

- I Sverige har vi ett bra djurskydd och ett gott djurhälsoläge med låg antibiotikaanvändning. Men det är viktigt att svenska bönder jobbar för förbättrad gödselhantering och att de väljer fodermedel med låga utsläpp. Det är exempel på åtgärder i produktionen som leder till en effektiv användning av resurser och en minskning av växthusgaser.

När rapporten Hållbar köttkonsumtion släpptes i slutet av januari fick den stor uppmärksamhet, större än vad Jordbruksverket kunnat förutspå. Plötsligt ville alla uttrycka sina åsikter kring vår köttkonsumtion.

- Det blev uppenbart att köttätandet är en känsloladdad och komplex fråga. Vi hoppas att människor tänker till innan de lägger ner en vara i korgen och väljer svenskt kött framför utländskt. Här kan både handeln och offentlig verksamhet hjälpa till att köpa hållbara och klimatsmarta produkter.

Läs mer om den svenska kycklingens klimatfördelar här: Kyckling är klimatsmart »

Läs rapporten Hållbar köttkonsumtion här »

Matnestor slår ett slag för det hälsosamma alternativet

Karin Franssons karaktäristiska röst är bekant för de som har lyssnat på Meny i P1. Nu är hon aktuell med en bok som fokuserar på lätt och hälsosam mat: Fågel, fisk och grönt. Hon ser kyckling som en råvara på väg uppåt.

- Jag märker att allt fler av mina restauranggäster beställer fågel. De väljer det för att det är ett nyttigt och lättare kött. Dessutom är det otroligt gott om det tillagas på rätt sätt, säger kocken och krögaren Karin Fransson.

Allt fler svenskar väljer att äta kyckling och kalkon och konsumtionen öka ständigt. Många som tidigare enbart åt rött kött väljer nu att balansera kosten med fågel för att få en sundare livsstil och öka sitt välmående. En annan viktig bidragande faktor till det vita köttets populäritet är att fler styckningsdetaljer erbjuds i sortimentet menar Karin Fransson.

- Produktsortimentet har verkligen exploderat under de senaste åren. Numer finns det så mycket annat än bara hela kycklingar och bröstfiléer. Det är en spännande utveckling som visar på kycklingens och kalkonens alla variationsmöjligheter.

Karin Fransson har jobbat med mat hela sitt liv. Något som alltid har varit en ledstjärna i matlagningen är kärleken till fina råvaror och smaker. Det kräver varsam hantering och omsorgsfulla val, en konst som Karin Fransson behärskar på ett mästerligt vis. Hon är noga med att ta tillvara på det som säsongen ger och odlar kryddor och grönsaker själv. Att köpa svenskt och närproducerat är självklart.

- Jag köper min kyckling direkt från Guldfågeln på Öland. På så vis säkerställer jag att mina gäster får det bästa. Det är ingen tillfällighet att lokalproducerad öländsk kyckling finns på menyn på min restaurang.


Om Fågel, fisk och grönt
Fågel, fisk och grönt ges ut av Nordstedts förlag senare i vår. Karin Fransson har skrivit boken tillsammans med matskribenten och kostekonomen Anna Sjögren och den beskrivs som en guldgruva för alla som vill ha ett alternativ till rött kött.
 
Om Karin Fransson

Karin Fransson är en av Sveriges främsta kockar och driver Hotell Borgholm tillsammans med sin man. Hon är kökschef på den prisbelönta restaurangen som huserar på hotellet. Karin Fransson är med i Meny i P1 och är mentor för många unga kocktalanger. Hon har fått fler fina utmärkelser, bland annat Gastronomiska akademiens guldmedalj.

    Aktuellt

Smak på världen med svensk gårdskyckling

Svensk Fågels medlemsföretag är duktiga på att förnya sina produkter. Kronfågel har kryddat svensk kyckling med smaker från Thailand, Mexiko och Indien. Med de nya produkterna fixar du snabbt en smakrik thaisoppa, festliga enchiladas eller en värmande kerala curry. En folder med tre goda recept för en lyckad måltid följer med förpackningarna.

Guldfågeln rakt ner i pannan

En av alla fördelar med svensk kyckling är att den är enkel att tillaga. Det har Guldfågeln tagit fasta på och de fortsätter att arbeta för att ytterligare förenkla matlagningen. Nu lanseras en ny smak i serien Rakt ner i Pannan: strimlad kycklinglårfilé satay med smaker från Indonesien. Bekvämt och gott!

Upphandlingshjälte: Hässleholms kommun

Hässleholm satsar på svenskt när de upphandlar kött. Andelen svenskt kött som serveras i kommunens skolor och förskolor har ökat kraftigt under de senaste åren och uppgår idag till över 85 procent. Ambitionen är att handla svenskt kött i så hög grad som möjligt. På så vis får de säkrare och klimatsmartare kött som har fötts upp under tuff djurskyddslagstiftning. Vi gratulerar Hässleholms skolor!


Läs mer på Svensk Fågels hemsida »

 
Svensk Fågel Service AB, SE-105 33 Stockholm PRENUMERERA | AVPRENUMERERA