Fågel i Fokus

Svensk fågel – ett medvetet val

Maria Donis, vd Svensk Fågel

Just nu skördar våra bönder för fullt runt om i landet.  Det är tack var dem som vi kan behålla det vackra, öppna landskapet som så många njuter av under sommarsemestern.  Och det våra bönder gör uppskattas allt mer.

Vår kampanj den Gula Pippin har gjort avtryck. En färsk undersökning från Ipsos visar att allt fler har fått upp ögonen för vår blå-gula märkning och dess mervärden. 3 av 4 anger att de väljer svenska råvaror för att det är tryggt och fler väljer att köpa svensk för att det gynnar våra bönder.  Men vi kan inte luta oss tillbaka. Samtidigt som 71 procent tycker att det är viktigt med ursprung när de handlar i butik frågar majoriten aldrig varifrån maten kommer på restauranger. Dessutom ökar importen av kyckling.

En gammal sanning är att man måste göra det själv för att få något gjort. Det finns en oerhörd kraft i när enskilda personer via medier och sociala nätverk jobbar för en fråga som de brinner för. I det här numret kan du läsa om eldsjälen och bonden Anette Gustawson som kämpar för att våra elever ska få svenskt kött i skolan. Dessutom kan du läsa om kycklingbonden Anita Pettersson som både via sin blogg och i utmaningen Pippi på Svensk Fågel vill sätta fokus på den svenska kycklingens alla fördelar.

Mycket nöje! 

Maria Donis
Vd Svensk Fågel

Striden för gul blå mat

Att våra kommuner och landsting serverar svenskt kött är inte en självklarhet. Många gånger har råvarorna i storkökens mat transporterats tusentals mil från avlägsna världsdelar, trots att det ofta finns att köpa från svenska bönder. Men det finns de som försöker gör något åt problemet. Bonden Anette Gustawson är en av dem.

- Många utgår från att den mat som serveras i skolor och på sjukhus är svensk. Men så är det inte. När kommuner gör upphandlingar tänker de kortsiktigt och väljer det billigaste alternativet, som oftast kommer från utlandet. Med billig mat blir ofta svinnet större, säger Anette Gustawson.

Givetvis påverkar de långa transporterna miljön. Men Anette Gustawson menar att kärnproblemet är att köttet från utlandet tas fram under mycket sämre förhållanden. Förutom att det påverkar djurens välbefinnande ger det lägre kvalitet.

- Köper du svenskt så vet du att du får mat som har framställts i enlighet med den svenska djurskyddslagen och miljölagstiftningen, som oftast går längre än andra länder. Exempelvis importerad kyckling innehåller många gånger antibiotika och campylobacter, vilket kan vara direkt hälsofarligt.

Att Anette Gustawson tog striden var alltså ingen tillfällighet. Som bonde är hon väl insatt i problematiken. Hon märker att många av hennes kollegor har svårt att få det att gå ihop ekonomiskt på grund av den snedvrida konkurrensen som bottnar i den prispressade importen. Hon valde att engagera sig i den mat som serverades på hennes barns skola.

- Jag och min man Jacob kände att vi verkligen ville göra något åt saken. Därför ansökte vi om att våra barn skulle få svenskt kött på grund av etiska skäl. Jag delade ut flygblad och kontaktade lokaltidningar. Ansökan godtogs i våras. Sedan dess har fler föräldrar ansökt, även i grannkommunernas skolor. Förhoppningsvis innebär det att frågan kommer högre upp på agendan. Det känns kul.

Även om Anette Gustawson har vunnit ser hon det bara som ett steg i rätt riktning. Hon kommer att fortsätta kämpa för den svenska maten och de svenska böndernas överlevnad.

- Det här är min mission just nu. Jag måste fortsätta kämpa. Förhoppningsvis kommer all mat som serveras i våra skolor vara svensk i framtiden. Men det kan lika gärna gå åt fel håll. Och då kommer vi inte kunna ha kvar någon svensk livsmedelsproduktion alls.

Anette Gustawsons råd för att lyckas:
  • Ta reda på vilka regler och undantag som finns.
  • Var aktiv och våga trycka på beslutsfattare, rektorer och verksamhetschefer.
  • Engagera folk i din omkrets. Med fler röster blir du starkare. 

Kycklingbonden som siktar högt

Att dagens bönder inte går klädda i blåställ hela dagarna vet kanske de flesta. Förutom att ta hand om gården och kycklingarna hinner bonden Anita Pettersson både träna och blogga. För henne hänger allt ihop, omsorg om djuren, mat och hälsa – och att vara talesperson för sin bransch.

- I det urbaniserade samhälle vi lever i idag känner sig många långt ifrån lantbruket. Jag vill visa konsumenterna vad det innebär att vara bonde. Jag är otroligt stolt över mitt arbete och att vi ger konsumenterna bra mat. Genom min blogg hoppas jag att förståelsen för vad vi gör kan öka, säger Anita Pettersson.

Anita Pettersson lagar mycket mat. På sommaren blir det mycket grillad kyckling. För henne är kyckling den ofta räddningen när vardagspusslet ska läggas.

- Som många andra har jag ofta bråttom när middagen ska lagas. Långkok i all ära men när det kommer till verkligheten så hinns det inte med. Då är lösningen ofta kyckling. Eftersom den är så lätt att tillaga och varier hamnar det ofta på vårt middagsbord.

Anita Pettersson har tillsammans med fem andra bloggare antagit utmaningen att leva ett hälsosammare liv i bloggtävlingen Pippi på Svensk Fågel. För att nå dit coachas hon av livsstils- och träningsexperten Leila Söderholm som ger träningstips och Ubbe Kvarnefält från Sveriges Mästerkock som tipsar om nyttiga kycklingrecept.

- Det känns verkligen klockrent att vara med. Mitt mål är att springa Midnattsloppet under 55 minuter och Halvmaran under 2 h. För att nå dit måste både kosten och träningen funka. Annars blir det svårt. Men jag är på rätt väg.

Följ Anitas liv som bonde på kycklingbonde.blogspot.se och läs hur det går för henne och de andra bloggarna på Svensk Fågels facebook.

    Aktuellt

Snyggaste bilden på fredagskyckling

Nu kan du tävla med din bästa fredagsbild i Kronfågels Instagramtävling. Appen laddas ner via appstore. Lägg upp en bild och tagga den med #kycklingpåfredag. Första pris är en spa-upplevelse. Läs mer om tävlingen här.

Jorden runt med kyckling

I höst nylanserar Guldfågeln sitt koncept Rakt ner i pannan med smaker från världens alla hörn. Strimlad, marinerad lårfilé och bröstfilé med smaker som Paneng Red Curry, Sweet Chili, Satay och Taco. På hemsidan kan du hitta nya spännande recept som gör matlagningen enklare och godare.


Läs mer på Svensk Fågels hemsida »

 
Svensk Fågel Service AB, SE-105 33 Stockholm PRENUMERERA | AVPRENUMERERA