Fågel i Fokus

Våga Fråga!

Maria Donis, vd Svensk Fågel

Intresset för mat och matlagning är enormt. TV-kanalerna slåss om tittarna i olika matlagningsprogram och bara den senaste månaden har vi fått två nya mattidningar. Det är roligt för oss som jobbar med att ta fram bra råvaror till svenska konsumenter. Problemet är att det är svårt att veta vad man egentligen äter.

En tydlig ursprungsmärkning som EU nu håller på att ta fram är helt klart ett steg i rätt riktning. Men precis som Louise Ungerth från Konsumentföreningen Stockholm säger i artikeln så finns det tveksamheter i förslagen och det är många länder som inte alls vill ha någon ursprungsmärkning. Vår förhoppning är nu att EU ska lyssna på vad konsumenterna vill veta och att den svenska hållningen som också vår regering står bakom ska få genomslag.

Ett av hösten kanske mest spännande matprogram var Kockarnas kamp som vanns av Håkan Thörnströms från Göteborg. För honom är det självklart att välja de bästa råvarorna till sin Michelinbelönade krog och då köper han alltid svensk kyckling. Men tyvärr är det allt för få som frågar efter maten på krogen.

Jag var nyligen på en av Stockholms mest hyllade restauranger i Gamla Stan och frågade efter maten ursprung. Det var inte helt lätt att få svar, men efter några turer till köket meddelade servitören stolt att kycklingen var fransk. Vad han inte visste var att det var en vanlig konventionell uppfödd kyckling från ett land som dessutom har industriell uppfödning som i princip inte finns i Sverige och med helt andra regler och säkerhet… och kalven var från Holland!

Så våga fråga – och glöm inte att alltid kolla efter vår märkning, den Gula Pippin när du handlar.

Maria Donis
Vd Svensk Fågel

Att veta vad du äter - en fråga för EU?

Frågan om var vår mat kommer ifrån är ständigt aktuell. I december fattar EU beslut om nya lagar kring ursprungsmärkning av kött från gris, get, lamm och fågel. Diskussionen nu handlar om vad den exakta definitionen av ursprungsmärkning ska vara. Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm brinner för att konsumenterna ska kunna göra informerade och aktiva val.

- Det finns många skäl till varför svenskarna tycker att det är viktigt med en tydlig ursprungsmärkning. Alla är olika men jag tror att många vill veta var maten kommer ifrån av trygghetsskäl. Samtidigt ser jag att fler har börjat intressera sig för frågor gällande djurskydd och att bevara den svenska landsbygden, säger Louise Ungerth.

Regler om urspungsmärkning finns redan för nötkött och innebär att djuret måste vara fött, uppvuxet och slaktat i det land som anges på förpackningen. Men nu när reglerna eventuellt ska utvidgas och täcka flera sorters kött är det inte självklart att samma definition ska gälla. För Svensk Fågel har regeln alltid varit att matfågel ska vara kläckt, uppfödd och slaktad i Sverige.

- I två av de förslag på ny EU-lagstiftning kring ursprungsmärkning så ingår inte var djuret är fött. Begreppet uppfött är otydligt och kan innebära att ett djur är fött eller kläckt i ett land men uppvuxet i ett annat, vilket innebär att köttet kan komma från ett land medan att märkningen säger ett annat. Det är inte vad Sveriges konsumenter förväntar sig.

Många svenskar vill veta var maten kommer ifrån och föredrar kyckling som kommer från en svensk bonde. Tyvärr kan det vara svårt att hitta rätt då det finns en uppsjö produkter och förpackningar som ser ut att vara svenska men som i själva verket är importerade. Svensk Fågels blågula märkning är ett försök att förenkla för konsumenten men en enhetlig urspungsmärkning för alla köttslag skulle kunna hjälpa ytterligare.

- Det är svårt att säga om förslaget om en fullständig ursprungsmärkning kommer att gå igenom. Det finns många länder i Europa där det sker ett stort utbyte över gränserna och man kan anta att de inte ser ursprungsmärkning som en lika stor fråga som vi i Sverige. Särskilt inte om de har liknande djurskyddslagar. Samtidigt har det fungerat på nötkött så det finns fortfarande hopp om att det kan bli aktuellt även för andra köttslag.

Stjärnkocken vill att fler vågar fråga

Allt fler vill ha svensk kyckling när de handlar men det är fortfarande få som frågar om ursprunget när de äter på restaurang. Håkan Thörnström, prisbelönt kock som 2009 gjorde kycklingen till nationalrätt, ser dock att en förändring är på gång. Något han självklart uppmuntrar.

- Det har varit en tydlig utveckling i gästernas beteende under de senaste åren. Fler vill veta var maten kommer ifrån och vågar ställa frågan. Det gläder mig då jag anser att bra råvaror utgör grunden i all matlagning, säger Håkan Thörnström.

Trots en liten förändring på sistone är svenskar generellt oerhört dåliga på att fråga var maten kommer ifrån på restaurang. Enligt Svensk Fågels undersökning är det så få som fyra procent som alltid frågar om ursprunget på kycklingen de beställer. Konsekvensen blir att många restauranger och storkök fortfarande använder billiga importerade alternativ. Så mycket som sjuttio procent av kycklingen som serveras på restaurang är importerad.

- För mig är det självklart att alltid välja mina råvaror med omsorg och i det ingår att aldrig servera kyckling som är importerad. Den svenska kycklingen är säker och jag vet att den växer upp under bra förhållanden. Det i sin tur ger kött av betydligt högre kvalitet än den importerade kycklingen.

Trots att restaurangkunder blir allt mer intresserade av matens ursprung är det sällan det står utskrivet på menyn. I butik ges konsumenter större möjlighet att aktivt välja svenskt genom att leta efter Svensk Fågels blågula ursprungs och kvalitetsmärke. På restaurang krävs att gästen vågar ställa frågan om ursprunget. Högre krav från gästerna skulle ställa högre krav på branschen att utvecklas. På tävlingen Årets Kock, där Håkan Thörnström är jurymedlem och Svensk Fågel är sponsor, diskuteras dessa frågor hela tiden.

- Årets Kock är idag så mycket mer än en prestigefylld tävling. Det har utvecklats till ett forum där sponsorer och deltagare kan mötas för att utbyta idéer och erfarenheter. En träffpunkt där vi gemensamt kan förbättra branschen. Att ge restauranggäster möjligheten till att göra aktiva val när de äter ute är en av de saker som absolut kan förbättras.


Om Håkan Thörnström

Håkan Thörnström är aktuell som vinnare av Kockarnas Kamp som sänts i TV4 under hösten och är en av jurymedlemmarna i Årets Kock. Han tillhör den absoluta kockeliten och har vunnit Årets Nationalrätt med kyckling 2009. I hemstaden Göteborg driver han sedan 1997 den framgångsrika krogen Thörnströms Kök som belönades med en Michelinstjärna 2011.


    Aktuellt

Enkel kyckling för familjen

Svensk Fågels medlemsföretag utvecklar hela tiden sitt sortiment för att erbjuda konsumenter bra produkter. Eftersom det i småbarnsfamiljer kan vara svårt att få tiden att räcka till är det allt fler som frågar efter mat som är enkel att tillaga.

Kronfågel lanserar nu kryddmarinerade färska kycklingfiléer med smak av rosmarin och vitlök som är både nyttig och god. Men vill du hellre bjuda på en hel kyckling under familjemiddagen har Guldfågel lanserat en färdigmarinerad variant smaksatt med salvia och citrusfrukter. Två smakklassiker perfekta med rostade rotfrukter och en god sås.

En Thanksgiving i ny tappning

Fågelkött är ett nyttigt och fettsnålt kött som blir alltmer populärt. Inte minst i november då den amerikanska högtiden Thanksgiving infaller. Antalet svenskar som väljer att uppmärksamma högtiden blir allt fler och enligt tradition är det då helstekt kalkon som serveras. Ingelsta Kalkon erbjuder produkter enligt äkta amerikansk Thanksgiving-sed men har även alternativ som korv och pålägg av kalkon för den som vill fira högtiden i ny tappning

Det vita köttet hyllas av hälsoexperter

Under senaste tiden har dieter som LCHF och 5:2 metoden fått stor uppmärksamhet i media. Det vita fågelköttet har hyllats av Sveriges hälsoprofiler eftersom det är både fettsnålt och fullt av viktiga näringsämnen. Bland annat har GI-gurun Ola Lauritzson valt att lyfta de många fördelarna med fågelkött i sin nya bok.

Men den svenska matfågeln är inte bara bra för figuren. Studier visar att tryptofan, ett ämne som finns i kyckling och kalkon, har en positiv effekt på humöret. De höga halterna av vitamin B12 har dessutom en avstressande effekt på hela kroppen. Kort och gott - det vita köttet gör dig både snygg och glad.


Läs mer på Svensk Fågels hemsida »

 
Svensk Fågel Service AB, SE-105 33 Stockholm PRENUMERERA | AVPRENUMERERA