Fågel i Fokus

Hylla de som hyllas bör

Maria Donis, vd Svensk Fågel

Nu har det hänt igen. Stora restaurangkedjor profilerar sig med hjälp av svenska bönder och våra mervärden. Men vid en närmare granskning innehåller deras mat till största delen importerat kött. Jag och många med mig känner en stor besvikelse. Här är det oerhört viktigt att vi som företräder Sveriges hårt arbetande bönder verkligen ställer krav på de företag som får dra nytta av våra fantastiska mervärden. Och framförallt att lyfta de företag som verkligen köper mat från våra bönder och inte bara snyltar på deras goda varumärke.

En stor del av vårt arbete på Svensk Fågel innebär att vi på olika sätt försöker förbättra och förenkla för våra medlemmar. Så här i juletider har vår ordförande Ola Göransson, kycklingbonde utanför Malmköping i Sörmland, skrivit böndernas egen önskelista. Den vänder sig till er politiker och tjänstemän som har deras framtid i era händer. Jag hoppas att ni verkligen förstår deras vardag och hur våra medlemmar sliter året om för att ta fram den bästa maten. Jag vet att de flesta av er arbetar i både Sverige och EU med att stötta svenska bönder och är medvetna om vilka viktiga mervärden som vi har i dag. Tyvärr finns det experter som hellre stjälper en hjälper och mer än gärna uttalar sig kritiskt mot svenskt lantbruk. Min förhoppning är nu att även dessa lyfter blicken och ser den verklighet som bönderna lever i varje dag, med en knivskarp konkurrens från lågprisimport och allt tuffare regelverk.

Trots många utmaningar är jag övertygad om att 2014 är året då det vita köttet från Svensk Fågels medlemmar kommer att lyfta på alvar.

Med önskan om en riktig God och Vit Jul

Maria Donis
Vd Svensk Fågel

Olas önskelista till Eskil

När det lackar mot jul sänder Svensk Fågels nye ordförande Ola Göransson en önskelista från Sveriges kyckling och kalkonbönder till Eskil Erlandsson och Landsbygdsdepartementet. Vi hoppas nu på att våra önskningar uppfylls och att 2014 kommer att vara året då politiker och tjänstemän inser vad Sveriges bönder behöver. Allt för att kunna fortsätta utvecklas, hålla landsbygden levande och ta fram bra och god mat.

 • Attitydförändring
  Det som står allra högst upp på önskelistan är en politik som på allvar stöttar och hjälper svenska bönder. Vi skapar arbetstillfällen och skatteintäkter på landsbygden och utvecklar det lokala och nationella näringslivet. Vi vill ha en kraftfull och aktiv jordbrukspolitik som bidrar till positiva förändringar och som underlättar vårt arbete. Vi vill se mindre snack och mer verkstad.
   
 • Bättre kontroll mot säljare och producenter som snyltar på svenska bönders goda rykte
  Konsumenter vill äta svenskt och svenska bönder har ett högt mervärde. Bakom detta ligger många års arbete och slit. Tyvärr drar importerad kyckling från t.ex. länder som Thailand och Brasilien nytta av detta och säljer kyckling med svenskklingande namn – allt för att lura konsumenten. Myndigheter och handeln måste bli tydligare att det inte är acceptabelt att lågprisimporten utnyttjar den svenska bonden.
   
 • Enklare regler leder till enklare kontroll och administration
  Många bönder vill förbättra sina stallar men idag finns det alltför många krångliga regler som inte är anpassade till vår verksamhet vilket hindrar förnyelse och förbättringar. En regelförenkling och tydlighet i regelverket behövs nu.
   
 • Mer svensk fågel i offentlig upphandling och på krogen
  Det är tragiskt att svenska barn och gamla serveras importerad kyckling och kalkon på skolor, vårdhem och på krogen. Det finns utmärkt svensk, närproducerad kyckling med hög kvalitet. En kyckling som både är klimatsmart, salmonellafri och är uppfödd under världens tuffaste djurskyddsregler. Politiker och upphandlingsansvariga behöver informeras och ges möjlighet att upphandla med kvalitet från närproducerade svenska gårdar.
   
 • Matlandet Sverige måste omfatta alla bönder
  Kompetensutveckling hos såväl bönder och konsumenter är viktigt för att stärka kvaliteten och öka medvetandet hos konsumenters val. Information om svenska mervärden och de tuffa reglerna som svenska bönder har att följa är viktigt att kunder och konsumenter förstår. Pengar från Matlandet Sverige måste även få omfatta matfågelbranschen. Behandla oss lika som alla andra bondekollegor.

Åsa och Ola Göransson
Röhls Gård


Kyckling – bra mat i vintermörkret

Rönen förändras ständigt om vad och hur man bör äta för att leva sunt. I de nya nordiska näringsrekommendationerna har behovet av vitamin D och mineralet selen uppmärksammats. Två viktiga näringsämnen som bland annat finns i kyckling. Kostvetaren och journalisten Anna K Sjögren har ett brinnande intresse för mat.

- Det fina med näringsrekommendationerna är att de grundar sig i flera års vetenskaplig forskning. Kyckling är en bra näringskälla som bland annat innehåller vitamin D, särskilt i de fetare delarna som skinnet och lårfiléerna, säger Anna K Sjögren.

Att nordbor har större risk för att drabbas av D- vitaminbrist än människor i söder, beror på att soltimmarna här är få. Vitaminet bildas naturligt i huden då kroppen utsätts för solljus och under det mörka vinterhalvåret är det därför viktigt att få i sig D-vitamin genom kosten.

- Maten ger oss näringsämnen som kroppen behöver och för att må bra är det viktigt att äta allsidigt. Att äta proteinrika livsmedel som kyckling i kombination med grönsaker, frukt, potatis eller bröd är bra. Samtidigt ska man inte glömma att det är det minst lika viktigt att röra på sig, sova tillräckligt och umgås med vänner, till exempel över en god måltid.

Under de senaste åren har allt fler konsumenter fått upp ögonen för kycklingens många hälsofördelar och konsumtionen av kyckling har ökat väsentligt. I takt med detta har också efterfrågan på svensk kyckling ökat - konsumenterna ställer högre krav på ursprungsmärkning och god djurhållning.

- Det är en intressant utveckling som visar att konsumenternas intresse för mat och hälsa har tagit ett steg framåt. Själv köper jag alltid kyckling som kommer från en svensk bonde eftersom jag vet att vi i Sverige är duktiga på att ta hand om våra djur.

Om Anna K Sjögren
Anna Sjögren är en av Sveriges främsta matjournalister och är utbildad kostvetare. Hon har medverkat i SVT:s succéserier Landet brunsås och Historieätarna. Hon skriver regelbundet för tidningarna Allt om mat och Råd och Rön och har bland annat gjort tre kokböcker med matlegenden Karin Fransson.

Anna Sjögren har bidragit med information till Svensk Fågels folder Det goda valet

    Aktuellt

Vit jul med
Svensk Fågel

Julen förknippas ofta med mat som korv, köttbullar och skinka, men det går att fira en traditionell jul utan det röda köttet. Några av våra medlemsföretag har kycklingköttbullar med den perfekta kryddningen för det för det svenska julboret. Saffransmarinerade julprodukter och dresserat bröst med julkrydda finns också som ett alternativ. Även Ingelsta har många fina produkter för en vitare jul. Förutom helstekt kalkon har de julklassiker som pressylta, olika korvar, köttbullar, och ”julskinka” av kalkon sortimentet.

Leilas bästa jultips

Under året har hälsoexperten Leila Söderholm coachat deltagarna i Pippi på Svensk Fågel till en sundare livsstil. Hon har lång erfarenhet av kost och hälsa och pratar ofta om de många fördelarna med svenska produkter. Leila Söderholms favorit på julbordet är kalkon och här ger hon sina bästa tips på hur man håller formen under julfrossan.

1.

Byt ut det röda köttet mot vitt. Fetthalten i det vita köttet är betydligt lägre och innehåller ofta mindre salt än charkprodukter och rött kött. Samtidigt är kyckling och kalkon rikt på protein vilket hjälper till att bygga muskler.

2.

Ät mer av det som är kalorisnålt och mindre av sådant som innehåller mycket fett och socker. Fyll talriken med rotfrukter, grönsaker, kalkon eller kycklingprodukter istället för feta korvar, lussekatter och skinka. Du kommer att må bättre på kvällen!

3.

Gå flera omgångar och ta lite mat i taget så att du hinner känna mätthetskänsla.

4.

Glöm inte att röra på dig och träna gärna lite extra innan jul.

5.

Välj alltid produkter från Svensk Fågel. Då är du inte bara snäll mot din kropp utan vet att även djuren behandlats väl.Läs mer på Svensk Fågels hemsida »

 
Svensk Fågel Service AB, SE-105 33 Stockholm PRENUMERERA | AVPRENUMERERA