Fågel i Fokus

Premium och småskaligt redan här

Maria Donis, vd Svensk Fågel

Ingen har väl missat finansministerns utspel om att det är det småskaliga och nischproduktionen som har en framtid i Sverige. Det är ju roligt att ministern själv engagerar sig i bönderna. Men det som Anders Borg och många med honom inte har fattat är att hela den svenska kycklingproduktionen är en nischbransch med premiumprodukter. Jämfört med andra EU-länder, USA eller Brasilien är det svenska jordbruket redan småskaligt och betydligt dyrare på grund av våra tuffa djurskyddskrav, låg antibiotikaförbrukning och livsmedelsregler. Det borde vara i både bönderas och Sveriges intresse att visa konsumenterna våra mervärden och att vi redan i dag har premiummat.

Inom den offentliga sektorn är det kanske allra svårast med att nå ut med de svenska mervärdena. Här serveras ofta billig importerad mat till våra barn, sjuka och äldre. Därför är det så oerhört glädjande att kommuner som exempelvis Katrineholm aktivt väljer att ställa hårda kvalitetskrav på maten som premierar närproducerad mat från gårdarna i trakten. För det är väl ganska självklart att det är godare, smartare och bättre att servera sörmländsk kyckling än en kyckling som importerats från Thailand, Brasilien eller av okänt ursprung. Anders Borg bor ju själv i Sörmland. Jag hoppas att han slinker förbi en skola eller äldreboende i Katrineholm och ser att det faktiskt går att servera bra, närproducerat mat från bönderna ett stenkast därifrån. Bönder som redan i dag tar fram en premiumprodukt – mycket mer premium kan det ju inte bli – smaka själv!

Kyckling är populärt både till vardags och till fest visar en färsk konsumentundersökning. På svensk Fågels stämma i mars kommer den stjärnbeströdde kocken Gustav Trägårdh servera riktigt festmat gjord på svensk kyckling. Det är ett bevis på att vår kyckling passar lika bra på Nobelfesten som på förskolan.

Maria Donis
Vd Svensk Fågel

Pssst:
Ni missar väl inte att vår märkning ”Gula Pippin” nu har flyttat hemifrån och hjälper konsumenter att göra rätt val i butiken. Nya filmer går på tv och sprids inom sociala medier/ www.gulapippin.se

Från pris till kvalitetsfokus

Trots att intresset för svenskproducerad mat ökar är kycklingen på skolor och äldreboenden ofta importerad. En orsak är att offentliga upphandlingar av livsmedel många gånger styrs enbart av priset. Men en förändring håller på att ske. Katrineholm är en av de kommuner som gått från prisfokus till kvalitetstänk och upphandlat svenskt. Robert Henrikson, projektledare för satsningen, tror att fler kan lyckas.

- För oss är det givet att satsa på kvalitet. Vi har mycket bönder i Södermanland och det är viktigt att stötta deras verksamhet och arbeta för att behålla den svenska landsbygden. Att vi upphandlat svenskt innebär att vi bidrar till arbetskraften i trakten samtidigt som vi garanteras att maten som våra barn och äldre får i sig är av hög kvalitet.

Fördelarna med att upphandla svensk kyckling är många men tyvärr kommer stora delar av den upphandlade kycklingen från Brasilien och Thailand idag. Långa transporter har en negativ inverkan på miljön och ländernas krav på god djurhållning är betydligt lägre än i Sverige.

- Importerade livsmedel har ett lägre pris men för oss är kvalitet viktigare. Förra året gjorde vi en pilotstudie för att hitta en modell som innebär att vi använder svenska livsmedel utan att kostnaderna blir för höga. Modellen fungerade utmärkt och innebär bland annat att menyn anpassas efter vad som är i säsong och att vi lagar mer mat från grunden. Pilotprojektet gjordes på två skolor och fungerade så bra att den nu ligger till grund för hur vi arbetar i hela kommunen.

Trots att fler kommuner går från ett prisfokus till kvalitetsfokus, är det inte helt enkelt att upphandla svensk kyckling. En offentlig upphandling innebär att alla leverantörer kan delta på lika villkor. Givetvis kan en upphandlande kommun ställa krav men kraven får inte gå emot lagen om offentlig upphandling. Att kräva livsmedel från Sverige fråntar utländska leverantörer möjligheten att delta och kravet är därför inte giltigt av konkurrensskäl.

- Eftersom lagen om offentlig upphandling innebär att man inte kan kräva svenska råvaror får man hitta andra sätt. Man kan exempelvis ställa kvalitetskrav som gör att importerade livsmedel inte håller måttet. Vi hade exempelvis ett krav om maxhalt vatten i vår kyckling när vi upphandlade livsmedel till Katrineholm och där är svensk kyckling i särklass bäst.

Upphandlarens guide till kvalitet
Det finns många sätt för kommuner att lyckas upphandla med kvalitetstänk. Svensk Fågel har tagit fram en broschyr som ger handfasta råd kring upphandling av kyckling. Läs mer kring kriterier som Svensk Fågel tipsar om under tiden kriterierna på Miljöstyrningsrådet ses över (läs mer här) eller ladda ner broschyren eller beställ den här.


Exempel på obligatoriska baskrav vid upphandling av kyckling

 • Ursprungsmärkt
 • Salmonellafritt
 • Ingen tillväxtantibiotika
 • Höga krav på djurskydd
 • Inget fiskmjöl i fodret
 • Högst 15 procent tillsatt vatten

Fem snabba med vinnaren av Årets Kock

Lägre temperatur och längre tillagningstid - det är knepet för att lyckas med kyckling enligt svenska mästaren i matlagning. Trots sin unga ålder på 24 år tog Filip Fastén hem segern i Årets Kock, SM professionell matlagning, som avgjordes i början av februari. Fågel i Fokus fick chansen att ställa fem snabba frågor till kocken med det hetaste namnet just nu.

 1. Under Årets Kock är det stort fokus på råvaran. Vad betyder råvaran för dig?
  Råvaran utgör grunden i all matlagning. Bra råvaror ger bra mat. Min matlagningsstil är generellt väldigt ren och jag låter råvaran tala för sig själv. I Sverige har vi gott om fina råvaror, allt ifrån grönsaker till kött. Jag önskar att fler lärde sig uppskatta detta.
   
 2. Vilka fördelar har den svenska kycklingen?
  När jag besökte Åsa och Ola Göranssons kycklinguppfödning på Röhls Gård för några år sedan slogs jag av den goda hygienen. Utmärkande för den svenska kycklingen är att den är säker och jag tror att det är få som vet att den exempelvis är fri från salmonella.
   
 3. Är det något speciellt man ska tänka på när man tillagar kyckling?
  Kycklingen blir bäst när man sänker temperaturen och tillagar den under längre tid. I Sverige finns det sedan länge en bakterieskräck och många steker därför kycklingen onödigt hårt vilket gör den torr.
   
 4. Äter du själv mycket kyckling?
  Ja, det gör jag och jag tycker helt klart att skinnet är godast. Det är trist att så många väljer att ta bort skinnet eftersom det är där mycket av smaken sitter. Citronskal och rosmarin är två smaker som gifter sig mycket väl med kyckling.
   
 5. Slutligen, hur var det att tävla på och vinna Årets Kock?
  Jag var väldigt lugn under hela dagen och fokuserade på maten. Det är klart att jag kände av ett pirr precis innan och det var roligt att laga mat just den dagen vilket fick mig att behålla fokus.

Om Filip Fastén

Ålder: 24 år

Arbetar: På Restaurant Frantzén och har även synts i bland annat Mitt Kök i TV4

Bor: Kommer ursprungligen från Ljusdal men bor numera i Stockholm

 

    Aktuellt

Nu ska Sverige kolla efter den Gula Pippin 

Efter den första Kolla efter den Gula Pippin- kampanjen ökade den spontana kännedomen för märkningen med 500 procent. I dag associerar hela 79 procent av svenskarna märkningen med att kycklingen kommer från Sverige. Nu fortsätter succén och Svensk Fågel uppmanar konsumenter till att ”Kolla efter den Gula Pippin” genom nya reklamfilmer, en ny butiksfolder, annonsering i magasin och sociala medier samt en ny hemsida.

I årets kampanj är den stora nyheten att Gula Pippin själv kliver fram som stjärnan. Sammanlagt har fem reklamfilmer spelats in där den Gula Pippin hjälper konsumenter att hitta rätt i butik. Två av filmerna sänds som reklamfilmer i TV och samtliga filmer finns samlade i den nya sajten www.gulapippin.se. I samband med den nya kampanjen sker även en rad spännande aktiviteter på Facebook och Instagram.

Kyckling – svenskarnas favorit till vardags och till fest!

Svenska folket älskar sin kyckling! Under 2013 ökade försäljningen kraftigt och inget pekar på att intresset för svensk kyckling är på väg att avta. Medvetenheten kring de svenska mervärdena ökar och det vita köttet går hand i hand med den rådande hälsotrenden. Även en rykande färsk rapport om svenskarnas matvanor pekar på att kyckling klättrat i popularitet. Kyckling med potatis eller ris den absoluta vardagsfavoriten efter spagetti och köttfärssås i de svenska hemmen. Kyckling funkar lika bra till vardags som till fest och är det enda svenska köttslag som gått med positiva försäljningssiffror under året.

Våren – Enkel, nyttig och festlig


Under våren strävar många efter att lägga om sina vanor för att komma i form till sommarsäsongen. Men hektiska familjeliv och långa arbetsdagar innebär att det kan vara svårt att få tiden att räcka till. Som lösning på dilemmat har både Kronfågel och Guldfågeln lanserat extra tunna kycklingfiléer. De går snabbt att tillaga och passar perfekt vid tillfällen då man vill laga något snabbt och nyttigt.

Med våren kommer också många högtider och Ingelsta Kalkon lanserar en ny fryst hel kalkon som passar perfekt. Smaken av Calvados gör att den är lätt att imponera med under middagar med släkt och vänner.
Läs mer på Svensk Fågels hemsida »

 
Svensk Fågel Service AB, SE-105 33 Stockholm PRENUMERERA | AVPRENUMERERA