Fågel i Fokus

Dags för nye ministern att agera

Maria Donis, vd Svensk Fågel

Jag välkomnar vår nye landsbygdsministers satsning på en ökad export. Intresset för den svenska kycklingen som är fri från salmonella och uppfödd utan tillväxtantibiotika är mycket stor i exempelvis Kina och Japan – här finns en enorm marknad. Det är en stor möjlighet för svenska bönder att kunna utveckla sin verksamhet och bidra till bättre tillväxt med ökade arbetstillfällen och en levande landsbygd som följd.

Men för att kunna exportera krävs att regeringen får till bilaterala avtal med dessa länder. Det är inget som vi från branschens sida kan göra. I dag har exempelvis danskarna flera personer på plats i Kina som arbetar för ett avtal, medan vi från Sveriges bara har en representant där. För att den nya strategin inte ska stanna vid tomma löften krävs därför handling från Sven-Erik Bucht och den nya regeringen. Framförallt behövs mer resurser på plats och varför inte en dörröppnare i form av en delegation med höga svenska dignitärer så som dessa används i övrig industri?

När nu livsmedelsstrategin utformas är det också av yttersta vikt att ministern lyssnar på alla branscher. Kycklingböndernas och matfågelsföretagens vardag och utmaningar ser helt annorlunda ut än exempelvis spannmålsproduktionen.

Jag vill också passa på att gratulera Mischa Billing till att bli den första kvinnliga jurymedlemmen i Mästerkocken på TV4. Det behövs fler kvinnor som syns i dessa sammanhang! Av samma anledning är det extra roligt att vara med och sponsra Årets Kock. Två kvinnliga kockar har gått till finalen som hålls i Göteborg i början av februari.

Årets Kock och dess medlemmar är viktiga opinionsbildare, och det gäller att man verkligen når ut ända till köket, såväl på restaurang som hos vanligt folk. Endast då kan man verkligen göra skillnad genom att påverka matlagningen och val av råvaror.

Nästa nummer av Fågel i Fokus kommer lagom till jul. Allt Gott till dess!

Maria Donis, vd Svensk Fågel


Ny livsmedelsstrategi för både

konsument och bonde

Trycket från importen ökar och konkurrensen om konsumenten blir allt hårdare. Trenden är tydlig – klimatet för de svenska bönderna är stentufft. För att förbättra situationen vill den nya regeringen, med landsbygdsminister Sven- Erik Bucht i spetsen, att Sverige ska få en långsiktig nationell livsmedelsstrategi. Men vad innebär det och hur kommer det påverka branschen framöver?

— En långsiktig livsmedelsstrategi är en viktig pusselbit för att öka matproduktionen i Sverige och skapa sysselsättning på landsbygden. Det är viktig för ett hållbart Sverige. Det är en omfattande strategi som går ut på att förbättra förutsättningarna för hela den svenska livsmedelskedjan, från produktion till konsument, säger Sven-Erik Bucht.

En viktig del i den nya strategin är ökat fokus på export vilket ska bidra till att svenska bönder ska kunna utöka sin verksamhet. Idag exporteras knappt fjorton tusen ton svensk kyckling vilket endast är en omkring tio procent av den totala produktionen. Här finns gott om utvecklingspotential. Eftersom den utländska kycklingen ofta är billigare är en framtida strategi att kunna exportera och marknadsföra svensk kyckling som en premieprodukt.

Jämför man den svenska kycklingen med den utländska är den i en klass för sig när det gäller god djurhållning, miljö och säkerhet. Det innebär att den också är attraktiv för utländska konsumenter som sätter kvalitet framför pris. Trots att svensk kyckling kostar mer än den importerade har försäljningen fortsatt att öka och det finns inget som säger att det inte skulle fungera även i utlandet.

— Jag är övertygad om att med hög kvalitet och starka varumärken kan vi nå ut på en större exportmarknad. Det finns en stor efterfrågan på kyckling vilket innebär att det finns stora möjligheter för den svenska matfågeln framöver. Nu måste vi bara fokusera på att möta efterfrågan på såväl globala som regionala och lokala marknader, säger Sven-Erik Bucht.

Eftersom svenska folket och upphandlare inom offentlig sektor fortfarande står för den huvudsakliga konsumtionen av svensk matfågel ligger stor vikt i livsmedelsstrategin på att förbättra förutsättningarna för dem. För att hjälpa konsumenter att göra medvetna val har Livsmedelsverket trappat upp sitt arbete för att motverka livsmedelsfusk. Det ska bli lättare att hitta rätt. Dessutom ser det ut som att en ändring i upphandlingskriterierna kan komma att ske.

— Möjligheterna för den offentliga sektorn att upphandla svenska livsmedel ska öka. Som det ser ut idag är ursprung inte ett giltigt kriterium vid upphandling trots att efterfrågan på närproducerade alternativ ökar. Andra kvalitetskriterier som djurskydd och hållbarhet kan användas mer, så att inte enbart priset behöver vara avgörande vid ett inköpsbeslut till en skola eller ett äldreboende.

Matglädje handlar om att dela

För många är hösten en tid att ta vara på skörden och avnjuta långa middagar med nära och kära. Vissa säger att det är en tid för sann matglädje. Men vad innebär matglädje och vad krävs för att man ska uppleva den? Mischa Billing, sommelier och lektor i måltidskunskap, är expert på mat och vin och den första kvinnliga jurydeltagaren i tv-programmet Sveriges Mästerkock. Fågel i Fokus fångade henne mellan inspelningarna av den nya säsongen för att höra hennes tankar kring matglädje.

 1. Vad är matglädje för dig?
  För mig handlar matglädje om att dela. Det kan röra sig om en macka i skogen med gudsonen eller en fantastisk middag med min man på en bra restaurang. Det kan också handla om att dela kunskap och lära sig nya saker från personer med ett brinnande intresse för mat och vin.
 2. Skiljer sig matglädje hemma från den på restaurang?
  Eftersom matglädje uppstår i delandet kan den se olika ut beroende på kontexten. När man delar en smörgås i skogen uppstår glädjen i miljön, samtalet och gemenskapen. Att vi delar den upplevelsen över en bit mat. Äter jag ute blir personalen, maten och vinet en del av matglädjen. Här har kunskapen och expertisen en viktig betydelse. När jag äter middag på en fin restaurang vill jag att personalen ska kunna berätta vilket vin som passar bäst och var råvarorna kommer ifrån.
 3. Vad skulle du själv bjuda på om kyckling stod på menyn?
  Jag improviserar ofta i min matlagning men troligtvis skulle jag bjuda på en hel svensk kyckling som jag tillagat i ugn. Jag köper alltid svensk kyckling eftersom den är av hög kvalitet och jag tycker att just den hela kycklingen är fantastisk. Att tillaga den ger en underbar helhetsupplevelse där alla sinnen påverkas. Jag älskar dofterna som långsamt sprider i rummet och den längtan som växer fram under själva tillagningen. Sedan är det en bonus att det är enkelt och fantastiskt gott! Kryddningen beror lite på tillfället men en klassisk citronkyckling med pressad potatis och en god sås funkar alltid.
 4. Vad är det bästa med svensk kyckling?
  Det måste vara de oändliga variationsmöjligheterna. På sommaren kan man bjuda på en fräsch grönsallad med grillad kyckling och en härlig yoghurtsås med mynta, och på hösten en helstekt med en gräddig sås och varma grönsaker. Köttets neutrala smak ger utrymme att vara kreativ med kryddor och det finns en rad delar att välja mellan för att skapa olika strukturer. Det är ett kött som fungerar både till vardag och till fest.
 5. Och slutligen vilket vin passar bäst till fågel?
  Eftersom variationsmöjligheterna för kyckling är obegränsade gäller samma sak för vinerna man serverar till. Vill man bjuda på en fräsch sommarkyckling passar en Riesling utmärkt. Vill man däremot ta vara på den här fantastiska svamphösten och servera kycklingen med en gräddig sås på Karl-Johansvamp passar ett mustigt rött vin betydligt bättre. Själv väljer jag alltid vinet först och kryddar maten därefter.

Om Mischa Billing

Sommelier och lektor i måltidskunskap vid Örebro Universitet, tidigare generalsekreterare i internationella sommelierföreningen, känd mat- och vinexpert i flera medier

Aktuell: Första kvinnliga jurymedlemmen i Sveriges Mästerkock på TV4

Född: 1966

Bor: Stockholm


    Aktuellt

Svensk Kyckling med stjärnstatus

För andra året i rad är Svensk Fågel stolt sponsor av Årets Kock – SM i professionell matlagning. Under hösten har tre delfinaler arrangerats och på samtliga delfinaler har Svensk Fågel tillsammans med Tomas Diederichsen, Årets Kock 2011, serverat svensk kyckling med lokala smaker från Halland, Dalarna och Västerbotten. Recepten finns att ladda ner på hemsidan för den som vill bjuda på det lilla extra.

Under hösten har Svensk Fågel även samarbetat med ytterligare en stjärnkock. Tillsammans med fjolårets Årets Kock-vinnare Filip Fastén har Svensk Fågel tagit fram recept på fantastiskt god kyckling med smaker av miso,
jordärtskocka, hasselnötter och svartkål. Receptet finns ute i butik men går också att ladda ner på hemsidan.

Gula Pippin

Nominerade till Årets Varumärkes-byggare

Man brukar säga att hårt arbete lönar sig och genom långsiktigt arbete har kännedomen kring Svensk Fågels märkning ökat och allt fler köper svensk kyckling och kalkon. Nu är Svensk Fågel nominerade till Årets Varumärkesbyggare i Spinn – PR-branschen årliga gala. De nominerade belönas för kommunikationsarbete som stöttat varumärket och som stärkt det i förhållande till konkurrenter och egna målgrupper över tid. Det rör sig om ett långsiktigt arbete i såväl egna som förtjänande kanaler.

Galan äger rum den 20 november i blå hallen i Stadshuset och totalt är sex bidrag nominerade till Årets Varumärkesbyggare. Vinnare utses av en jury bestående av Sveriges vassaste kommunikatörer och de tittar bland annat på utförande, resultat och hur väl uppdraget möter affärsmålen.

Lätt att laga familjens favoriter!


Frågar man barn om deras favoriträtt står ofta tacos och hamburgare högt i rang. Rätterna görs traditionellt på fläsk eller nöt och är starkt förknippat med snabbmat. Därför är det inte ovanligt att föräldrar försöker komma på mer näringsrika varianter inför fredagsmyset, men det är inte helt enkelt.

Som en räddning har en rad lättlagade och kycklingbaserade produkter tagits fram som passar hela familjen. Hamburgerkedjan Max har tillsammans med Kronfågel lanserat Chicken nuggets, Kycklingburgare och Chrispy Chicken burger. Smakerna är anpassade för hela familjen och produkterna hittar du i frysdisken. Här hittar du även Guldfågelns färdiglagade tacokyckling. Med den typiska texmex-kryddningen är det en suverän variant på familjeklassikern och kan avnjutas av stora som små.
Läs mer på Svensk Fågels hemsida »

 
Svensk Fågel Service AB, SE-105 33 Stockholm PRENUMERERA | AVPRENUMERERA