Fågel i Fokus

Frågor utan enkla svar

Bättre kunskap krävs inom offentlig upphandling

Maria Donis, vd Svensk Fågel

Ett nytt år med nya möjligheter. Efter en stökig politisk vinter kan vi nu börja fokusera på framtiden. En stor fråga för oss är alltid den offentliga upphandlingen av mat. Alltså den mat som serveras på våra skolor, sjukhus och äldreboenden. För oss och våra bönder är det en självklarhet att ta fram mat som är god, smart och nyttig. Vi har både nationella lagar och förordningar att följa liksom kvalitetsprogram som är hårdare och mer långtgående krav. Men det är inte lika självklart att stat, kommun och landsting köper den mat som tas fram i Sverige.

Under 2014 var Svensk Fågel sponsor av Årets Kock – SM i professionell matlagning. Vi deltog på alla deltävlingar runt om i landet och passade även på att undersöka hur det stod till med upphandlingen av mat i de kommuner som tävlingen besökte. Resultaten var både upplyftande och nedslående. Många kommuner har börjat titta närmare på att upphandla med kvalitet, men kunskapen varierar liksom ambitionsnivån. Vissa ställer för låga krav eller krav som inte går att följa upp. Eller så ställs orimliga krav som i Göteborg där de arbetar efter målet att upphandla 100 procent ekologiskt kött. Något som i princip utesluter att köpa svensk kyckling då tillgången är så begränsad. En ambition som slagit fel.

Vi hoppas att både ambitionen och kunskapen kring upphandling av mat växer under 2015. Och att kommuner drar lärdom av varandra. För svenska folket vill ha bra och närproducerad mat. Det visar alla våra undersökningar. Det är upp till offentliga upphandlare att respektera det också då intäkter till stat och kommun just kommer från svenska folket!

I detta nyhetsbrev tittar vi närmare på både den offentliga upphandlingen med den extremt kunnige och rutinerade Karin Lidén. Dessutom följer vi den fortsatta diskussionen om frihandelsavtalet som kan få stora konsekvenser för svenska bönder. Läs mer nedan och vad Carl Schlyter, ordförande i Riksdagens EU-nämnd anser om saken.

I mitten av mars har Svensk Fågel sin årliga stämma, i år arrangeras den i vackra Falkenberg och som vanligt har vi många möjligheter och utmaningar att diskutera. Hör av dig till Elisabeth Secher om du är intresserad av att komma!

Nu ser vi fram emot vårens ankomst, nästa nyhetsbrev kommer lagom till att grillsäsongen drar igång!

Trevlig läsning

/Maria Donis, vd Svensk Fågel

Välj svenskt och få fart på jordbruket

Välj hellre svenska än ekologiska råvaror, det tycker Karin Lidén som är kostchef på Kramfors kommun. Karin, som har 38 års erfarenhet från kostbranschen, anser att om fler väljer svenska råvaror kan jordbruket få bättre fart och vår klimatpåverkan kan minska.


Det blir allt vanligare att välja ekologiskt, även i offentliga verksamheter. Nyligen slog Göteborgs Stad fast målet att enbart servera ekologisk mat i vård, skola och omsorg. Men det är inte självklart att en storsatsning på ekologisk kost är mest gynnsamt för varken ekonomiskt, miljömässigt eller för svenska bönder. 

– Det är bra att upphandlare tänker nytt, men jag tycker ändå att man ska börja titta lite mer på hur stor miljöpåverkan det är med ekologisk kost. Kanske är det bättre att köpa närodlat istället. När det inte finns tillräckligt med ekologiska råvaror i Sverige tvingas man köpa från utlandet. Det anstränger klimatet och drabbar våra bönder. Om fler väljer svenskt får vi fart på jordbruket, säger Karin Lidén.

Sverige har högre miljö- och djurskyddskrav än många andra länder, bland annat vad gäller transporter och slakt. Eftersom det ofta kan vara svårt både för upphandlare och konsumenter att veta vart djuret är fött, slaktat och processat framhåller Karin vikten av att köpa från pålitliga producenter. 

– Jag håller mig till varumärken jag litar på och har mycket högre förtroende för svenska bönder än utländska. Det svenska jordbruket är väldigt rent, vi använder mindre bekämpningsprodukter här än vad man gör utomlands och våra djurskyddsregler är de hårdaste i Europa, säger Karin Lidén.

När det gäller kyckling köper Karin endast från svenska bönder. Hon är oroad över att närodlade råvaror lätt förväxlas med ekologiska och att många inte inser vilken miljöpåverkan det innebär att välja produkter från utländska producenter.

– Jag vill äta med ett gott samvete och därför tycker jag det är viktigt med klimatsmart mat. Detsamma gäller när jag gör inköp för kommunen. Det är viktigt att ha koll på varifrån råvarorna kommer. Om jag köper kött från Umeå istället för från Nya Zeeland så har det mindre miljöpåverkan., säger Karin Lidén.

Konkurrensen kan hårdna för svenska kycklingbönder

Svenska kycklingbönder kommer få det tuffare att konkurrera om frihandelsavtalet TTIP går igenom. Det menar Carl Schlyter, riksdagsledamot för Stockholms län och ordförande i Riksdagens EU-nämnd. I fem snabba frågor med Fågel i Fokus reder han ut frågetecknen på vad ett frihandelsavtal mellan EU och USA innebär. 

Vad är din syn på regeringens uttalande att man inte kommer låta Europeisk livsmedelsstandard försämras som en följd av avtalet?
Det är delvis sant, vi kommer inte sänka vår egen standard. EU behöver inte godkänna klordoppade kycklingar bara för att vi har det avtalet. Problemet är att produkter med lägre standard kommer ha lättare att få genomslag på den Europeiska marknaden. Då slår man ut produktionen i de egna leden. Det finns en risk att vi underminerar de svenska böndernas konkurrenskraft och att en stor del av produktionen flyttar till USA där kraven är lägre. 

Vilka konsekvenser får tullfri import och export för svenska kycklingbönder?
Ambitionen är att helt ta bort tullavgifterna. Om vi har en tullfri import samtidigt som vi accepterar USAs regelverk kommer det ett inflöde av billiga kycklingar som är producerade på lägre villkor. De har ett helt annat regelverk när det gäller allt från antibiotikaanvändning till djur- och arbetarskydd. 
I Sverige har vi striktare regler för täthet på djuren, livsmiljövillkor och slakt vilket gör att våra bönder får tufft att konkurrera prismässigt mot amerikanska producenter.

Vad innebär frihandelsavtalet för myndigheter och kommuner som upphandlar kost?
För att svenska bönder ska få betalt för bättre kött måste myndigheter och kommuner i Sverige ställa högre krav på produktionen i sina upphandlingar. Men även här finns risker med de krav som ställs. Frihandelsavtalet innebär att amerikanska bönder kan stämma kommuner och stater om de skapar upphandlingar som diskvalificerar deras produkter. De kan också stämma Sverige om vi inför striktare kontroller, mer övervakning eller hårdare krav om de anser att det har handelsbegränsande effekter. Kort sagt kommer amerikanska bolag få lättare att ifrågasätta oss och i Sverige kommer vi få svårare att stifta nya lagar som skyddar våra konsumenter 

Kommer kyckling från USA att ursprungsmärkas?
Vi har kommit överrens om att ursprungsmärka kött och kyckling, men trots det kommer lågprismärkena välja det absolut lägsta priset och strunta i alla andra effekter. Folk är medvetna om var köttet kommer från när de handlar själv i affären. När de går på restaurang eller köper från storkök får de inte reda på det och när de handlar billig mat tar de heller inte hänsyn till det. Jag önskar att vi även kommer ursprungsmärka en kycklingpizza eller en kyckling nugget. I brist på ett sådant regelverk får våra bönder räkna med minskad försäljning till restauranger, industrier och storkök. 

Vad innebär frihandelsavtalet för antibiotikaanvändningen?
Vi har kämpat i över 20 år för att få EU-länder att minska sin antibiotikaanvändning. Först nu syns en trend där vissa länder anstränger sig för att minska antibiotikaanvändningen, men det har tagit 20 år. I USA används antibiotika i hög utsträckning, bland annat i foder. Ett frihandelsavtal innebär att vi kommer få börja om från början med en ny massiv billig import av kött med sämre produktionskrav.


Carl Schlyter, 48 år, är riksdagsledamot och ordförande i riksdagens EU-nämnd.

    Aktuellt


Kronfågels kycklingburgare Årets MåBra-val 2014

Kronfågels och Max kycklingburgare Delifresh har utsetts till ”Årets MåBra-val 2014” av Sveriges största hälsotidning MåBra. Utmärkelsen grundar sig på kycklingburgarnas höga proteinhalt och låga nivå kolhydrater. Utgångspunkten för samarbetet var att konsumenter snabbt och enkelt ska kunna tillaga goda kycklingmåltider hemma. Resultatet blev tre produkter baserade på svensk kycklingfilé och kycklinglårfilé från Svensk Fågels kycklingbönder; Crispy kycklingburgare, Kycklingnuggets och Delifresh kycklingburgare.


Pulled turkey
– En amerikansk klassiker på skånskt vis

Den amerikanska långkoksklassikern har blivit allt populärare i Sverige och återfinns nu även i skånsk tappning. Det är Ingelsta Kalkon som lanserat Pulled Turkey, som är tillagad av ovanlåret från skånsk kalkon och serveras färdiglagad med kryddning.  Den färdiglagade rätten värms snabbt i ugnen och passar till vardag och fest. Perfekt för den som vill äta kalkon på ett nytt, gott och enkelt sätt. 


VM-bronsmedaljören Myllymäki förgyller majskyckling från Guldfågeln

Det blev en svensk tredjeplats för Tommy Myllymäki i Kock-VM Bocuse d’Or i januari. En av årets huvudråvaror var pärlhöna, som han valde att ackompanjera med vinteräpplen, trumpetsvamp och dragon. Efter succén har den skicklige kocken även tag fram lyxiga recept för Guldfågelns utsökta svenska majskyckling. Den har en härlig gyllengul färg som den får av att fodret delvis består av majs. Köttet blir saftigt och har en viss sötma, vilket gör majskycklingen extra smakrik. Alla Guldfågelns majskycklingar kommer från egna kläckerier och har fötts upp av noggrant utvalda uppfödare. Myllymäkis recept hittar du på www.majskyckling.se


Canceröverlevaren Pamela Andersson prisas av CancerRehabfonden och Svensk Fågel

Chefredaktören och bloggerskan Pamela Andersson är vinnare av CancerRehabFondens journalispris 2014. Enligt juryns motivering tilldelas Pamela priset efter att i sina krönikor berättat om sin cancersjukdom på ett ”naket, modigt och personligt sätt”. Vidare har hon ”visat vägarna för andra i liknande situation och därmed ingett hopp”. Priset delas ut för sjätte året i rad med en prissumma på 50 000 kronor, som Svensk Fågel stolt är med och sponsrar. Läs Pamelas blogg här... 

Läs mer på Svensk Fågels hemsida »

 
Svensk Fågel Service AB, SE-105 33 Stockholm PRENUMERERA | AVPRENUMERERA