Fågel i Fokus

Duger inte bäst i världen i Sverige?

Maria Donis, vd Svensk Fågel

Vi inom Svensk Fågel brukar säga att vi har världens bästa kyckling och kalkon. Det kan vi göra med stolthet då vi vet att våra bönder och företag arbetar stenhårt för att hålla kvaliteten på den mat som säljs till såväl konsumenter som restauranger och offentliga storkök.

Det är också glädjande att se hur svensk fågel stadigt ökar inom den offentliga upphandlingen. De flesta andra svenska köttslag går nedåt men just den svenska kycklingen och kalkonen vinner faktiskt mark gentemot den importerade fågeln. Självklart är detta fantastiskt roligt att se, ett kvitto på att vi gör rätt saker och att allt hårt arbete som såväl bönder och företag som lokala eldsjälar gör ger resultat.

Men det finns fortfarande en hel del kvar att göra. Importen står idag för över 60 procent av all kyckling som köps upp via offentlig upphandling. Även om kunskapen och viljan att upphandla med kvalitet är högre idag så missas alltför mycket vid kravspecifikation, kontroll och uppföljning. Utan reglerade kontroller av att produkterna verkligen följer kommunernas ställda krav, så faller all trovärdighet.

Så även om den svenska kycklingen exempelvis är klimatsmartare än den importerade och har en unikt låg antibiotikaförbrukning, två saker du kan läsa mer om i det här nyhetsbrevet, så köper alltför många kommuner fortfarande importerad kyckling. Men jag tror att andelen svenskt skulle vara betydligt högre om upphandlingsunderlaget i större utsträckning skulle motsvara de svenska kraven samt att de faktiskt följdes upp.

Efter en lång och kall vår står vi nu inför sommaren och en självklar del av den svenska sommaren är självklart grillning. Kyckling blir allt populärare på de svenska grillarna och knappar varje år in på såväl fläsk som nötkött. Konsumenter förstår att uppskatta god, smart och nyttig mat.

Glad sommar!

/Maria Donis
Vd Svensk Fågel

Kyckling är tallrikens elbil

David Bryngelsson

Svensk kyckling är ett bra val för att Sverige ska kunna uppnå EU:s klimatmål. En ny avhandling från Chalmers visar att fågel är ett smart och billigt sätt att minska vår klimatpåverkan.

Ett av de globala klimatmålen är att hålla den globala uppvärmningen under två grader. Men som det ser ut idag kommer Sverige inte att klara målet. En starkt bidragande orsak är konsumtionen av nötkött som under de senaste 20 åren har ökat med över 50 procent.

–    Nötkött står för en tredjedel av svenskens matrelaterade klimatpåverkan. Att byta från nötkött till kyckling har nästan samma effekt som att byta från att åka bil till att åka med kollektivtrafik. Mellan de båda valen kan bytet till fågel ses som en mindre omställning, säger David Bryngelsson, forskare inom resursteori vid Chalmers Tekniska Högskola.

Jämfört med nötdjuren är fördelarna med kyckling flera, bland annat krävs mindre foder och gödsel. Dessutom behövs mindre jordbruksmark för att producera samma mängd mat.

–    Frigör vi åkermark finns valmöjligheten att använda den till exempelvis biobränsleproduktion, eller producera mer åkergrödor som kan användas för export och att föda jordens befolkning.


David Bryngelssons studier visar att klimatnyttan med att gå från fågeldiet till veganmat är relativt liten, jämfört med att gå från nötdjur till fågel.

–    Att byta till kyckling innebär att man får sina animaliska proteiner, utsläppen minskar och kostnaden går ner. Kycklingen kan därför ses som tallrikens elbil, då den inte behöver innebära någon stor uppoffring i livsstil. Mycket tyder även på att kyckling är nyttigare än nötkött.

Därför är svensk kyckling klimatsmart
Kyckling är Svensk kyckling äter till största delen svenskt spannmål, och ofta från den egna gården. Det innebär korta och få transporter. Dessutom är större delen av den använda energin inom svensk kycklinguppfödning förnyelsebar. Nästan nio av tio kycklingbönder inom Svensk Fågel har ett eget kretslopp på gården med biobränslepannan som hjärtat.

”Efter 30 år har de svenska bönderna fått rätt”


EU är på väg att stifta en första lag med skärpta regler för djurhållning. Resultatet väntas bli bättre djurskydd, djurhälsa och folkhälsa. Den stora pådrivaren bakom den nya lagen är den nu avgående EU-parlamentarikern Marit Paulsen vars förslag har fått stöd av medlemsländernas regeringar och EU-parlamentet.

– Användningen av antibiotika i djurfoder är ett av de stora hoten mot folkhälsan. Äntligen blir det möjligt att stoppa användning av antibiotika som ett "paraply" för att dölja dålig djurhållning, säger Marit Paulsen.

Den nya lagen innebär bland annat att antibiotika inte får användas för att förebygga sjukdomar, utan enbart i syfte att bekämpa dem. Något som varit en självklarhet i Sverige under lång tid, där den svenska modellen har varit att jobba med hela kedjan i uppfödningen för att förhindra att djuren överhuvudtaget blir sjuka. I Sverige har antibiotika i tillväxtsyfte varit förbjudet sedan 1986.

– Efter 30 år har de svenska bönderna fått rätt. Och vi har fått gehör för den svenska modellen. Svenska bönder har gjort ett fascinerande och fantastiskt jobb med att lyckas modernisera sina verksamheter utan antibiotika, säger Marit Paulsen.

Svenska kycklingbönder arbetar året om, dygnet runt, för att erbjuda konsumenter världens bästa kyckling. Det kan de göra genom ett långsiktigt arbete med stort fokus på djurvälfärd, klimatsmarthet och livsmedelsäkerhet. Trots att de svenska bönderna har legat i framkant konstaterar Marit Paulsen att jordbrukspolitiken sällan lyfts upp på dagordningen jämfört med många av våra grannländer.

– För oss är inte landsbygden och jordbruket en del av den nationella identiteten. I exempelvis Finland är jordbrukspolitiken en naturlig del av det politiska samtalet. Det borde den även vara i Sverige. Det finns mycket att göra för att förbättra förutsättningarna för de svenska bönderna.

Samtidigt tycker Marit Paulsen att det finns områden där svenska bönder kan inspireras av bönder i andra EU-länder. Ett sådant område är en större mångfald bland svensk kyckling.

– Går man i en vanlig livsmedelsbutik i de flesta europeiska länder finns det ett väldigt stort utbud av olika sorters kyckling i olika prisklasser. Jag tror att trenden kommer att växa även i Sverige, att ge svenska konsumenter den valfriheten är något som borde eftersträvas.

    Aktuellt

Kyckling på grillen i sommar

I en undersökning genomförd på uppdrag av Kronfågel framkommer det att kyckling blir allt mer populärt på våra grillar. Andelen svenskar som helst väljer kyckling på grillen har ökat från 28 procent 2014 till 35 procent i år. Fläskkött är fortfarande grillfavoriten följt av nötkött, men kyckling har nu seglat upp på en tredjeplats efter att ha passerat korven när svenskarna väljer vad de helst vill grilla.

Kyckling på grillen ses som gott, enkelt att tillaga och dessutom hälsosamt. Kycklingfilé är mest populär att grilla och sedan är det ett långt hopp ned till kycklinglårfilé. Endast 6 procent väljer att helgrilla kyckling, något Kronfågel gärna vill se en ändring på när de slår ett slag för rotisseri-grillning som årets stora grilltrend.

Svensk Fågel populärt i skolor

Utbudet är ett företag som distribuerar kostnadsfritt utbildningsmaterial till skolor. Materialet tillhandahålls av företag och organisationer. Svensk Fågel har i flera år tillgängliggjort sitt utbildningsmaterial via Utbudet och det har utvecklats till en ren succé.

Svensk Fågels material om klimat och näringslära är allra mest populära och går åt i tusentals exemplar och används i flera olika ämnen. När Utbudet tittar på beställningsstatistiken så leder faktiskt Svensk Fågel. Intresset för att veta vad man äter och lära sig mer om svensk kyckling och kalkon är uppenbarligen stort. Främst används materialet i grundskolan men även gymnasium beställer en hel del material.

Här kan du själv ladda ner materialet


Svenskar bäst i världen på att grilla kyckling


När Grill-VM i år avgjordes i Sverige kunde inte riktigt det svenska grill-landslaget leva upp till succén från förra året då de vann tre guld i BBQ-EM. På hemmaplan landade det svenska laget på en 24:e plats av 52 tävlande lag.

Men i en gren briljerade svenskarna – kyckling. Här fick laget till en fullträff och utsågs till vinnare av deltävlingen. De tilldelades en hel kyckling som de styckade själva, gjorde klubbor av vingarna, benade ur lårfiléerna och rullade ihop bröstfiléerna med skinnet för att tillföra fett. Dessutom injicerades bröstfiléen med kryddor för extra smak och saftighet. Som en extra touch användes skrovet för att koka en buljong som sedan fungerade som bas för den glaze som kycklingen penslades med. De 60 internationella domarna var lyriska och Sverige kan stolt deklarera sig som världsmästare i att grilla kyckling.

Läs mer på Svensk Fågels hemsida »

 
Svensk Fågel Service AB, SE-105 33 Stockholm PRENUMERERA | AVPRENUMERERA