Fågel i Fokus

Bättre i branschen.

Maria Donis, vd Svensk Fågel

Den svenska kyckling- och kalkonbranschen går bättre. Vi växer, försäljningen ökar och alla undersökningar visar att konsumenterna uppskattar vår svenska fågel. De är beredda att betala lite mer för den kvalitet vi garanterar. Det är självklart glädjande.

Men det finns självklart även utmaningar. Vi är en bransch som har vuxit snabbt och för att kunna fortsätta att växa behöver vi kunna arbeta mer långsiktigt. Att investera i ett svenskt lantbruk idag är alldeles för osäkert. Vi behöver stöttning från såväl handel, politiker och myndigheter för att kunna bevara och utveckla den svenska matfågelbranschen. Det kan handla om regelförenklingar, tydligare märkning i butik eller en större satsning på kvalitet i offentlig upphandling. 

Svenska kyckling- och kalkonbönder är oerhört duktiga och engagerade men tampas ständigt med att upprätthålla goda marginaler och lönsamhet. De behöver stöd för att bevara den levande landsbygden och för att kunna fortsätta att erbjuda svenska konsumenter världens bästa fågel.

Kristina Yngwe är en stark förkämpe för det svenska lantbruket och driver frågan om svensk mat i riksdagens jordbruksutskott. Hon är imponerad av det arbete som Svensk Fågel gjort som fått svenska konsumenter att kolla efter den Gula Pippin. Enligt Kristina Yngwe är svensk mat värt att bevara. Av flera anledningar. Läs mer i intervjun längre ner. 

En annan stark kvinna som brinner för svenska råvaror är Maria Masoomi, en sprudlande matvisionär. Hon älskar den svenska kycklingen, men hon vill gärna låta den inspireras av alla kulturer som finns i Sverige idag. Kyckling är ju som bekant lätt att variera och perfekt för att experimentera med nya smaker och kryddor från alla världens hörn.

I veckan kommer också världen på besök. Svensk Fågel står som värd för AVEC:s, den europeiska branschorganisationen för matfågel, årsmöte. Tillsammans kommer vi att diskutera den europeiska marknadens utmaningar och möjligheter. Europa står inför ett vägval, fortsätta att arbeta för högre kvalitet eller att ge vika för lågprisimporten. Vi inom Svensk Fågel kommer givetvis berätta om och visa hur vi lyckats bli framgångsrika med bibehållen kvalitet, trots tuff konkurrens. 

Hoppas alla nu har en trevlig start på hösten. Nästa nummer av Fågel i Fokus dyker upp i slutet av november, när en vit jul står för dörren.

Trevlig läsning!

/Maria Donis, vd Svensk Fågel

Kristina Yngwe

Mycket att göra för ett lönsamt svenskt jordbruk

Kristina Yngwe (C) är vice ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott. Hon kämpar dagligen för ett levande svenskt lantbruk som kan drivas med lönsamhet. I framtiden ser hon såväl utmaningar som stora möjligheter. Och hon imponeras av den svenska kycklingbranschens arbete.


- Kycklingbranschen har väldigt duktiga och kunniga företagare. Det är en bransch som har kundfokus och hela tiden utvecklas. Det var jättebra att de var så tidiga med ursprungsmärkning då det ju är viktigt för att göra ett medvetet val. De har även lyckats profilera köttet som hälsosamt och klimatsmart. Fortsätter de att göra så kommer konsumenten även i framtiden att välja aktivt i affär eller på restaurang.

Enligt Kristina Yngwe, som är med och påverkar agendan för miljö- och jordbruksutskottet, är ett levande lantbruk grunden för en attraktiv landsbygd då det skapar såväl öppna landskap som jobbtillfällen. Hon påpekar också att det handlar om sårbarhet. Ju mer mat och energi Sverige kan producera själva desto mindre beroende blir vi av hur andra länder agerar. En global handel är viktig men Sverige behöver en egen stabil bas att stå på.

- Det finns mycket att göra för att förbättra förutsättningarna för ett lönsamt svenskt lantbruk. Regelverken behöver förenklas för att minska krångel och extrakostnader så myndigheterna behöver ha en mer kundorienterad attityd gentemot lantbrukarna. Generellt behöver kostnaderna för arbete och företagande sänkas, avgifterna och punktskatterna inom lantbruket måste ses över så att kostnadsbördan blir rimlig.

Kristina Yngwe anser som sagt att den svenska kycklingbranschen gör mycket rätt redan idag. Men det finns alltid förbättringspotential. Bland annat lyfter hon fram vikten av en transparent dialog med konsumenterna för att behålla förtroendet. Det är extra viktigt att öppet förklara hur den svenska uppfödningen går till och skiljer sig mot den importerade. 

- Det serveras nog rysligt mycket importerad fulkyckling på våra restauranger och jag tror inte konsumenten tänker på det. Den svenska kycklingbranschen behöver sätta press på restauranger och grossister. Både konsumenter och vi som är i branschen måste ställa krav. Jag brukar fråga om ursprung på lunchrestauranger och när jag är på konferens eller middag brukar jag ange ”svenskt kött annars vegetariskt” som specialkost. Det ger ju förhoppningsvis en tankeställare till kocken.  

En ständigt återkommande fråga är den kring hur kommuner och landsting kan upphandla mat med större kvalitetsfokus. Här ser Kristina Yngwe att politiker både på riks och kommunal nivå har ett arbete att göra.

- Det är så klart vansinnigt att våra skolbarn får äta sådant som är olagligt att producera i Sverige. Det handlar i mångt och mycket om vilja hos den politiska ledningen i kommunen eller regionen och där borde det vara en självklarhet att vilja upphandla bra mat. Det finns många kommuner som upphandlar svenskt och närodlat, så det är egentligen inte regelverket som sätter stopp. Personligen skulle jag gärna se att det sätts politiska mål om att den offentliga maten ska upphandlas i enlighet med minst svensk lagstiftning. Det skulle skicka en viktig politisk signal.

Inspireras av andra kulturer och lyft matlagningen

Kyckling har för de flesta en självklar plats i köket. Den har varit starten på vårt fredagsmys och passar lika bra till vardags som till fest. Men än har vi svenskar mycket att lära när det kommer till kryddning och variation. Kycklingen kan ta dig på en kulinarisk resa utan dess like. Matinspiratören Maria Masoomi utmanar oss att våga testa nya smaker och influenser från andra kulturer. 

Vad i matlagningen är det du brinner för?

Jag har alltid varit intresserad av mat och är idag engagerad i att ta matlagningen ett steg längre. Närproducerad mat ligger mig exempelvis väldigt varmt om hjärtat. Jag har länge varit involverad i att förbättra maten inom den offentliga sektorn och vill hitta nya inspirerande sätt att laga god och nyttig mat.

Alla säger att de vill laga god och nyttig mat, men det kan vara svårt i vardagen. Vad är ditt bästa tips?

Allt handlar om att planera, då sparar man både tid och pengar och underlättar för sig själv. Jag ser många stressade föräldrar som småhandlar för att de inte anser sig ha tid att planera veckans alla måltider. Tyvärr gör det ofta att de får ännu mindre tid över och då hamnar man lätt i snabbmatsträsket. Ett annat problem är att man gör det mer komplicerat än vad det behöver vara.  Under veckodagarna är det smart att laga mat som ”lagar sig själv”, så man får tid över till annat. En kyckling med rotfrukter kan tillagas i ugnen samtidigt som du tar hand om tvätten. Det är mer tidseffektivt och är både nyttigare och godare än exempelvis färdigrätter och halvfabrikat. 

Finns det något annat du ser att många kan bli bättre på?

Det kanske är enkelt för mig att säga, men jag tycker att många gör det väldigt svårt för sig. Recept i all ära, men det är bättre att lära sig ett fåtal recept riktigt bra än att samla på sig massor med kokböcker och recept som man sällan använder. Har man en favoriträtt är den lätt att anpassa och utveckla i flera olika varianter. Jag ser också att många blir stressade över att matlagningen har så många olika moment. Det ska skalas, hackas, kokas och göras såser. Det tar tid och på vardagarna är det smartare att fokusera på matlagning med så få moment som möjligt och slänga allt i kokkärlen och laga samtidigt. 

Var kan man hitta inspiration till sin kycklingrätt?

Ibland glömmer vi bort att vi är en av världens största nationer när det gäller kulturblandning och därför riktar vi inte heller vår blick åt det hållet och nyttjar den ofantligt värdefulla kunskapskälla som vi är omgivna av. Vi har hela världens kök samlade här och i många kulturer är just kyckling en mycket populär och uppskattad råvara. Producenter, förädlingsindustrin och handeln behöver utnyttja den stora variation som mångfalden i Sverige erbjuder för att inspirera konsumenterna och sälja mer - både nationellt och internationellt.

Vad är ditt bästa kycklingknep?

Kyckling är väldigt bra eftersom det går att kombinera med nästan alla slags kryddor och råvaror och blir fantastiskt gott även med både frukt och bär. Jag försöker alltid laga mat som är färgrik, det blir ju så mycket vackrare då. Du kan till exempel marinera kycklingklubbor i spännande smaker som saffran och lime eller fylla en hel kyckling med torkade bär eller frukt. Personligen är jag extremt förtjust i den sötsyrliga smaken som fikon, plommon, tranbär, vinbär, körsbär och russin ger. Dessutom är kyckling ett bra protein att fylla frysen med, särskilt om man har barn. Superenkelt att bara ta fram, marinera lätt och laga i ugn. Alla barn älskar det!

Vad är det bästa med svensk kyckling?

I Sverige glömmer vi ofta hur fantastiska råvaror vi har. Vår kyckling är av mycket hög kvalitet och övriga världen har ett växande intresse för den svenska matfågeln. I kulinariska länder som Thailand ser man upp till den svenska kycklingen just för att den är så säker. Vi svenskar borde slå oss för bröstet och bli bättre på att skryta om den fantastiska kvalitén som våra bönder levererar. Då kommer även exporten att utvecklas.

Maria MasooniOm Maria Masoomi 

Maria är mångfasetterad matentreprenör, kokboksförfattare, matkreatör och debattör. Hon arbetar aktivt med att lyfta måltiden och det svenska köket genom att bl a gifta ihop böndernas råvaror med smaker från all världens kök. Hon är även stark engagerad i export-, entreprenörskaps- och mångfaldsfrågor. 

Vill du veta mer om Maria och hennes arbete? Besök masoomi.se

    Aktuellt

Gula pippin

Gula Pippin +
bonden = Sant

Förra året fick svenska folket träffa Gula Pippin för första gången. Pippin på vår kvalitetsmärkning blev verklig och visade sig i nya annonser och reklamfilmer. Samma år blev ett historiskt succéår för branschen, både i försäljning och produktion. 

Under hösten har kampanjen med den Gula Pippin fortsatt men nu i ny tappning. I busskurer, tidningar och digitalt har Gula Pippin visat sig men nu tillsammans med sin vapendragare – den svenska bonden. Syftet är att lyfta den svenska kyckling- och kalkonbonden som jobbar dag och natt för att ge oss världens bästa matfågel. Det är ett sätt att få konsumenter att uppmärksamma våra svenska mervärden. Förutom annonsering har nya filmer tagits fram som bland annat finns på YouTube. 

Nyfiken? Här hittar du dem.


Måltidens dag – då blir det kyckling i hela Sverige

En måltid är så mycket mer än ett tillfälle för näringsintag. Det är en stund tillsammans med dem man älskar och en stund av njutning. Den 15 oktober är det dags att uppmärksamma detta – det är dags för Måltidens dag!

Måltidens dag infaller årligen tredje torsdagen i oktober med start 1997. Syftet är att lyfta måltiden som något lustfullt och dagen firas av människor som äter mat, transporterar mat, forskar om mat och lagar mat i hela landet. 

Givetvis är Svensk Fågel med och firar och skolor från norr till söder kommer att bjuda på god och nyttig kyckling. På Stockholms centralstation kommer bland annat matentusiasten Carl-Jan Granqvist att bjuda förbipasserande på en riktig smakupplevelse i sann Gula Pippin-anda. Det kallar vi matglädje!

Höstens kyckling snabb och långsam på samma gång

Hösten är kommen och med en ny årstid kommer också nya rutiner. Skola och jobb har dragit igång på riktigt vilket innebär att det kan vara svårt att få tiden att räcka till, inte minst till bestyr i köket. Som en lösning på mångas matdilemma har både Kronfågeln och Guldfågeln lanserat spännande och goda alternativ.

Förra året kom Kronfågeln med sin minutfilé och nu finns både minutskivor och minutstrimlor för den som snabbt vill slänga ihop en asiatisk wok eller sallad. För den som är sugen på ett värmande långkok passar Guldfågelns färdigkryddade bitar perfekt. Grytorna som har influenser från Thailand, Indien och Mexiko är alla lika goda och enkla att laga.

Läs mer på Svensk Fågels hemsida »

 
Svensk Fågel Service AB, SE-105 33 Stockholm PRENUMERERA | AVPRENUMERERA