Fågel i Fokus

Smarta bönder ansvarar för eget varumärke

Maria Donis, vd Svensk Fågel

Svenska kycklingbönder står precis som alla svenska bönder inför stora utmaningar. Vi har ett högt kostnadsläge, tuffa regler samt hård konkurrens från billigt importerat kött. För att konsumenter ska kunna göra ett aktivt val har Svensk Fågel valt att ta fram ett eget kvalitetsmärke – Gula Pippin. 

I torsdags tog vi emot silver i kategorin ”Årets Varumärkesbyggare” i Sveriges största PR-tävling Spinn. Det känns oerhört roligt att vårt varumärkesarbete prisas – både bönder och företag har arbetat hårt för detta. För oss har strategin alltid varit att bygga och inte minst äga vårt eget varumärke. Svenska bönder har ett starkt värde för många konsumenter – det är oerhört viktigt att ta vara på det.

Ett annat sätt att skapa mer lönsamhet och inte minst bli ännu mer klimatsmart är att ta vara på hela kycklingen. När ni läser detta är jag tillsammans med en svensk delegation i Kina för att lägga grunden för en export av svenska kycklingfötter till Kina. Att kineserna uppskattar vårt kvalitetsarbete och låga antibiotikaförbrukning är glädjande. Läs mer om de kinesiska möjligheterna och vägen dit i intervjun med departementsrådet Magnus Nikkarinen. 

Matjournalisten Jens Linder berättade på vårt välbesökta seminarium ”På god fot med Kina” att just kycklingfötter är en delikatess i många länder – inte bara i Kina. Det kanske inte är troligt att det hamnar på menyn på svenska middagsbord. Däremot influeras vi av maträtter och råvaror från andra delar av världen. Det gäller inte minst kalkonen som på allvar har gjort sitt intåg. Läs mer om Sandra Mastio som gärna serverar kalkon både till vardags och vid högtider.

En tidig God och vit jul till er alla eller 神七月som vi säger i Kina

/Maria Donis, vd Svensk Fågel

Team Sweden pushar för svensk kycklingexport till Kina

I dagarna besöker en svensk delegation med landsbygdsministern i spetsen Hong Kong och Kina. Målet är att få till ett bilateralt avtal med Kina. Något som skulle innebära att miljoner kineser skulle kunna njuta av svenska kycklingfötter. Och intresset är stort.

– Kina är en intressant marknad men konkurrensen är hård. För att komma in krävs ett statligt engagemang och att myndigheter pratar med varandra. Fjäderfä tillhör de viktigaste produkterna vi vill få in på marknaden, säger Magnus Nikkarinen, kansliråd på Näringsdepartementet.

Magnus Nikkarinen har tidigare arbetat som kansliråd i Kina och är med i delegationen. Han anser att det är en viktig markering att en svensk delegation med representanter från både företag och myndigheter besöker Kina. Och för att lyckas i Kina är det viktigt med offentlig närvaro. 

– Sverige ligger långt fram när det kommer till djurskyddsaspekter och antibiotikaanvändning. Detta har gjort Sverige till ett gott föredöme i Europa och nu har även länder som Kina börjat inspireras av den Svenska modellen och kineserna har blivit mer medvetna i sina val. 

I Sverige och Europa är kycklingfötter inte någon populär råvara, men i Kina räknas de som en delikatess och används i alltifrån soppor till fritering för att främja en bättre hälsa och föryngra hyn.

Att intresset för de svenska fötterna är stort i Kina visar också nättidningen Peoples Daily som med över 150 miljoner unika läsare har skrivit om svenska kycklingfötter. Artikeln skrevs efter att Svensk Fågel hållit ett seminarium om möjligheten att exportera kycklingfötter till Kina. 

Enligt uträkningar från Svensk Fågel skulle Svenska bönder och livsmedelsföretag förbättra sin konkurrenskraft med cirka 84,5 miljoner kronor på årsbasis om det fanns ett bilateralt avtal mellan Sverige och Kina.

– Jag tror möjligheterna att kunna exportera kycklingprodukter till Kina framöver är goda, men man måste ha tålamod och arbeta långsiktigt. Att sedan säga något om när detta kan komma att ske är mycket svårt. Det handlar om omfattande byråkratiska processer och inspektioner mellan svenska och kinesiska aktörer så troligen handlar det om flera år vi pratar om innan export kan påbörjas. 

Den svenska delegationen består förutom av landsbygdsministern av representanter från myndigheter och departement av flera livsmedelsföretag. Bland företagen finns Kronfågel och Guldfågeln samt branschorganisationen Svensk Fågel.

Fem snabba med vinnaren av Sveriges mästerkock

För årets vinnare av Sveriges mästerkock passar kalkon lika bra till både vardag och fest. Fågel i Fokus fick chansen att ställa fem snabba frågor till Sandra Mastio och ta del av mästerkockens bästa tips. 

Kalkon blir alltmer populärt i Sverige. Hur kommer det sig?

– Kalkon har länge betraktats som ett komplement till den som gillar kyckling men som söker variation. Att kalkon ökar i populäritet tror jag beror på att fler upptäcker att kalkonköttet har vissa egenskaper som inte finns hos kycklingen. Exempelvis är kalkonlår mörkare än bröstfilén och låter man det långsamt koka sönder blir den lika mör som högrev, men är både billigare och snabbare att tillaga. 

Har du något tips på hur man kan använda kalkon i vardagen?

– Många har kanske bilden av att man måste tillaga hela kalkonen i ugnen, att det tar lång tid och att det är svårt att få till. Men det går lika bra att köpa styckdelar som vilket annat kött som helst. Exempelvis kan man ersätta nötfärs med kalkonfärs. I och med att det mörka kalkonköttet är kraftigt så tål det mer kryddor och starkare smaksättningar. Det är perfekt för grytor och rätter från det Nordafrikanska köket. Med kalkon behöver man inte vara mesig utan man kan ta i!

Vad tycker du om den amerikanska och engelska traditionen att äta kyckling och kalkon vid jul?

– När jag växte upp åt vi alltid kalkon till middag på julafton med gelé, potatis och brysselkål. Ingen i min familj var så förtjust i det klassiska julbordet så traditionen blev kalkon istället. Jag tycker inte att man måste äta julmat bara för att det är jul, det viktigaste är stämningen och att hela familjen och släkten är samlade!

Har du några tips på hur man kan använda kalkon till Thanksgiving?

– När man pratar om Thanksgiving tänker folk på helstekt kalkon med fyllning, det vill säga mat som måste få ta tid. En hel kalkon är inget man stressar igång. Man behöver faktiskt inte göra det så högtidligt och svårt utan göra det till en mer lättillgänglig måltid för att ta bort stressen. Man kan exempelvis stycka upp och använda utvalda delar av kalkonen. Den kan serveras som en stor gemensam måltid till l på planka med klassiska tillbehör som kål och friterad sötpotatis.  

 Avslutningsvis, hur hittar man inspiration till sin matlagning? 

– Ett tips som gäller alla råvaror är att tänka på vad råvaran har för egenskaper i smak. Exempelvis är kyckling ganska mild, lite åt de söta hållet och inte särskild salt alls, det innebär till exempel att bacon passar utmärkt till kyckling med sin salta smak och krispiga yta. Det bästa är att hitta inspiration i kylskåpet, då tvingar man sig att bli mer kreativ! 


Om Sandra Mastio

Ålder: 36 år

Arbetar: Matinspiratör, föreläsare och kokboksförfattare.  

Familj: Min man Stefano och våra två barn Dante och Valentina 

Bor: Limhamn

Bild: Copyright/fotograf: Frida Wismar

    Aktuellt


Kyckling-restauranger = hett

Kycklingrestauranger är hett. I London har kycklingrestauranger blivit supertrendigt och antalet bara växer. Bird, Chicken shop, LeCoq och Tramshed är bara några trendiga London restauranger som endast serverar kyckling. Nu har trenden nått Sverige. På kort tid har hela två kycklingrestauranger poppat upp i Stockholm. Bird bar i city och Chicken bar på Kungsholmen. Passa på att besöka någon av dessa om du har vägarna förbi! Plockmat – det nya fredagsmyset

Klockan har ställts om till vintertid och vi går mot en mörkare årstid. En årstid som är perfekt för en kväll framför tv:n med fredagsmys! Både Kronfågel och Guldfågeln har lanserat nya produkter som passar perfekt för en mysig kväll i soffan. 

Kronfågel Chicken ”Ribs” är färdiglagade vilket gör det extra enkelt- bara att värma och servera! Ribsen finns i två olika smaker sweet chili och Texas bbq. Guldfågeln har också en nyhet i plockmatens tecken, Chicken sticks. Finns i smakerna original, crispy och cheese!

Nu blir det fredagsmys!  


Benådad kalkon
En något udda tradition i USA är att varje Thanksgiving benådar presidenten en kalkon. Den lyckliga fågeln blir alltså utvald att inte hamna på något middagsbord under Thanksgiving eller jul. Istället hamnar den på världens kanske lyckligaste ställe: Disneyland.

Läs mer på Svensk Fågels hemsida »

 
Svensk Fågel Service AB, SE-105 33 Stockholm PRENUMERERA | AVPRENUMERERA