Fågel i Fokus

Kvalitet föder framgång

Maria Donis, vd Svensk Fågel

Nu på fredag samlas hela den svenska matfågelbranschen i Söderköping på vår årliga stämma. Det är en bransch som har vind i seglen – våra medlemmar och medlemsföretag gör ett imponerande jobb och försäljningen av vår Gula Pippi-märkta kyckling och kalkon fortsätter att öka. Konsumenter uppskattar våra mervärden och väljer allt oftare just kyckling och kalkon med vårt märke från svenska gårdar. Det bidrar till att landsbygden fortsätter att utvecklas och att vi kan fortsätta att ta fram riktigt bra mat.

Tyvärr är det sämre när det gäller kraven på kvalitet på råvarorna på krogen och även inom den offentliga sektorn. Men glädjande är att allt fler faktiskt börjat ställa krav här också. Radio P4 har granskat maten på olika håll i Sverige och kommit fram till att väldigt få krogar har svenska råvaror på menyn. Och även storföretag som Ikea köper billig importkyckling. Här handlar det som alltid om att faktiskt våga fråga och ställa krav nästa gång du är på lunchrestaurangen eller lämnar ditt barn i förskolan.

Vi håller just nu på med en turné genom Sverige där vi tackar kommuner som faktiskt ställer krav på maten. Och det är roligt att de kommunerna blir allt fler. Läs mer om hur John Eliasson, enhetschef i Kalmar kommun tänker kring att ge sina innevånare den bästa maten.

Ett av våra viktigaste mervärden är den låga användningen av antibiotika. Jag pratar dagligen med lantbrukare som sliter dygnet runt för att kunna föda upp friska och starka kycklingar och kalkoner – utan att behöva antibiotikabehandla sina djur. Det är möjligt och uppskattas av konsumenterna. Som ni kan läsa i intervjun med Oskar Nilsson på Strama/SVA så ser det tyvärr annorlunda ut i andra länder. Jag var nyligen i USA som är en av världens största producenter av kyckling och här är en dyster verklighet med en enorm användning av antibiotika.

Men även här finns det ljusglimtar när vi börjar se att stora företag börjar ställa krav, vilket jag tror är den enda vägen till en förändring. Det handlar precis som i Sverige, att var och en av oss faktiskt måste ta ett ansvar och ställa krav på maten vi äter och hur djuren har fötts upp. Det är viktigt att våga fråga – inte minst på krogen.

/Maria Donis, vd Svensk Fågel

Stora utmaningar i USA och EU kring antibiotika: Men ljusglimtar finns

En av de stora utmaningarna inom jordbruket är användningen av antibiotika. Sverige är tillsammans med exempelvis övriga nordiska länder det land som har lägst förbrukningen av antibiotika i Europa. Andra länder i EU och framförallt USA ligger långt efter, men även här börjar den höga förbrukningen att ifrågasättas. Men många hinder kvarstår.

-I USA säljs antibiotika utan recept och utan att en veterinär är inblandad. Det gör att användningen egentligen kan öka obehindrat. Och det har också skett. I USA har användningen av antibiotika inom djuruppfödningen ökat med 20 procent de senast fem åren och gissningsvis är det inte endast på grund av ökad produktion, säger Oskar Nilsson veterinär på avdelningen för djurhälsa och antibiotikafrågor, SVA.

Frågan om USAs användning av antibiotika är högaktuell i samband med förhandlingar kring ett frihandelsavtal mellan EU och USA. Här har den europeiska jordbruksbranschen tydligt visat att USAs sätt att föda upp exempelvis kycklingar med mycket antibiotika och så kallad klordoppning på slakteriet, för att ta bort bakterier, är helt oacceptabel.

Förebyggande arbete

Men även om antibiotikaförbrukningen inom EU är betydligt bättre än i USA så finns det enligt Oskar Nilsson mycket kvar att önska.

- Många EU-länder använder fortfarande mycket antibiotika i uppfödningen. Och en stor utmaning här är att i många länder är det veterinärerna som säljer antibiotikan och det är en viktig del av deras inkomst. På så sätt finns inget riktigt incitament bland veterinärer att minska förbrukningen.

För att kunna minska antibiotikaanvändningen behöver bönder och företag arbeta förebyggande och att endast behandla vid sjukdom. Genom att djuren är friska och starka behövs det lite mediciner.

-Denna modell har vi arbetat utifrån i Sverige i många år och den är framgångsrik. Allt fler har visat ett intresse för vårt sätt att arbeta. Och det positiva är att ju fler som väljer vår modell desto mindre förbrukning av antibiotika i världen och då minskar också risken för resistenta bakterier.

Mc Donalds ställer krav

Sverige har i dag en låg resistens, men eftersom bakterier inte känner några landgränser och avel och handel är global så sprids resistenta bakterier även till Sverige. Men här tror Oskar Nilsson att även Sverige som ett litet land kan göra skillnad och faktiskt påverka internationella avelsföretag.

Även om förbrukningen i USA ökar så ser Oskar även här ljuspunkter. Allt fler konsumenter ställer krav på maten och detta har även fått livsmedelsföretagen att ställa krav.

-Flera stora amerikanska matkedjor som exempelvis Mc Donalds har infört restriktioner för sina leverantörer när det gäller att använda antibiotika för att öka produktiviteten. Fortsätter trenden och allt fler föder upp med mindre antibiotika kan det verkligen bli en förändring i hela världen.

Enligt ett nytt lagförslag från EU-parlamentet ska förebyggande gruppbehandlingar med antibiotika förbjudas. Nästa steg är att det inleds förhandlingar med medlemsländerna.

Bra mat i det offentliga köket kräver engagemang

Åtta av tio vill ha kyckling från svenska bönder - men att upphandla svenskt är inte helt enkelt då krav om ett specifikt ursprung går emot upphandlingsreglerna. Så hur ska man då gå tillväga för att få svensk kyckling och kalkon på menyn inom äldrevården och skolan? Fågel i Fokus har pratat med John Eliasson, enhetschef för kost och omsorg i Kalmar, som brinner för svenska råvaror.

Kalmar är ett föredöme när det gäller upphandling. 99,4 procent av kycklingen kommer från svenska bönder. Berätta mer om hur ni går tillväga?

– Eftersom man inte får ställa krav om vilket land kycklingen kommer ifrån är det viktigt att själv vara påläst. Vi är väldigt insatta, framför allt kring den svenska lagstiftningen gällande djurhållning. De svenska kraven är strikta och man kommer långt bara genom att i upphandlingen ställa krav om kycklingarnas liv före slakt. Det kan vara specifika krav om foder och uppfödning. Givetvis är det viktigt att man själv är intresserad och vill lära sig, det är kärnan för all framgång, även upphandling.

Många väljer att upphandla billig importerad fågel från länder som Thailand och Brasilien, men inte ni. Varför vill ni servera just svensk kyckling?

- Vi som arbetar här brinner för mat och vi vill att både barn och äldre ska få det bästa. Mycket handlar kanske om att sätta kunden i centrum. En svensk kyckling är av helt annan standard än de importerade alternativen. Den är säkrare och man vet att kycklingarna har haft det bra. Dessutom är den betydligt finare i köttet vilket ger en bättre matupplevelse. Så kort och gott, eftersom vi själva har en passion för mat vill vi ge våra matgäster det bästa. Bra råvaror är a och o för att lyckas i köket.

När man besöker er märker man att ni är stolta över det ni gör, det finns en positiv energi bland personalen. Finns det ett samband mellan det och vilka råvaror ni upphandlar?

- Ja, absolut! Vi älskar det vi gör och råvarorna utgör en viktig del i vårt arbete. Maten blir bättre och det är betydligt roligare att jobba med råvaror av hög kvalitet, det ger energi till de som jobbar i köket. Det är en fantastisk känsla att laga mat när man vet blir stolt över det man gör. Stolthet och en hög standard lockar likasinnade. Precis som jag själv en gång gjorde märker vi att människor från restaurangbranschen söker sig till oss. Nu har vi riktigt vass personal, personal som själva ställer krav på bra råvaror och gör maten mer attraktiv.

Och sista frågan. Ge mig två kycklingfavoriter. Den som är populärast hemma i familjen och en favorit bland matgästerna du stöter på i yrket.

- Hemma är grillade kycklingklubbor smaksatta med citron en klassiker. Jag brukar avsluta med att röka dem lite lätt i grillen för riktigt fin smak. Bland matgästerna finns det lite olika favoriter. Klassisk stekt kycklingfilé med gräddsås och potatis är en favorit bland många äldre och barnen är väldigt förtjusta i en variant där vi panerar kycklingfiléer i ströbröd och tillagar i ugn.

Om John Eliasson

John är 40 år och började sin karriär redan som 16 åring. Sedan dess har han arbetat på restauranger runt om i Sverige. Passionen för mat har varit en röd tråd genom hela livet och när det blev tillökning i familjen sökte han sig till fasta rutiner inom offentlig sektor. Nu har han jobbar åtta år för Kalmar kommun och är en av eldsjälarna som stolt kan bära ansvaret för att barn och äldre serveras mat från svenska bönder. I februari fick han och hans kollegor ta emot pris för sitt arbete, under banderollen ”Tacka en kommun”.
    Aktuellt


Starta våren med vit ceasar

Ceasarsallad är för många en stående klassiker på lunchmenyn. Salladen är enkel och består traditionellt av romansallad, kyckling, parmesan och bacon. Men vad sägs som att göra den ännu lite nyttigare och göra lunchfavoriten på fågel helt och hållet?

Guldfågeln har nu en kycklingfilé av majskyckling som ger en fyllig smak och utgör en bra bas. För en fläskfri Cesarsallad kan du använda Kronfågelns kycklingbacon. Den är gjord på svensk gårdskyckling och går att knaperstekta precis som vanligt bacon. Lite romansallad, dressing och krutonger så är du nästan hemma!


Eldsjälar uppvaktas av lokala bönder i ”Tacka en Kommun”

Åtta av tio vill ha kyckling från svenska bönder. Trots det är det fortfarande många som upphandlar billig importerad fågel från länder som Thailand och Brasilien. Men det finns eldsjälar som jobbar hårt för att barn och äldre ska få mat från svenska bönder och dessa har Svensk Fågel uppmärksammat i projektet ”Tacka en kommun”.

Tacka en kommun är en turné där Gula Pippin hyllar kommuner som upphandlar på sätt som ger svensk kyckling på tallriken. Under en ceremoni överlämnar Gula Pippin tillsammans med lokala bönder över diplom. Kalmar och Falkenberg var kommunerna som var först ut. 


Miljonrenovering ska ge Ingelsta Kalkon miljonregn
Ingelsta Kalkons lokaler på Östergatan är numera topprenoverade från golv till tak. Malmös nya butik är en delikatessbutik med både Ingelstas egna liksom produkter från andra företag. För två år sedan lade företaget ner hälften av landets butiker. De fem butiker som är kvar renoveras nu för 1,5 miljoner var. Renoveringarna har slagit väl ut. Den nyrenoverade butiken i saluhallen i Göteborg har ökat omsättningen med 40 procent varje månad.

De senaste åren har företagets försäljning ökat och nu lägger Ingelsta Kalkon även 14 miljoner på att utöka förvaring och effektivitet i sina fabriker i Tomelilla och Simrishamn. Förra årets resultat visade en vinst på 4 miljoner och efter upprustningen lovar VD Peter Andersson mer.

Läs mer på Svensk Fågels hemsida »

 
Svensk Fågel Service AB, SE-105 33 Stockholm PRENUMERERA | AVPRENUMERERA