Kycklingfilé stekt med miso, rostad jordärtskocka, hasselnötter & svartkål

Recept framtaget av Filip Fastén,
Årets Kock 2014

Misostekt kycklingfilé

  • 4 svenska kycklingfiléer
  • 2 msk misopasta (finns oftast på asiatiska hyllan i butiken)
  • olja
  • smör
  • salt

Gör så här

  • Rumstemperera kycklingen.
  • Sätt ugnen på 120°c.
  • Hetta upp en stekpanna med olja.
  • Bryn kycklingen runt om, tillsätt smör och misopasta.
  • Använd en sked och ös miso-blandningen över kycklingbrösten.
  • Baka kycklingen i ugnen tills köttsaften är klar utan rosa inslag.
  • Låt kycklingköttet vila i minst 5 minuter innan servering.
  • Skär skivor eller bitar av filéerna inför servering.

Bränd grädde

  • 5 dl grädde
  • 2 krm muskotnöt (färsk eller på burk)
  • Salt
  • Citron

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200°c.
  • Lägg grädden i en mindre ugnsform.
  • Baka i ugnen tills ytan blir bränd, cirka 20 min.
  • Lägg upp allt i en kastrull och mixa slätt med stavmixer.
  • Reducera under omrörning tills cirka 3 dl återstår.
  • Smaka av med muskotnöt, salt och citron.

Jordärtskocka, hasselnötter & timjan 

  • 1 kg tvättade
  • jordärtskockor
  • 50 g smör
  • 50 g hasselnötter
  • 1 dl brynt smör
  • 2 kvistar timjan
  • Citron
  • Salt

Gör så här:

  • Lägg de skalade jordärtskockorna med smör och timjan i folie så det bildar ett knyte.
  • Baka i ugnen i cirka 40 minuter, tills de är mjuka rakt igenom.
  • Mixa slätt och smaka av med citron och salt.
  • Bryn smöret i en kastrull under omrörning.
  • Dela hasselnötterna och spara till servering.

Stekt svartkål

  • 200 g svartkål (grönkål går också bra)
  • Matolja
  • Smör, till stekning
  • 2 tsk citronjuice
  • Salt

Servering
Arrangera krispig svartkål på ett fat, lägg över kycklingskivor/-bitar.
Fördela de delade hasselnötterna. Krämen av jordärtskocka blandas samman med bränd grädde och serveras i skål vid sidan om.