Fågel i Fokus

Konsumenter efterfrågar hållbart och lokalproducerat – ändå ökar importen

Maria Donis, vd Svensk Fågel

När svenskarnas favoriträtter presenterades i årets Matrapport stod det klart att svenskarna helst äter kyckling – både till vardag och fest. Spaghetti och köttfärssås fick därmed se sig besegrad som den ständiga vardagsfavoriten. Fantastiskt kul, även om det inte kommer som någon överraskning för oss i branschen. Förra året ökade produktionen bland våra medlemmar med 8,2 procent och trenden håller i sig. Under årets tre första månader har produktionen av fågelkött ökat med 1,7 procent medan andra köttslag backade. 

Några bidragande orsaker till det vita köttets popularitet kan vara trenderna kring hälsa och hållbarhet – konsumenter har blivit mer medvetna och frågan kring hållbar produktion har blivit allt mer aktuell. Kyckling och kalkon från Svensk Fågels medlemmar är ett klimatsmartare alternativ av flera anledningar. I en hållbar produktion finns det flera aspekter som man måste ta hänsyn till och olika nyckeltal att jobba med för att ständigt förbättra sig. Det handlar både om djurhälsa, djurvälfärd, livsmedelssäkerhet och effektiv användning av till exempel foder. Vattenförbrukningen är också en viktig aspekt, för kycklingproduktion är vattenförbrukningen väldigt låg. En forskningsrapport från Water Footprint Network visar till exempel att det går åt nästan fyra gånger mer vatten per kilo nötkött jämfört med kycklingkött. Men det betyder inte att branschen ska lägga sig i hängmattan. I arbetet kring hållbar produktion måste alla i värdekedjan fortsätta effektivisera och förbättra alla nyckeltal. Inom Svensk Fågel är våra unika kvalitetsprogram verktyget för en hållbarare produktion. 

Årets Matrapport visade också att svenska konsumenter tycker att lokalproducerade råvaror är bland det viktigaste när det kommer till matlagning. Det är en trend som även ICA ser då efterfrågan på svenska, hållbara livsmedel ökar. Läs mer om hur ICA arbetar för att tillfredsställa konsumenternas krav när det gäller både livsmedel och kunskap i vår intervju med Anna Karin Lindberg, ansvarig för miljö och socialt ansvar på ICA.

För att göra det enkelt för konsumenter att själva göra aktiva val i butik fortsätter vi arbetet med att lyfta mervärdena bakom vår Gula Pippin-märkning. Så här efter midsommar är det givetvis fokus på grillsäsongen och glädjande nog har vi sett att allt fler väljer att grilla kyckling och kalkon (missa inte våra grilltips här i nyhetsbrevet). Trots att hemmakockarna väljer allt mer svenskt är risken fortfarande stor att kycklingen på din tallrik är importerad när du äter ute på krogen eller inom offentlig sektor. Jordbruksverkets siffror pekar på att importen ökade med hela 5,1 procent bara under första kvartalet, och det var framför allt kyckling från Polen och Tyskland som ökade. Vilket är intressant, i synnerhet om man studerar hur antibiotikaförsäljningen till livsmedelsproducerande djur ser ut i dessa länder. 

I början av juni gick Branschorganisationen Visita ut med en rekommendation till restauranger att informera sina gäster om ursprunget för kött, fisk och skaldjur. Ett steg i rätt riktning, men vägen till en hållbar förändring är fortfarande lång. Till dess uppmanar jag alla, att precis som jag, våga fråga var kycklingen eller kalkonen kommer ifrån. Ju fler vi är som frågar, desto tydligare blir kravet på att få veta.

Med det vill jag önska er en riktigt härlig sommar med många goda fågelmiddagar!

/Maria Donis

Kyckling – med smak av persika, gräddkola och rotselleri

Kyckling är svenskarnas favoriträtt, oavsett om det är vardag eller helg. Det presenterades i årets upplaga av Matrapporten. Trots det är det många som har svårt att sätta ord på hur kyckling egentligen smakar. Uttrycket ”det smakar som kyckling” används ofta när nya eller okända maträtter beskrivs för andra. Men nu har en expertpanel identifierat en rad olika smaktoner i kyckling.

– Det är en vanlig föreställning att kyckling inte smakar något, men det här testet visar motsatsen. Genom att laga sönder fågeln och gömma den i såser och kryddor ger vi oftast inte råvaran en chans att tala för sig själv, säger Lars Peder Hedberg, grundare av White Guide och Tala Smak-projektet. 

I stekt lårkycklingfilé identifierades bland annat toner av persika, paranöt, gräddkola och rotselleri vilket ger en lång och kraftig eftersmak. Panelen kom fram till att just lårköttet har återhållna men rika, fylliga och djupa smaker med god balans mellan syra, sötma och sälta. Höga noteringar för kokumi (fyllighet) och umami (smakdjup) kan vara en anledning till att de flesta tycker om kyckling.

Smakprojektet genomfördes i samarbete med Tala Smak och är det första i Sverige som gjorts på svensk kyckling där resultatet kan hjälpa till på flera områden.

– Genom att identifiera och systematisera allmänna smakord om kyckling än just ”kyckling” ökar kunskapen om hur det smakar och vilka råvaror som kan förhöja smaken ytterligare. De identifierade smakerna kan även fungera som ett hjälpmedel till fortsatt produktutveckling, säger Maria Donis, VD Svensk Fågel.

Konsumenterna mer medvetna om det svenska fågelköttets fördelar

Hållbar konsumtion blir allt viktigare för svenskarna som efterfrågar mer ekologiska och närproducerade varor i livsmedelsbutikerna. Ett resultat av detta är att efterfrågan på svensk kyckling, ett av de mest hållbara köttslagen, ökar – vilket i sin tur sätter press på livsmedelsbutikerna. Vi har pratat med Anna Karin Lindberg, ansvarig för miljö och socialt ansvar på ICA, om hur den starka efterfrågan på hållbara produkter påverkar verksamheten.

Vad är hållbarhet för er på ICA?
Att leva, äta och producera hållbart är att agera på ett sätt som inte äventyrar kommande generationers möjlighet att tillfredsställa sina behov på vårt enda jordklot. Enligt forskarna så måste vi bli bättre på att hushålla med de resurser som finns, exempelvis energi, vatten och matjord. Eftersom maten utgör en stor del vår privata miljöpåverkan kan vi alla göra stor skillnad i vardagen. Genom att exempelvis slänga mindre ätbar mat och äta mindre men bättre kött så kan alla göra skillnad. ICA samarbetar med bland annat LRF för att säkra ett livskraftigt svenskt jordbruk även i framtiden. Vi tror att Sverige och svenska producenter är viktiga för hållbar matproduktion i framtiden.

Hur har konsumenternas ökade krav på hållbarhet påverkat ICA?
Konsumenterna efterfrågar i allt högre grad ekologiska och svenska livsmedel. Vi vet att många även önskar mer kunskap om vad som är hållbar mat. Vi vill därför både erbjuda ett bra sortiment men också hjälpa till och sprida kunskap om vad som är hållbara val. Exempelvis har vi lanserat klimatguidade recept på ica.se.

Är det något speciellt som konsumenter efterfrågar när det kommer till hållbara råvaror?
Vi ser att fler och fler gör en proteinresa där man efterfrågar mer ”gröna” alternativ men även mer svenskt fågelkött. Kombinationen av hälsa och miljö gör att fler och fler uppskattar mat och recept som innehåller dessa råvaror. 

ICA har kyckling från Svensk Fågel i sina egna, färska kycklingprodukter. Hänger det ihop med en efterfrågan från konsumenterna?
Ja, vi har succesivt ökat andelen svensk råvara i ICAs egna varor. Det hänger ihop med efterfrågan hos våra konsumenter som bland annat blivit mer medvetna om det svenska fågelköttets fördelar. All färsk kyckling som säljs under ICA-varumärket har svenskt ursprung

    Aktuellt
Fler väljer bort thailändsk kyckling

I slutet av maj presenterade Världsnaturfonden årets Köttguide, och nytt för 2016 var ett femte kriterium: antibiotika. Tydligt, rött ljus fick thailändsk kyckling eftersom användningen av antibiotika i uppfödning och produktionsled både är stor och okontrollerad. Flera svenska kommuner reagerade starkt på nyheten och bland andra Kristianstad och Osby meddelade att den thailändska kycklingen genast kommer att stängas ute från de kommunala köken. Företaget Sodexo, som till exempel levererar mat till skolor i Gävle, sätter också omedelbart stopp för inköp av kycklingen.

Sverige ligger sedan länge i framkant vad gäller ansvarsfull antibiotikaanvändning och inom Svensk Fågel behandlades mindre än en procent av kycklingflockarna under 2015. Nu hoppas vi att fler kommuner och inköpare följer efter och ställer krav i sin upphandling om användningen av antibiotika och hur detta kontrolleras.

Gott på grillen

Sommaren är här och med den grillsäsongen, fylld av härliga och spännande smaker. Kyckling är med och toppar listan över vad svenskarna helst lägger på grillen och Kronfågel lanserar nu en nyhet som är den bästa av två världar - grillkorv av svensk kyckling. Korven är rökt med äkta alspån och finns med tre smakrika kryddningar; Klassisk, Milda Örter och Chorizo. Skulle inspirationen tryta är Guldfågelns grillsajt lösningen. Där finns de bästa tipsen och recepten samlade tillsammans med en bra guide för grilltider.

Tips för en godare grillning

Eftersom det är många som tar fram grillen vill vi passa på att ge våra bästa tips för en härlig grillsommar med kyckling och kalkon. 

Kylförvaring och hygien
Om du vet att det dröjer mer än 30 minuter innan varorna kan sättas i kyl eller frys kan det vara bra att ta med sig en kylväska till matbutiken. Var alltid extra noga med att tvätta händerna efter att du hanterat rått kött eller jordiga grönsaker. Använd också separata redskap för rått och tillagat kött, liksom jordiga och rena grönsaker. 

Tips på kryddning
Kyckling passar utmärkt att krydda och marinera, gärna över natten för extra smak. Och även om det givetvis finns att köpa är en hemgjord marinad det allra godaste. Kanske inspirerad av indiska smaker såsom youghurt, vitlök och garam masala? Eller varför inte göra en asiatisk blandning av soja, honung och lime? Den klassiska kombinationen av rosmarin och citron är också en given succé. 

Tänk på att torka av kycklingen innan den läggs på grillen, så undviker du att marinaden droppar ner i kolen. Och toppa inte din färdiga kyckling med marinaden på nytt, när du lagt kycklingen eller kalkonen på grillen är det dags att slänga marinaden.

Grillning
Medan köttbitar kan grillas lätt behöver mald färs och kyckling genomstekas helt. Grilla med fördel på glöd för att undvika att maten bränns. För en extra saftig kyckling rekommenderar vi en stektermometer. När innertemperaturen visar 72 grader är kycklingkött utan ben klart, för hel kyckling eller styckningsdetalj med ben är kycklingen klar när termometern visar 82 grader.

Läs mer på Svensk Fågels hemsida »

 
Svensk Fågel Service AB, SE-105 33 Stockholm PRENUMERERA | AVPRENUMERERA