Kan kyckling och kalkon rädda världen?

Maria Donis, vd Svensk Fågel

Jag önskar att jag kunde svara med president Obamas slagkraftiga ledord – Yes we can. Men ett mer svenskt och politiskt korrekt svar är: Vi ska vara en del av räddningen och vi måste göra det tillsammans, med den svenska modellen.

Enligt FNs Livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, måste vi inom några decennier producera 60 procent mer mat än vi gjorde 2007. Vi har ett ansvar som handlar om både klimatet och de kommande generationerna, och det är här svensk matfågel kommer in i bilden.

Tittar man på livsmedel generellt är det ofta i primärproduktionen, det vill säga på gården, som ett livsmedel gör störst avtryck på klimatet. Hur ser det ut för kycklingens del? Kyckling förbrukar mindre spannmål per kilo kött än andra djur vilket gör att de använder mindre odlingsmark och genererar mindre gödsel. Även vattenförbrukningen är låg när man jämför.

Men hållbarhet handlar inte bara om klimatpåverkan – det handlar om så mycket mer. Som till exempel:

  • Hållbara djur – inom Svensk Fågel lägger vi ned mycket arbete på en god djurhälsa. Friska djur som mår bra producerar också det bästa köttet.
  • Hållbar skötsel – våra uppfödare utbildar sig ständigt och tar del av ny teknik samt de senaste forskningsrönen.
  • Hållbara livsmedel – säkra livsmedel ger hållbar konsumtion. I Sverige använder vi ingen tillväxtantibiotika och är ett av de länder i världen som använder minst antibiotika.
  • Hållbar miljö – majoriteten av våra kycklingstallar är kretsloppsgårdar, det innebär att vi tar tillvara på allt för att vara så hållbara som möjligt. Vi har även tillsammans med WWF, gått in i den svenska sojadialogen för att verka för en användning av mer hållbart producerad soja. Överenskommelsen går ut på att ställa krav på att all den soja som ingår i och till företagens produkter ska vara certifierad, vilket samtliga våra medlemsföretag uppfyller. Sojan är GMO-fri och kycklingarna får inget fiskmjöl. Gårdarna ligger också i nära anslutning till slakterierna för att minimera transporten.

Det bästa av allt? Hårt arbete ger resultat! En jämförelse som gjordes 2014 visar att den svenska kycklingen – med vår ursprungs- och kvalitetsmärkning – är klimatsmartare i jämförelse med importerad kyckling. Ett bevis på att tufft arbete för en hållbarare livsmedelsproduktion, med både god djurhälsa, god djurvälfärd och säkra livsmedel, ger konkreta effekter.

Betyder det att vi är nöjda nu? Nej, det finns alltid möjligheter till förbättring. Vårt nästa mål är att kunna använda alla styckningsdetaljer. Den populäraste styckningsdetaljen är bröstfilé men det finns andra delar som majoriteten av konsumenterna inte äter, som till exempel hjärta, lever och bakdel. I Stockholmsförorter med många nysvenskar kan vi se att man använder färsk kycklinglever och hjärta i matlagningen. Kanske finns det fler kulinariska maträtter som tar tillvara på alla delar? I Sverige finns inte traditionen att äta kycklingfötter, men vi är glada för att man i Asien ser dem som en delikatess. Tack vare vårt fothälsoprogram har de svenska kycklingfötterna hög kvalitet och de efterfrågas av framför allt Kina.

Vi äter allt mer kyckling, inte bara i Sverige utan i hela världen. Vi på Svensk Fågel tror att en god kyckling och även kalkon smakar ännu bättre om man vet att den också bidrar till något gott.

Hållbarhet – ett samspel mellan människa, djur och natur

Från och med 2017 kommer all kyckling och kalkon som serveras på Parks and Resorts komma från Svensk Fågel. Parks and Resorts driver Gröna Lunds Tivoli, Kolmårdens Djurpark, Furuviksparken, Skara Sommarland och Aquaria. Fredrik Olsson, koncernens inköpschef för mat och dryck är initiativtagare till omställningen.

Hos oss är alla välkomna och därför är det viktigt att kunna erbjuda matalternativ som passar alla. Vi lägger stort fokus på att arbeta hållbart och övergången till produkter från Svensk Fågel är en del i det arbetet. Svensk Fågels värderingar och framförallt deras djuromsorgsprogram stämmer väl överens med vad Parks and Resorts står för. Även våra gäster är mer medvetna om vad de äter och vill ha hållbar mat av hög kvalitet, säger Fredrik Olsson.

Att helt gå över till svensk kyckling och kalkon sätter Parks and Resorts i framkant. Trots att åtta av tio konsumenter vill ha mat från svenska bönder är mer än hälften av den matfågel som serveras på restaurang fortfarande importerad.  Inköpspriset är ofta billigare men med den billiga prislappen kommer i stället långa transporter, sämre djurhållning, smittor och hög antibiotikaanvändning.

Svensk Fågels bönder arbetar efter strikta regler för att fåglarna ska ha det bra.  Kycklingarna växer upp i stora luftiga stallar och får varken tillväxtantibiotika eller foder med GMO eller fiskmjöl. Gårdarna är ofta kretsloppsgårdar där bonden tar vara på alla steg i produktionen. Kycklingarnas gödsel används till åkrarna där spannmål för foder växer, halmen som blir över används som bränsle för att värma upp stallarna. Det är ett hållbart sätt att arbeta.

Alla människor ansvarar för hur morgondagen kommer att se ut och hållbarhet handlar om oerhört många detaljer. Det handlar bland annat om att hitta ett fungerande och långsiktigt samspel mellan människa, djur och natur, avslutar Fredrik.

Joakim Furhoff - möt kycklingbonden som blivit rikskändis 

Kycklingbonden Joakim Furhoff har fått stor uppmärksamhet i media och har även beskrivits som Sveriges populäraste lantbrukare efter att ha upplåtit en rejäl stubbåker till traktens ryttare att galoppera lös på. Att välkomna ryttare på det här sättet är inget som hör till vanligheterna bland markägare, många gör i stället vad de kan för att hålla hästekipage borta. Det här är fjärde året i rad Joakim och Lotta Furhoff på Loringa Egendom i Skövde bjuder in ryttarna via glada skyltar. I år har deras bild på en av skyltarna med texten ”Här får alla rida som tycker svensk mat och svenska bönder rockar” delats tusentals gånger i sociala medier och gensvaret är enormt.


På Loringa bedrivs bland annat uppfödning av 600 000 kycklingar om året, spannmålsodling och skogsbruk. Fågel i Fokus har fått chansen att ställa några frågor till Joakim Furhoff mitt i det intensiva arbetet på gården.

Vad är det bästa med att vara kycklingbonde?
- Först och främst gillar jag att det är full fart hela tiden. Sedan är det också ett privilegium att få arbeta med avancerad teknik, såsom klimatstyrning samtidigt som jag jobbar med djur - ingen flock är den andra lik. Arbetet är stimulerande både för hjärta och hjärna.

Du och din fru och i förlängningen även svensk kyckling har fått väldigt mycket positiv uppmärksamhet för att ni tillåter ridning över er stubbåker. Hur kom ni på idén?
- Här är jättetätt med hästar, vi har två stora ridanläggningar här intill och jag kan nog ha skrämt en och annan häst genom åren. Då kan vi ju avvara lite plats så att de får plats att rida. Jag tänkte att initiativet skulle kunna bidra med lite goodwill åt oss här lokalt i byn men aldrig att det skulle få så här stor spridning.

Du verkar vara en väldigt driven lantbrukare och samtidigt har du fru och tre barn. Vad kommer ditt stora engagemang ifrån?
- Jag vet inte riktigt men jag har nog alltid varit lite av en starter. Jag tycker det är kul med nya utmaningar. Ibland tänker jag att jag kanske borde ta det lite lugnare men så kommer jag på en ny idé. Jag trivs helt enkelt bättre med att jobba än att ha semester.

Kycklingbönder verkar generellt sätt vara ett drivet gäng. Vad tror du att det beror på?
- Att vara kycklingbonde innebär att man driver en väldigt intensiv och omfattande verksamhet. Det är mycket som måste skötas på kort tid eftersom produktionen är snabb och det går inte att göra med vänsterhanden. Det är också stora investeringar för att dra igång och då måste man ha en riktigt vass affärsplan för att klara finansieringen.

Du vill uppmuntra andra att äta svensk kyckling. Vad lagar du helst själv till familjen?
- Kycklinggryta är en storfavorit. Med grytor finns det utrymme att experimentera och det gillar jag. Jag grillar också mycket kyckling och då brukar jag slänga på den på grillen en kort stund för att få fin yta och sen lägger jag kycklingen i en form med vin och kryddor som får stå på grillen tills den är helt klar. Då blir kycklingen riktigt god och saftig.

    Aktuellt

Bonden Jenny: Så fungerar gårdens kretslopp

Svensk Fågel garanterar att fåglarnas hälsa kommer först och att man värnar om ett hållbart klimat. Ordföranden Jenny Andersson, som tillsammans med sin man driver Bankebergs gård i Småland, berättar om deras klimatsmarta arbete:
- Vi värmer våra kycklingstall med flis från den egna skogen och fodret kommer från spannmål som odlas ute på åkrarna. Åkrarna får i sin tur näring från kycklingarnas gödsel. För att spara energi och säkerhetsställa att våra kycklingar får optimala förutsättningar är vi noga med underhåll av ventilationssystemen. Ja, listan för hur vi gör för att vara klimatsmarta är lång, säger Jenny Andersson.

Lästips: Tastes like chicken

Hur kommer det sig att kycklingen fått den populära särställning till både vardag och fest som den har i dag? Så har det inte alltid varit. Dagens amerikaner konsumerar nästan 25 gånger så mycket kyckling som de gjorde fyra generationer tillbaka.

Detta fascinerande fenomen utforskar Emelyn Rude i boken Tastes like chicken - en ovanlig berättelse om vår tillsynes vanliga fågel. Läsaren får följa med på en häpnandsväckande resa nästan tiotusen år tillbaka i tiden då fågeln började domesticeras fram tills i dag och dess självklara plats på livsmedelsbutikshyllorna, i restaurangkök och hushåll.

Kronfågel nominerade till Årets leverantör

När dagligvarubranschen samlas till gala den 29 september är Kronfågel en av tre finalister till det prestigefyllda priset Årets leverantör. Kronfågels vd Magnus Lagergren berättar mer om nomineringen.

Vad är det för arbete som har lett fram till den här nomineringen?
- Jag skulle säga att det är vårt ständiga fokus på att, baserat på lokala insikter om våra konsumenter, utveckla kategorin och har nyligen lanserat bland annat kycklingbacon, korv och Minutfamiljen. Vi bjuder våra kunder och konsumenter på kycklingexpertis och driver en positiv lönsamhetsutveckling i hela handeln.

Vad betyder nomineringen för Kronfågel?
- Vi är oerhört glada och stolta för vår nominering och förtroendet för oss som leverantör. Den får oss att jobba ännu mer passionerat för att få svenska folket att äta bättre, hälsosammare och mer klimatvänlig kyckling.

Läs mer på Svensk Fågels hemsida »