Ledare: Våga fråga – på restaurang och i storkök

Maria Donis, vd Svensk Fågel

Årets första månader har gått i ett rasande tempo och påskhelgen närmar sig nu med stormsteg. Vi är många som ser fram emot härliga måltider med nära och kära.

Nyligen samlades hela den svenska matfågelbranschen i Båstad för vår årliga stämma. Våra medlemmar gör ett imponerande jobb och det speglas i de försäljningssiffror som presenterades.

Vi är väldigt stolta över att alltfler väljer kyckling och kalkon från svenska gårdar. Det märks tydligt att konsumenter uppskattar våra produkters höga krav på säkerhet och god djurhållning.

Samtidigt ser vi även en fortsatt ökad import från EU, såväl av färskt som fryst. Det innebär tyvärr att fler får en kyckling och kalkon som inte kontrolleras på samma sätt som svenskproducerad. Det är i stället upp till varje EU-land att kontrollera sin import från andra delar av världen. Inom den offentliga sektorn i Sverige får barn, äldre och sjuka äta huvudsakligen importerad kyckling där krav och kontroll inte är desamma som för svensk kyckling eller kalkon. Den årliga studien från LRF om offentlig upphandling visade på en ökad svensk andel, men dessvärre står importen av fågelprodukter fortfarande för mer än hälften i skolor och äldreomsorg.

Regleringen som finns i EU idag gör det också svårt för konsumenter att veta varifrån maten kommer. Exempelvis kan en kyckling från Thailand eller Brasilien märkas med ursprung EU så länge den värmebehandlas och paketeras i ett EU-land. Det är länder som ligger långt ifrån vår höga standard vad gäller livsmedelssäkerhet och djurhållning.

I butik är det enkelt att hålla utkik efter vår Gula Pippi-märkning för att vara säker på vad du får i dig. På restaurang och i storkök är det inte lika lätt. Kom därför ihåg att fråga efter ursprungsland när du äter ute. Var och en av oss har ett ansvar att ställa krav på maten vi äter och hur djuren har fötts upp.

Kristina Yngwe (C) värnar om den gröna kolatomen

På Svensk Fågels stämma i Båstad deltog Kristina Yngwe, vice ordförande i riksdagens Miljö- och jordbruksutskott. Kristina delade med sig av sin syn på regeringens föreslagna Livsmedelsstrategi och vi passade på att ställa henne några frågor om hur hon ser på utvecklingsmöjligheterna för den gröna näringen i Sverige.

På vilket sätt vill du värna om svenskt lantbruk?
- Jag vill utveckla svenskt lantbruk för att möjliggöra fler arbetstillfällen och säkerställa bra livsmedel och produkter på den svenska marknaden.

Om du var landsbygdsminister, vad skulle du vilja göra för skillnad för kyckling- och kalkonbranschen?
Då skulle jag ta tag i den offentliga upphandlingen, jag tycker det är orimligt att det serveras kyckling i offentliga kök som inte håller samma krav som den svenska. Inte minst de statliga myndigheterna som regeringen ju faktiskt styr över måste skärpa sin upphandling.

Du vill att samhället ställer om till den gröna kolatomen, vad innebär det?
- Vi har hittills byggt vårt samhälle på den svarta atomen med fossila ändliga resurser så som olja och kol. Det har lett till bra tillväxt men också till att vi nu står inför klimatutmaningar. Vi måste ställa om till den gröna kolatomen och se till att lantbrukare och skogsföretagare kan leverera det framtidens hållbara samhällen behöver. Fokus på den gröna kolatomen innebär att vi fokuserar på alternativa drivmedel, grön energi, grön kemi och att vi sätter livsmedel- och lantbruksföretagen i centrum.

Är regeringens Livsmedelsstrategi rätt väg för närproducerad och hållbar mat?
- Nja, strategin är en pappersprodukt tills den blir handling. Och det vet vi ju inte ännu. Det är upp till nuvarande regering att leverera på strategin. Jag skulle önska att den omfattade etappmål som gjorde uppföljning och målsättningar tydligare.  

Vad vill du göra för att förenkla regelkrånglet för kyckling- och kalkonbranschen?
- Jag vill införa en snabblinje för företagare som redan har tillstånd, som skulle kunna snabba på godkännandeprocessen för att till exempel bygga nya stallar. Om man kan visa att man följer regler och redan har tillstånd borde en utbyggnad inte behöva ta tid att få till.

Du vill att maten ska bli ett pedagogiskt verktyg i skolan, varför då?
Därför att jag tror att om vi ska få ansvarsfulla konsumenter som väljer medvetet i butiken, till exempel svensk kyckling för att den är bra och hållbar - då måste vi lära våra barn om detta. Idag har man knappt ens hemkunskap i skolan och allt färre svenska barn har en naturlig koppling till lantbruket.

När du lagar kalkon eller kyckling, vilken är din favoriträtt?
Flygande Jacob.

Årets inspiratör: De små förändringarna gör stor skillnad 

Få personer är så engagerade i svenskarnas hälsa som tränaren, föreläsaren och TV4-profilen Leila Söderholm. I över 20 år har Leila inspirerat andra till en bättre hälsa och nyligen tilldelades hon Hälsopriset 2017 i kategorin Årets inspiratör. Kyckling är en storfavorit i hennes kök men hon poängterar att god hälsa handlar om mycket mer än bra kost och motion.

Vad är det framför allt du vill inspirera andra till?
Jag vill att alla ska förstå sin egen förmåga. Hälsa är inte hokus pokus, alla kan styra sina liv mer än vad man tror. Det är ofta de små förändringarna i livet som gör att man mår bättre. Det handlar inte bara om kost och motion, utan om sömn, att ha en meningsfull fritid, hur man mår på jobbet osv.

Hur får jag till en hälsosammare vardag som inte tar en massa tid i anspråk?
1. Planera in när ska du träna och vad ska du göra och gör det enligt plan. Vänta inte på bättre väder, nya träningsskor eller bättre tider.
2. Sätt inte upp för stora mål, då orkar du inte hela vägen. Att gå snabbt i en kvart är en superbra start. Tänk på att allt du gör räknas.
3. Fira att du är igång och spar prestationen i hjärnan.

Hur får du själv inspiration till bra vardagsmat?
Jag gör det enkelt för mig - alltid två knytnävar grönsaker, drygt en knytnäve protein, gärna kyckling eller kalkon, och en knytnäve kolhydrater. En vardagsfavorit är kyckling med sparris och fetaost, det går supersnabbt att laga och är jättegott!

Vad blir det fokus på i påsk? Mat, träning eller något annat?
Det blir fokus på både mat och träning. Ser fram emot långpromenader med min man, badhus med barnen och att hitta på andra roliga saker med familjen. En traditionell påsklunch är också given.

 

    Aktuellt

Tareqs bästa kycklingtips

Folkkäre krögaren och tv-kocken Tareq Taylor ger här sina bästa råd för hantering och tillagning av kyckling.
-    En bra råvara ger bra resultat. Välj kyckling med omsorg.
-    Köp en hel fågel. Man får så mycket mer på köpet, till och med skrovet kan användas till buljong.
-    Håll god kökshygien. Hantera kycklingen för sig och när du är färdig, ta en minut till att diska skärbräda och kniv innan du fortsätter
-    Nu inför grillsäsongen; häll inte marinad som den råa kycklingen legat i, över den färdiggrillade. Det blir ingen extra smak, snarare ett bakteriebad.
-    Köp en termometer - och använd den.

Fira in grillsäsongen med goda nyheter

Klockan har ställts om till sommartid, solen värmer på riktigt och kvällarna är ljusa. Visst känns det som att vi äntligen lämnat vintern bakom oss. För er som redan tjuvstartat grillsäsongen och för er som kanske planerar en premiär under påsken finns det härliga produktnyheter att prova på. I Kronfågels sortiment hittar du till exempel grillkorv av svensk gårdskyckling – klassisk, chorizo och bratwurst. Och hos Ingelsta kalkon finns nu kalkonfärs. Mör och med en mild, fin smak - perfekt för goda hamburgare.

En smakrik påsk

Äntligen påsk! Fira in vårens högtid med att bjuda dina nära och kära på härligt kryddad kyckling, stekt i chiliolja och serverad med smörstekt sparris. En given succé på påskbordet – nyttigt, hållbart och väldigt gott. Trevlig helg, önskar vi på Svensk Fågel.
Kolla in vår film på Youtube

Läs mer på Svensk Fågels hemsida »