Inte alla unga äter hälsosamt och hållbart

Maria Donis, vd Svensk Fågel

Häromveckan var jag på plats när Food & Friends släppte årets Matrapport. Det är glädjande att de stora trenderna fortsätter att vara hälsa och hållbarhet. Även etik blir alltmer viktigt. Vi är stolta över att kyckling med tillbehör återigen är svenskarnas vardagsfavorit.

Rapporten pekar också på ett generationsskifte, där de yngre är mer noggranna med vad de äter och söker garantier i form av märkningar på förpackningar. Unga har ett annat intresse för mat och förstår i högre grad att det inte räcker med att den bara smakar gott.

Trots ett ökat intresse är det långt ifrån alla unga som väljer att äta hälsosamt och hållbart. För första gången kartläggs nu ungas matvanor i en stor studie. Livsmedelsverket tror att skillnaderna kommer att vara stora i olika delar av landet. Resultaten är viktiga för att kunna hjälpa ungdomar till en bättre hälsa.

Vi på Svensk Fågel har kikat närmre på varifrån lunchmaten som serveras i skolor runtom i landet och från olika snabbmatskedjor kommer. Under Almedalsveckan i Visby fördjupar vi oss i ungdomars lunchvanor och berättar mer om detta. Hoppas att få se flera av er där!

Ska ni förresten resa till ön med Destination Gotland i sommar, kan ni vara säkra på att kycklingen som serveras ombord kommer från svenska bönder och möter vår branschorganisations höga kvalitetskrav. Läs gärna mer i artikeln här nedan.

Vill önska er en skön semester med härligt väder och långa grillkvällar!

Dags att bli påmind om den bortglömda maten 

Carola Olofsson är frisören som alltid haft ett stort intresse för kost och hälsa. Inspirerad av livsstilscoachen och bloggaren Anna Hallén tog Carola vara på det intresset och blev i mars i år certifierad kostrådgivare. Hennes hjärtefråga är vad hon kallar den bortglömda maten - inälvsmat. Här berättar hon varför.

-I vårt samhälle idag finns det för mycket av allting; mat, socker och frestelser som ställer till det för oss. Det finns också en otrolig stress hos människor, en förvirring och rädsla över att göra fel, och ett fördömande av andra. Men vi måste komma ihåg att vi alla är en och samma människokropp. Även om vi ser olika ut behöver vi i mångt och mycket samma typ av näring för att må bra.

Vad gör vi för fel när vi lagar mat idag?

-När det gäller kött är vi dåliga på att ta tillvara djurets alla delar. Vi äter filéer, det ”fina köttet”, utan minsta spår av synligt fett. Men vi behöver fett, vi behöver järn och en mängd andra näringsämnen som vi kan hämta i inälvsmaten och givetvis i andra komplement som grönsaker.

Vilka delar får man inte missa hos kycklingen?

-Hjärta och lever. Jag är också väldigt förtjust i lårfilén. Den enklaste tillagningen är ofta godast. Smör, vitlök och salt kan räcka - det behöver inte krånglas till! Ett tips är också att koka egen buljong på benen och skrovet istället för att köpa färdiga tärningar i butik. Egengjord buljong är otroligt välgörande för kroppen och kan bland annat lindra värk.

Enligt Carola är det viktigt att involvera hela familjen i matlagningen.

-Låt barnen vara med i köket och låt dem upptäcka och vänja sig vid smaker tidigt. Bara för att små barn spottar ut något behöver det inte betyda att de tycker att det är äckligt. Man kan istället se det som en del av en process, en resa.

Vad kan göras för att fler konsumenter ska upptäcka inälsvmat?

-Den behöver uppmärksammas mer i media, på ett inspirerande sätt så att intresse väcks och folk vågar prova. Att ändra sin kost kan ändra ens liv. Och friskheten startar inifrån.

Destination Gotland möter gästers efterfrågan på svenska råvaror 

Destination Gotlands färjetrafik mellan Visby, Nynäshamn och Oskarshamn är ett av Europas modernaste trafiksystem till sjöss. Varje år transporterar båtarna cirka 1,6 miljoner passagerare, med tillgång till bekvämligheter och inte minst mat. 2014 fattades beslutet att enbart servera svensk kyckling i restaurangerna och vi bad produktchefen för mat och kvalitet, Stina Tumegård, att berätta mer om vad som låg bakom beslutet.

-Detta var ett av många steg i en större kvalitetshöjande satsning, ett startskott. Vårt nästa steg togs i början av 2016 då vi gick över till att bara laga varmrätter med svenskt kött. Responsen från passagerarna har varit väldigt fin, och vi har märkt av en ökad kundnöjdhet både i undersökningar och genom att gästerna gett beröm direkt till våra medarbetare i samband med måltiderna.

Är det fler konsumenter som efterfrågar svenskt idag, jämfört med för kanske fem år sedan?

-Ja absolut, både svenskt och närproducerat och det var det som fick oss att göra en sådan här satsning. Det är viktigt att hänga med i vad konsumenterna vill ha.

Food & Friends matrapport visar att kyckling är svenskarnas vardagsfavorit, är det något ni märker av på båtarna?

-Högst säljande hos oss är våra köttbullar, men fisk och kyckling kommer inte långt efter. Och jag ser det inte som något konstigt att kyckling är så pass populärt, man upplever det som ett hälsosammare och mer miljövänligt alternativ.

Är det något särskilt ni tänker på när ni väljer råvaror överlag? Vad är bra mat för er på Destination Gotland?

-I mesta möjliga mån vill vi köpa in just svenska och närproducerade råvaror. Givetvis blir det mycket gotländskt; ägg och kött, men även färskpotatis när det är säsong. För oss är det också viktigt att maten lagas med omsorg och kärlek, utifrån bra recept och av engagerade kockar.

 

    Aktuellt

Industrivatten från Guldfågeln ska bli del av Mörbylångas dricksvatten

Under 2015 och 2016 drabbades Öland av svår vattenbrist. En tillfällig lösning blev att forsla dricksvatten med tankbilar från Kalmar till Öland varje dygn under våren, sommaren och hösten. Nu kan förhoppningsvis en mer hållbar och långsiktig plan sättas i verket. Industrivatten som går ut från Guldfågelns produktion ska renas via flertalet reningsverk och på så vis återvinnas. Det rör sig om 900-1000 kubikmeter vatten per dygn som kan hjälpa till att råda bot på kommunens vattenbrist. Ett pilotprojekt startades upp för ett år sedan och de första försöken har sett lovande ut.

Sätt exotisk krydda på den svenska sommaren

Grillsäsongen har bara börjat och våra medlemmar erbjuder en mängd alternativ där svensk kyckling av högsta kvalitet möter spännande kryddkombinationer från när och fjärran. I delikatessdisken kan du till exempel hitta Kronfågels färdiglagade kycklingspett som finns i fem olika smaker: Sweet Texas BBQ, Teriyaki, Mango Jalapeño, Sweet Chili och Blandade örter. I samma anda lanserar Lagerbergs fyra exotiska nyheter; kycklingfilé med Chili/Honung glaze, kycklingfilé med Sweet chili/Mango glaze, lårfilé/ben Mojito och lårfilé/ben Mango/Curry. Och Guldfågeln tipsar om att deras goda kycklingburgare blir ännu godare när den toppas med smaker av Asien. Recept finns här.

Doktorshatten på för Anna Silvera

Under fem år har Anna Silvera, till vardags expert inom etologi och djurvälfärd på Svensk Fågel, arbetat på sin doktorsavhandling. Nu är hon i mål. Avhandlingen rör forskningsområdet PLF, Precision Livestock Farming, där djurens hälsa bedöms med modern teknologi. I sin studie har Anna kunnat följa hur kycklingarna i stallet mår via tre kameror som monterats i taket. Kamerorna kopplas till ett datorprogram som övervakar hur fåglarna rör sig i huset. En övervakning som kan göras utan att bonden behöver vara på plats och där systemet har möjlighet att larma om kycklingarnas beteende avviker från det normala.
Resultaten Anna presenterar i sin avhandling visar på den stora potentialen som finns i att använda kameraövervakning, både för att mäta benhälsan hos kycklingarna och relationen mellan människa och djur.

 

Bli grillproffs i sommar

Bland det godaste man kan äta en lat och ledig sommardag är grillad kyckling, och vår märkning med den Gula Pippin garanterar en kyckling från svenska gårdar. Kolla in vår nya film som ger dig en massa bra tips inför grillandet!

Läs mer på Svensk Fågels hemsida »