Välkommen

Här kan du ta del av nyheter, pressmeddelanden, bilder med mera. 

Kontakta oss gärna om du har frågor eller synpunkter.

 


tis 29 nov 2016

Med anledning av programmet Matkontrollen i norska TV2

I norska TV2 jämförs svenska kycklingprodukter med den norska och man diskuterar förekomsten av saltlake i fryst kyckling. Saltlake tillsätts sedan många år tillbaka i kyckling för att den inte ska bli torr vid tillagning och värmehållning.


tis 22 nov 2016

Fågelinfluensa i Sverige – Ingen smitta funnen på fågel märkt med Gula Pippin

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har påträffat två fall av fågelinfluensa i Skåne. Det handlar om en vildfågel, en knipa, samt en besättning av värphöns. Svensk Fågels bönder arbetar med uppfödning av kyckling och kalkon, inte äggproduktion, och inga smittade djur har påträffats på våra gårdar.


fre 18 nov 2016

Svensk Fågel stärker upp inom djurskydd

Svensk Fågel rekryterar agronomen Anna Silvera, som kommer förstärka branschorganisationen och stötta rikslikaren i arbetet vid besiktning av stallar runtom i landet. De senaste fem åren har hon forskat inom välfärdsbedömning av kyckling på SLU och skrivit på sin doktorsavhandling inom etologi och djurskydd.


tis 15 nov 2016

Djursjukdomen Newcastle på värphönsgård utanför Trelleborg

Jordbruksverket har konstaterat ett fall av den smittsamma djursjukdomen Newcastle på en ekologisk värphönsbesättning utanför Trelleborg. Svensk Fågels medlemmar arbetar inte med värphöns och äggproduktion som är avsedd för äggkonsumtion och har alltså ingen koppling till den drabbade gården


mån 3 okt 2016

Med anledningen av ökningen av antalet campylobacter

Under den senaste tiden har antalet campylobacterfall ökat i Sverige. Myndigheterna ser att de ökade fallen sammanfaller med en ökning av campylobacter bland svenska kycklingflockar. Sambandet är ännu ej fastslaget och ska analyseras närmare.


tor 29 sep 2016

Med anledning av WAP-kampanjen ”Change for chicken”

En kyckling från Svensk Fågel sitter aldrig i bur, utan går fritt i stora stallar. Kampanjen ”Change for chicken” som den internationella djurskyddsorganisationen World Animal Protection just nu driver handlar därför inte om vår kyckling. Tyvärr finns det andra länder där kycklingen sitter i bur – detta är inget som förekommer i Sverige.


fre 9 dec 2016

Jul på svensk kyckling och kalkon

Inspiration till julbordet


fre 9 dec 2016

Kycklingklubbor med jordärtsskocka och rödvinssås

Sugen på något gott och värmande? Testa det här fantastiska receptet av Alicia Hedlund.


ons 23 nov 2016

Dukar upp till fest i samband med Årets Kock 2017

På söndag är det första advent men redan idag dukade Svensk Fågel upp till julbord i samband med delfinalen av Årets Kock i Helsingborg. Svensk Fågel, som är en av flera sponsorer, ville belysa det breda utbudet av fågelprodukter som finns idag och bytte julklassiker som julskinka och prinskorv till varianter helt på fågel.


tor 24 nov 2016

Kalkontraditionen – här för att stanna

Thanksgiving är en stor högtid i USA. Nu firar allt fler svenskar högtiden genom att bjuda på kalkon.


fre 18 nov 2016

Internationella antibiotikadagen 18 november

Resistenta bakterier är en av vår tids viktigaste och allvarligaste hälsofrågor och Svensk Fågel arbetar aktivt för att minimera användningen av all form av antibiotika...


fre 14 okt 2016

Hållbarhet – ett samspel mellan människa, djur och natur

Från och med 2017 kommer all kyckling och kalkon som serveras på Parks and Resorts komma från Svensk Fågel. Parks and Resorts driver Gröna Lunds Tivoli, Kolmårdens Djurpark, Furuviksparken, Skara Sommarland och Aquaria. Fredrik Olsson, koncernens inköpschef mat och dryck är initiativtagare till omställningen.


 

Kontaktpersoner

Maria Donis
VD
Tel: 070 825 48 58
maria.donis(a)svenskfagel.se

Hélène Bagge
Kanslichef
Tel: 070 742 38 56
helene.bagge(a)svenskfagel.se
 
Jenny Andersson
Ordförande 
 
Pia Gustafsson
Veterinär
Tel: 073 811 80 50
pia.gustafsson(a)svenskfagel.se

Lotta Waldenstedt
Rikslikare, foder- och djuromsorgsexpert
Tel: 070 603 77 02
lotta.waldenstedt(a)svenskfagel.se
 
Anna Silvera
Expert inom etologi och djurvälfärd
Tel: 0703 72 74 10