Välkommen Anna!

Anna Silvera är utbildad agronom och det senaste stjärnskottet på Svensk Fågels kansli. De senaste fem åren har hon forskat inom välfärdsbedömning av kyckling på SLU och skrivit på sin doktorsavhandling. På kansliet hjälper hon till där det behövs men blir framförallt allt rikslikarens högra hand vid besiktning av stallar. Vi växlade några ord med matentusiasten som inom kort kan titulera sig doktor inom etologi och djurskydd.
 
1. Berätta kort om dig själv
Jag är 32 år och bor tillsammans med min man Johan i Enköping där jag även är född och uppvuxen. Jag har alltid älskat djur och tillbringar gärna tid ute i naturen, helst på hästryggen, när jag är ledig. Jag har också ett brinnande intresse för mat och dryck och grottar gärna ner mig i detaljer kring råvarans ursprung och kvalitet samt hur det påverkar smaken.
 
2. Vad gjorde du innan Svensk Fågel?
Jag har alltid varit intresserad av djur och 2009 tog jag min examen som husdjursagronom med inriktning på fjäderfäproduktion vid Sveriges Lantbruksuniversitet. De senaste fem åren har jag arbetat på min doktoravhandling och forskat inom välfärdsbedömning på kyckling även det vid SLU. Forskningen var en del i ett EU-projekt, The EU-PLF project, och jag undersökte om det går att använda automatiska kamerasystem för att mäta olika välfärdsparametrar i kycklingstall. Min avhandling är nu färdigskriven och jag inväntar besked om disputationsdatum. Därefter kommer jag kunna titulera mig som doktor inom etologi och djurskydd.
 
3. Hur kommer det sig att du hamnade just här?
Innan jag började doktorera jobbade jag med uppfödarkontakt och rådgivning på Kronfågel. Parallellt med forskningen jobbade jag deltid som rådgivare inom ekologisk kycklinguppfödning hos företaget Reko. Man skulle väl kunna säga att mitt genuina intresse för fjäderfä kombinerat med min erfarenhet tagit mig dit jag är idag.
 
4. Vad innebär din roll och vad ser du mest fram emot?
Till en början kommer jag stötta med olika uppgifter på kansliet. Men tanken är att jag framförallt ska stötta rikslikaren med besiktning av stallar land och rike runt. Jag ser verkligen fram emot att komma ut på gårdarna, träffa uppfödarna och djuren. Det är en fantastisk möjlighet att få kombinera kontorsarbete med praktiskt arbete ute i fält!
 
5. Äter du mycket fågel? 
Ja det gör jag, men jag är såklart noggrann med ursprunget och kvaliteten på råvaran. Min favorit är ugnsstekt hel kyckling kryddad med hemmagjort vitlökssmör, färsk timjan och citron.