Välkommen Hélène!     

Hélène Bagge brinner för mat och siffror och är det senaste stjärnskottet på Svensk Fågels kansli. Efter tio år i mat- och dryckesbranschen, och med allt från Grythyttan till att vara Marcus Samuelssons medarbetare i New York och utbildningsansvarig på Restaurangakademien i bagaget, valde hon att skola om sig till Civilekonom. Och nu förenas hennes intressen. Som Svensk Fågels kanslichef blir Hélène pusselbiten som bidrar med helt nya perspektiv inom mat och kommunikation.

1. Berätta kort om dig själv
Jag har alltid haft ett brinnande intresse för måltiden.  För mig handlar den om så mycket mer än det som finns på tallriken eller i glaset, det handlar om helhetsupplevelsen och atmosfären. Jag började jobba på restaurang direkt efter skolan, men min nyfikenhet och ständiga vilja att utvecklas har även fått mig att testa både naturvetenskap och ekonomi. Jag känner redan att jag bidrar med viktig kunskap och erfarenhet från restaurangbranschen här på Svensk Fågel. Jag förstår kockarnas språk, vikten av matglädje och bra råvaror och kommer att jobba för att lyfta det framöver.

2. Vad gjorde du innan Svensk Fågel?
Efter några år på restaurang valde jag att plugga naturvetenskap. Men ganska snart längtade jag tillbaka till matens värld vilket tog mig till Grythyttan där några av Sveriges främsta utbildningar inom mat och dryck ges. Här lärde jag känna spännande människor i branschen och började senare jobba som assistent till Marcus Samuelsson då han drev restaurang Aquavit i New York. Väl hemma i Sverige igen startade jag egen firma och tog receptuppdrag för olika mattidningar, samtidigt som jag hade cateringverksamhet med min sambo som var kock. Kort därefter hörde Restaurangakademiens VD Hanna Halpern av sig och undrade om jag var intresserad av att ta en kommunikationsroll på Restaurangakademien. 

Efter tio år inom mat och dryck valde jag att sadla om helt. Jag är en livsnjutare med passion för livets goda, men nyfikenheten på ett företags finansiella beslut fick mig att söka till ekonomprogrammet på Stockholms universitet. I samma veva började jag arbeta på det franska däckföretaget Michelin där jag varit sedan dess. Efter fem år inom ekonomi började jag återigen längta tillbaka till maten så när jag fick höra om tjänsten på Svensk Fågel förstod jag att det var min tjänst som beskrevs.  

3. Vad innebär din roll och vad ser du mest fram emot?
Jag assisterar Svensk Fågels VD i olika uppgifter. Det innebär bland annat att jag har kontakt med medlemmarna, samordnar stämman och andra evenemang samt ansvarar för ekonomin. Fram tills nu har ekonomin skötts av externa konsulter men nu kommer alltså jag att sköta den direkt på kansliet. Den här rollen känns som klippt och skuren för mig då jag känner att jag verkligen tillför ny kunskap. Jag har både förståelse för kockarnas vardag och vet vad som är viktigt för dem som jobbar inom mat och dryck. Dessutom känner jag ju till konsumenternas krav eftersom jag jobbat både med utbildning för konsument och gjort recept för samma målgrupp. Jag som älskar utmaningar och att ha ett brett arbetsområde ser mycket fram emot blandningen av att ha ekonomiavdelningsmössan på mig ena dagen och ett förkläde på mig den andra dagen.  

4. Äter du mycket fågel? 
Ja, det gör jag! När jag berättade för mina vänner om den nya tjänsten skrattade de just för att jag äter så mycket kyckling. Jag köper gärna hel svensk kyckling eftersom det är så enkelt. På sommaren grillar jag den gärna, skinnet fungerar som ett fantastiskt skydd vilket ger ett saftigt kött. Under vinterhalvåret använder jag gärna lergrytan. Då styckar jag först kycklingen och lägger ned i grytan tillsammans med grönsaker och kryddor och vätska, och medan den står i ugnen sticker jag och spelar tennis en timme. Sen kommer jag tillbaka till en fantastiskt god och nyttig måltid. Det är väl fast slow cooking om något – helt rätt i tiden.