Välkommen

Här kan du ta del av nyheter, pressmeddelanden, bilder med mera. 

Kontakta oss gärna om du har frågor eller synpunkter.

 


tis 23 maj 2017

Svensk Fågel välkomnar gränsvärde för förekomst av campylobacter

Svensk Fågel ser fram emot införandet av ett gemensamt europeiskt gränsvärde för förekomst av campylobacter i kyckling. I dag ligger svensk kyckling som bär kvalitetsmärkningen med den Gula Pippin, långt under de gränsvärden som EU nu har godkänt, och som träder i kraft vid årsskiftet.


fre 19 maj 2017

Svensk Fågels nya doktor mäter djurhälsa med högteknologi


tis 16 maj 2017

Förekomst av campylobacter minskar i kycklingflockar

Två svenska myndigheter arbetar just nu med provtagning av kyckling vad gäller förekomst av campylobacter. SVA visar att förekomsten är tillbaka på låga nivåer på kycklingflockar.


tor 11 maj 2017

Minskad förekomst av campylobacter i kyckling

De provsvar som branschorganisationen Svensk Fågel fått från SVA visar på en minskning av campylobacter hos kycklingflockar som föds upp av bönder anslutna till Svensk Fågel.


tis 28 mar 2017

Detta görs i branschen för att minska förekomst av campylobacter

Kyckling kan till och från bära på campylobacter, i synnerhet om den har vistats utomhus. Det är därför alltid viktigt med god hygien i köket – oavsett om du tillagar färsk eller fryst kyckling ska du alltid hetta upp köttet till minst 70 grader.


ons 22 mar 2017

Ökad efterfrågan på svensk matfågel - trots det ökar importen

Den svenska kyckling- och kalkonbranschen fortsätter att gå bra, det visar färska siffror som presenterades under Svensk Fågels årsstämma i fredags. Siffror visar även på en ökad import från EU. Det innebär att konsumenter får en kyckling som inte kontrolleras av myndigheter på samma sätt som svenskproducerad.


ons 22 mar 2017

Tareq tipsar om kyckling i SVT Plus

Den 21 mars uppmärksammade programmet SVT Plus på säker tillagning a kyckling i köket. Kocken Tareq Taylor svarade på tittarnas frågor och underströk att det är viktigt att se till att ha god kökshygien så som ren skärbräda, kniv och rena händer.


fre 10 mar 2017

Gällande uttalande från regionala smittskyddsläkare om färsk kyckling

Idag har regionala smittskyddsläkare i uttalanden uppmanat till att välja fryst istället för färsk kyckling. Så länge du som konsument väljer kycklingprodukter märkta med Svensk Fågels Gula Pippin kan du vara säker på att du köper en produkt som ingår ett gediget program för att bekämpa campylobacter.


tis 7 mar 2017

Svenskar väljer fågel framför gris och nöt

Förbrukningen av matfågel ökade för sjunde året i rad enligt statistik som Jordbruksverket presenterade idag. Under 2016 förbrukade en genomsnittlig svensk 23,6 kilo kyckling och kalkon. Det gör att svenskarna nu nästan förbrukar lika mycket fågelkött som nötkött (25,6 kilo nätkött år 2016 per person).


ons 22 feb 2017

Richard – kanske Sveriges hurtigaste kycklingbonde


tor 2 feb 2017

Svensk Fågel + Årets Kock = sant

Svensk Fågel är återigen stolt sponsor av Årets Kock och var givetvis på plats under finalen i Malmö.


tis 17 jan 2017

Välkommen Hélène!

Hélène Bagge brinner för mat och siffror och är det senaste stjärnskottet på Svensk Fågels kansli.


 

Kontaktpersoner

Maria Donis
VD
Tel: 070 825 48 58
maria.donis(a)svenskfagel.se
 
Jenny Andersson
Ordförande 
 
Pia Gustafsson
Veterinär
Tel: 073 811 80 50
pia.gustafsson(a)svenskfagel.se

Lotta Waldenstedt
Rikslikare, foder- och djuromsorgsexpert
Tel: 070 603 77 02
lotta.waldenstedt(a)svenskfagel.se
 
Anna Silvera
Expert inom etologi och djurvälfärd
Tel: 0703 72 74 10