Våga Fråga

Att göra medvetna val på restaurang är svårt då matens ursprung sällan står utskrivet på menyn. För att få reda på var maten kommer ifrån måste du oftast fråga. Ibland känns det naturligt men det kan också kännas lite jobbigt. Vi vill ändå peppa dig till att våga fråga, här kommer därför 4 frågetips.

Att göra medvetna val på restaurang är svårt då matens ursprung sällan står utskrivet på menyn. För att få reda på var maten kommer ifrån måste du oftast fråga. Ibland känns det naturligt men det kan också kännas lite jobbigt. Vi vill ändå peppa dig till att våga fråga, här kommer därför 4 frågetips:

1. Fråga vänligt: ”vad gott det låter men var kommer den här kycklingen ifrån?”

2. En frågevariant: ”Innan jag bestämmer mig för fisk eller kyckling tänkte jag höra lite om ursprung, var kommer den här kycklingen ifrån?”

3. Eller ”Jag har hört att importerad kyckling ofta föds upp med antibiotika och vill därför gärna välja svenskt. Är er kyckling från Sverige?”

4. Får du veta att kycklingen kommer från ett annat land än Sverige säg vänligt men bestämt: ”Tack, då väljer jag en annan rätt!”

För dig som är upphandlare
Allt fler upphandlare, både inom privat och offentlig sektor – för både restauranger, skolor och sjukhus, väljer kvalitet före pris. Därmed växer intresset för svensk kyckling och kalkon. Du som upphandlare vet att svenskt ursprung inte är ett krav. Däremot finns kvalitetskrav du kan ställa som i slutändan resulterar i svenskt på tallriken. Här har vi därför samlat 4 tips vid upphandling:

1. Fri från tillväxtantibiotika – ett obligatoriskt krav att ställa är att kycklingen inte har fått tillväxtantibiotika. Det är inte tillåtet i Sverige.

2. Vattenhalt – ett viktigt kvalitetskrav är att bestämma exakt hur mycket saltlake som får tillsättas. Fryst kyckling får innehålla så mycket som 35 procent saltlake. Krav bör ställas så mängden vätska ska deklareras och att vattenhalten inte får överstiga 15 procent. Svensk Fågels kvalitetsgräns ligger på max 13 procent tillsatt vätska i kycklingkött.

3. Foder fritt från fiskmjöl och GMO-soja – Foder med genetiskt modifierade organismer (GMO) och fiskmjöl kan förekomma i kycklingfoder, främst utomlands. Svensk Fågels medlemmars kyckling innehåller inte detta utan kommer från foder på spannmål från svenska gårdar.

4. Fri från salmonella – Svensk Fågels medlemmars kyckling är garanterat fri från salmonella. Ställ krav på regelbunden provtagning och garantibevis på att den kyckling som köps in är helt fri från salmonella.

Senast uppdaterad: 23 maj 2018