Välkommen Pernilla!

Svensk Fågel stärker upp organisationen med ett nytt stjärnskott, kanslichef Pernilla Aspernäs. Vi fick chans att ställa några frågor till denna lantmästare som ser fram emot att komma en bransch hon redan känner ännu närmare.

Berätta lite om dig själv och din bakgrund!
Jag är uppvuxen på min familjs gård utanför Kalmar, där det drivs kläckäggsproduktion avsedd för matfågel och växtodling. Gården sköts av min bror idag. Jag läste själv till lantmästare vid Sveriges lantbruksuniversitet och innan Svensk Fågel arbetade jag tre år på LRF Konsult som arrendespecialist och redovisningskonsult.

Vad lockade dig till Svensk Fågel och vad hoppas du kunna bidra med?
Arbetet med matfågel, den delen av den gröna näringen, ligger mig varmt om hjärtat. Jag vet också hur bra vi är i Sverige på det. Det jag kan bidra med är min personliga erfarenhet av lantbruk och kunnighet inom branschen.

 Vad innebär din roll och vad ser du mest fram emot i ditt jobb som kanslichef?
Jag upptäcker mer och mer hur bred den här rollen är! Bland annat har jag kontakt med och tar hand om våra medlemmar, avlastar och stöttar Svensk Fågels VD i olika uppgifter och så ansvarar jag för ekonomin. Jag ser framförallt fram emot att få komma branschen ännu närmare och vara en länk till just medlemmarna. Att få arbeta med kloka och drivna människor som alla har ett brinnande intresse för svensk matfågel känns såklart spännande.

Varför är en branschorganisation som Svensk Fågel så viktig?
För att den främjar de svenska kyckling- och kalkonbönderna via de olika kvalitetsprogrammen och faktiskt förmedlar hur bra djurhållning vi har jämfört med andra länder. Det känns oerhört viktigt. Vi samlar branschen under ett paraply för att gemensamt kunna möta konsumenter, livsmedelsbranschen, politiker, myndigheter och andra intressenter.

Äter du mycket fågel?
Ja! Det blir kyckling minst 1-2 gånger i veckan. Tareq Taylors recept på Pollo al limone är en favorit.