Henrik Lilje, Kycklinguppfödare, Svensk Fågel

I undersökningen har drygt 80 procent av alla lantbrukare, anslutna till Svensk Fågel deltagit. Och vad som framkommer är att flertalet har ett eget kretslopp på gården och att var tredje gård i dag drivs av solceller. Nästan lika många har vindkraft. Många bidrar också till den biologiska mångfalden. Nästan 60 procent har blommande kantremsor och knappt hälften har halmbalar där nyttoinsekter kan bo.

Allt fler kvinnor jobbar också inom näringen, nästan 60 procent av gårdarna har kvinnor i någon form av chefsposition.

Jenny Andersson, kycklingbonde och ordförande för Svensk Fågel

Per Watz, kycklingbonde, installerar solceller på taket till sitt kycklingstall

Enkätundersökningen utgår ifrån åtta av FN:s hållbarhetsmål som är relevanta för uppfödningen av kyckling.

Här kan du ladda ned broschyren Svensk kyckling – ett hållbart val om vårt hållbarhetsarbete samt sammanställning av enkätsvaren från hållbarhetsstudien.

Svensk Fågel och dess medlemmar har länge jobbat mot konkreta hållbarhetsmål. Viktiga frågor här är god djurvälfärd och djurhälsa, låg antibiotikaförbrukning och i förlängningen en alltmer klimatsmart kyckling. Redan 2002 gjordes en första Livscykelanalys av Miljöledarna Ciconia. Denna har under senare år följts upp av Sveriges forskningsinstitut inom livsmedel, SIK som numera ingår i RISE. Idag pågår en studie genom RISE kring vattenförbrukningen.

Maria Donis
Vd Svensk Fågel
maria.donis@svenskfagel.se
070-8254858