porträtt

Kalkonbonden på Luna gård

Luna gård ligger mitt på Österlen i Skåne och ägs och drivs av Joakim Svensson och hans fru Malin. De köpte gården 2009 och har bedrivit kalkonuppfödning sedan dess. 2020 byggde de  ett nytt stall och kunde därmed modernisera och effektivisera gården för framtiden och för att trygga djurvälfärden. Förutom kalkonerna har Joakim och Malin […]

Läs mer 2023/10/23

Familjen Larsson

Kyckling och äpple ligger i tiden Värlingegården är en gammal släktgård från 1700-talet som Anders Larsson tog över år 2000. Då var det enbart spannmål som odlades men Anders ville utöka och bestämde sig för att bygga det första kycklingstallet. Därefter har gården byggts ut i omgångar, fler kycklingstallar har tillkommit samt en biobränslepanna. År […]

Läs mer 2022/04/28

Anton Agartsson

Att vara kycklingbonde innebär att man måste ha stenkoll på luftfuktighet, temperatur och exakt fodermängd. Precision är oerhört viktigt för att kycklingarna ska må så bra som möjligt. Innan jag tog över gården, tillsammans med min pappa och farbror, praktiserade vi alla hos den tidigare ägaren, en fullfjädrad kycklingexpert. Så här ett halvår senare känner […]

Läs mer 2022/02/16

Bondeporträtt: Jenny Andersson

Bankebergs gård har funnits i familjen i fem generationer och det känns otroligt fint att se mina egna barn växa upp på samma plats som jag själv. Tillsammans föder vi upp kycklingar, men vi har även får och lamm här hemma. I granngården bor min syster som är mjölkbonde och vi brukar samarbeta en hel […]

Läs mer 2022/01/01

”Jag är stolt över att vara svensk kycklingbonde”

Anna Kihlén-Larsson driver Spannarps Säteri i Ängelholm tillsammans med Erik Larsson. Här står kycklinguppfödningen i fokus och har integrerats i gårdens kretslopp. Hållbarhet och god djurvälfärd är två av Spannarps säteris viktigaste framgångsfaktorer. Lantbruksmiljö är något Anna är van vid sedan uppväxten på en mjölkgård utanför Tierp. Hon pluggade till agronom med ekonomisk inriktning på […]

Läs mer 2020/06/05

André Iacobaeus

” Det är rogivande att pyssla med kycklingarna” För André Iacobaeus är klimathänsyn naturligt och självklart. Marsvinsholms gård drivs som ett eget kretslopp där gödsel från kycklingstallarna går till åkrarna medan halm från spannmålet och flis från skogen värmer upp gården, kycklingstallarna och bostadshusen. – Det är varmt och mysigt i kycklingstallarna. Vi värmer upp […]

Läs mer 2018/12/17

Markus Johansson

Vassmolösa gård i Småland drivs av kycklingbonden Markus Johansson tillsammans med sambon Helén och Markus föräldrar Jan och Agneta. Här föds god, hälsosam och klimatsmart kyckling upp till leverantören Guldfågeln.  Vid sidan om kycklinguppfödningen inackorderas 35 hästar. Markus och Helén odlar även 420 hektar åker, som används till kycklingarnas foder. Halm och flis från grödorna värmer upp […]

Läs mer 2018/06/17

Per Watz

Jag heter Per och är kycklingbonde på Husby Gård, ett stenkast från Eskilstuna. Gården tog jag över från mina föräldrar redan som 23-åring, men då hade vi framförallt kor. Jag kände att jag ville göra något annat och trots att kycklingkonsumtionen i slutet av 90-talet var långt ifrån vad den är idag var jag modig. […]

Läs mer 2018/04/04

Henrik Lillje

Min dag börjar och slutar med att jag, precis som många andra, tittar i min telefon. Men jag kollar inte Facebook utan jag ser efter hur våra kycklingar mår. Det kan jag göra via en app. Sedan går jag givetvis egna rundor i stallarna för att se så att allt fungerar. Som kycklingbonde är man […]

Läs mer 2017/10/06

Camilla Ericson

Min familj är den tionde generationen bönder på vår gård i Hjo. Vi har till och med fått diplom av kungen för att vi har bedrivit jordbruket här så länge. Idag har vi både gårdskycklingar och free range, och tjusningen med att vara lantbrukare är att man lever så nära naturen. Allt ändras efter säsong, […]

Läs mer 2017/03/22

Richard Limmergård

Sedan barnsben har jag haft ett intresse för livet på gården. Pappa jobbade som grisbonde och ville att jag skulle ta över efter honom. Men innan dess tänkte jag se mig om i världen. I Israel testade jag bananodling och mjölkproduktion och i Tyskland kom jag i kontakt med fågeluppfödning för första gången. Jag fastnade […]

Läs mer 2017/03/16