André Iacobaeus

  1. ” Det är rogivande att pyssla med kycklingarna”

För André Iacobaeus är klimathänsyn naturligt och självklart. Marsvinsholms gård drivs som ett eget kretslopp där gödsel från kycklingstallarna går till åkrarna medan halm från spannmålet och flis från skogen värmer upp gården, kycklingstallarna och bostadshusen.

– Det är varmt och mysigt i kycklingstallarna. Vi värmer upp till 34 grader när kycklingarna sätts in och sänker successivt till 19 grader när de växer. Som en svensk sommardag. Det är rogivande att gå in där och pyssla med kycklingarna en kall höst-eller vinterdag, säger  André Iacobaeus.

André har även börjat föda upp utegrisar i mindre skala. Grisarna lever inhägnat på Marsvinsholms gård och får böka runt i jorden, det ger i sin tur ger bra förutsättningar för trädplantering. Att ta hand om jorden på rätt sätt och se mer till vad som händer under jorden än vad som växer på och över den ligger André lite extra varmt om hjärtat:

– Jag arbetar enligt en metod som kallas ”conservation agriculture” där vi fokuserar på att maskar, insekter och mikroorganismer trivs och hjälper oss med jordbearbetning. Då behövs inte plog och kultivator, säger André Iacobaeus.

”Conservation agriculture” handlar också om mångfald bland växter och att jorden ständigt hålls igång så det flödet av kväve och fosfor bibehålls. Något som annars sker naturligt i skog och mark som inte brukas.

Om André
Namn: André Iacobaeus
Ålder: 37 år
Bor: Marsvinsholms gård
Familj: fru och två barn
Yrke: lantbrukare, driver Marsvinsholms gård med fokus på kyckling, spannmål, skog och utegrisar