Kycklingens delar – och lär dig stycka kyckling

Bröstfilé – en bit med mört, magert och lättlagat kött som blir lika god på grillen som i stekpannan. Stek på lägre värme och välj kryddor som passar tillfället, vardag eller fest.

Ben/drumstick – Kycklingbenet eller drumstick som det kallas är det undre lårbenet som blir god att steka i långpanna i ugnen och servera som mingelmat.

Skrov – Passar perfekt att göra en smakrik kycklingbuljong på till sås eller gryta.

Klubba – det är det undre och det övre lårbenet som ser ut som en klubba. Den bakre delen av kycklingen har ett mörkare kött som är saftigare. Krydda och stek i ugn och få en snabb, enkel middag. Passar också bra till picknick.

Lårfilé – en mör, smakrik del från det övre lårbenet som passar bra att stoppa med någon god fyllning, grilla eller woka snabbt i panna.

Vinge – gott att krydda starkt och knaperstekt i ugn. Servera gärna med dippsås.

Temperatur – är köttsaften klar, utan röda inslag så är kycklingen färdig. Ben, lår, klubba och hel kyckling: 80 grader Bröstfilé och lårfilé: 70 grader.

1. Lägg kycklingen stadigt på skärbrädan

2. Skär snitt mellan klubba och kropp

3. Bryt ut lårbenet genom att vrida upp det.

4. Följ med kniven så nära kroppen som möjligt. Dela lårstycket i två delar, överlår och klubba.

5. Frigör vingen genom att skära längs med skulderbladet och igenom vingleden. Vingen går sedan att dela i flera delar.

6. Lägg ett snitt invid bröstbenet

7. Skär längs bröstbenet, bröstkorgen och ner längs nyckelbenet tills hela filén släpper.

8. Nu har du flera fina styckningsdetaljer. Glöm inte att spara skrovet, det kan du koka en god buljong på.