Säkra kycklingtips
God hygien är viktigt vid hantering av kyckling. Här ger vi våra bästa tips på vad du kan tänka på vid matlagningen.
Tvätta händerna
Tvätta händerna med tvål och vatten före matlagning.
Håll isär livsmedel
Håll isär kycklingkött och andra livsmedel som till exempel grönsaker, använd separata skärbrädor och knivar.
Köttsaft
Torka upp eventuell köttsaft från kycklingen med hushållspapper istället för med disktrasan.
Genomstekt
Låt kycklingen bli genomstekt. Alla bakterier, inklusive campylobacter dör vid en temperatur på minst 70 grader. Använd gärna termometer, för hel kyckling gäller 80 grader intill benet och för kycklingfilé och kycklinglårfilé gäller 70 grader. Kycklingköttet ska inte vara genomskinligt och rosafärgat, köttsaften som rinner ut om du delar kycklingen ska vara klar och inte rosafärgad.
Diska
Diska knivar och skärbrädor noga, går det att välja program med högre temperatur (minst 70 grader) på din diskmaskin, gör det. Om du handdiskar, använd varmt vatten, låt diskmedlet löddra och se till att redskapen torkat helt torrt innan de används igen.