Beredskap

Sverige har i dag, mätt i så kallat konsumentvärde av livsmedel, en självförsörjningsgrad på cirka 50 procent. Resten är importerat. För att öka vår motståndskraft och uthållighet behöver vi alla jobba för en ökad inhemsk produktion av livsmedel.

Vi kycklingbönder och företag är en del av svensk livsmedelsproduktion och en samhällsviktig verksamhet. Vi behöver helt enkelt producera mer svensk mat, så att vi blir mindre sårbara vid framtida kriser och krig. Här jobbar vi i branschen med att hela tiden bli bättre och utvecklas. Vi utnyttjar ny teknik och den senaste forskningen, alltid utifrån en hållbar uppfödning med en god djuromsorg i fokus.

Här kan var och en dra sitt strå till stacken. Som konsument kan du aktivt välja svensk kyckling när du handlar och fråga efter var maten kommer ifrån när du äter ute på restaurang. Det offentliga – sjukhus, skolor och äldreboende – kan öka sin upphandling av mat från svenska gårdar. Och myndigheterna kan underlätta för oss lantbruksföretagare att driva våra jordbruk. Tillsammans kommer vi på så sätt att öka vår försörjningsförmåga och beredskap.

Det viktigaste för oss bönder är att svenska konsumenter gillar maten vi tar fram. Och det gör ni, ett stort tack till er alla som väljer kyckling från våra gårdar. Det är tack vare er som vi kan ta fram bra mat, hålla landsbygden levande och bidra till den svenska självförsörjningen. Utan er – inga svenska kycklinggårdar och ingen svensk mat på tallriken.

Alltmer svensk kyckling på tallriken

Kyckling blir alltmer populär och näst efter fläskkött så är det fågelkött som konsumeras mest per capita hos svenska folket. Under året som gick åt vi svenskar i snitt 24,4 kilo fågelkött per år. Det är en ökning med 2,7 procent sedan året innan.

Och det som är allra mest glädjande för oss bönder är att efterfrågan på just svensk kyckling hela tiden ökar. Svensk Fågels medlemmar har ökat sin produktion med hela 45 procent sedan 2009 och på 20 år har den ökat med så mycket som 82 procent.

Stötta svenska bönder

Varje år gör Svensk Fågel en konsumentundersökning tillsammans med analysföretaget Ipsos där vi frågar svenska konsumenter om svensk kyckling. I den senaste undersökningen säger en klar majoritet av svenska folket att kyckling är gott, hälsosamt och att den tillför bra protein. Främsta skälet till att välja just svensk kyckling är att stötta svenska bönder och den svenska livsmedelsproduktionen, det tackar vi för. Andra faktorer som svenska konsumenter uppskattar är att svensk kyckling är trygg, att vi använder lite antibiotika och att vi har en bra djuromsorg.

Livsviktig uppfödning

Vi är väldigt glada och tacksamma för att ni konsumenter väljer att köpa kyckling från våra gårdar. Att ni uppskattar vårt arbete med att ta fram bra, trygg och hållbar mat. Nu fortsätter vi att föda upp svenska kycklingar på våra gårdar och hoppas att vi fortsätter att ha ert förtroende. Det är livsviktigt.