
Djuromsorg
En god och hållbar djuromsorg är grunden för en livskraftig livsmedelsproduktion. I stallarna fokuserar vi på att miljön är rätt, att ventilation och ströbädd är bra och att kycklingarna kan utföra sitt naturliga beteende. Djuren går fritt och kan leka med varandra, picka och ströbada.
En viktig del i uppfödningen är djurens hälsa. Friska och välmående djur är A och O, både för djuren själva och för oss bönder. Bra djurskydd lönar sig helt enkelt. Ingen bonde eller företag tjänar på att djuren skulle må dåligt. Vi bönder jobbar dygnet runt med att sköta våra höns och kycklingar. Med hjälp av kvalitetsprogrammen och ny modern teknik i stallarna har vi också fått ännu bättre verktyg och förbättrar hela tiden omsorgen om djuren, i hela värdekedjan – från hönan, genom ägget – till kycklingen. Kvalitetsprogrammen är både mer omfattande och kräver mer kontroller och provtagning jämfört med både svensk och EU-lagstiftning.
Lägst antibiotika i EU
Genom att vi på olika sätt minskar risken för sjukdomar bland kycklingar håller de sig friska. Och friska djur behöver ingen antibiotika. Inom Svensk Fågel har vi ett av världens lägsta förbrukning av antibiotika. I mars 2025 presenterade europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) sin första EU-heltäckande rapport om hur mycket antibiotika som säljs och används till djur i EU. Den visade att Sverige har den minsta försäljningen av alla länder inom hela EU. Det är ett resultat av åratals arbete och forskning, ett arbete som gett resultat.
Den minimala användningen av antibiotika är nämligen ett kvitto på att våra kycklingar mår bra och att vi är på rätt väg. En ökad och onödig antibiotikaanvändning i världen skapar en ökad risk för resistens, det kan leda till att sjukdomar hos både människor och djur blir allt svårare att behandla. WHO klassar i dag den stora användningen av antibiotika och risken för resistens som ett av de stora hoten mot folkhälsan. Här känns det bra att vi kan dra vårt strå till stacken.
Oberoende kontroll och certifiering
Det är med hjälp av Svensk Fågels omfattande kvalitets-och omsorgsprogram och Sveriges tuffa djurskyddslagar som vi i dag kan ge våra höns och kycklingar god omsorg och säkra och trygga livsmedel till svenska konsumenter. Alla kycklingflockar provtas för salmonella innan det blir livsmedel. Varje höns – och kycklinggård är certifierad vilket innebär kontrollpunkter som oberoende revisorer kontrollerar gårdarna kontinuerligt. Samtliga kycklingar kontrolleras dessutom under översyn av myndighetens officiella veterinärer innan det blir livsmedel.
Bakom varje blågul Gula Pippin-märkning ligger decennier av hårt arbete. Tillsammans med myndigheter och forskare har vi bönder och företag utvecklat ett helt unikt Djuromsorgsprogram. Uppfödningen övervakas och kontrolleras av en oberoende part och rapporteras årligen till Jordbruksverket.
Men är vi nöjda? Nej naturligtvis inte. Vi kan alltid bli bättre. Tillsammans med forskare och andra experter jobbar vi ständigt med att utvecklas. Under 2025 pågår flera olika forskningsprojekt och studier i samarbete med bland annat forskare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Resultaten kommer att märkas ute i våra stallar och företag.
Tack!
Det viktigaste för oss bönder är att svenska konsumenter gillar maten vi tar fram. Och det gör ni, ett stort tack till er alla som väljer kyckling från våra gårdar. Det är tack vare er som vi kan ta fram bra mat, hålla landsbygden levande och bidra till den svenska självförsörjningen. Utan er – inga svenska kycklinggårdar och ingen svensk mat på tallriken.

Alltmer svensk kyckling på tallriken
Kyckling blir alltmer populär och näst efter fläskkött så är det fågelkött som konsumeras mest per capita hos svenska folket. Under året som gick åt vi svenskar i snitt 24,4 kilo fågelkött per år. Det är en ökning med 2,7 procent sedan året innan.
Och det som är allra mest glädjande för oss bönder är att efterfrågan på just svensk kyckling hela tiden ökar. Svensk Fågels medlemmar har ökat sin produktion med hela 45 procent sedan 2009 och på 20 år har den ökat med så mycket som 82 procent.

Stötta svenska bönder
Varje år gör Svensk Fågel en konsumentundersökning tillsammans med analysföretaget Ipsos där vi frågar svenska konsumenter om svensk kyckling. I den senaste undersökningen säger en klar majoritet av svenska folket att kyckling är gott, hälsosamt och att den tillför bra protein. Främsta skälet till att välja just svensk kyckling är att stötta svenska bönder och den svenska livsmedelsproduktionen, det tackar vi för. Andra faktorer som svenska konsumenter uppskattar är att svensk kyckling är trygg, att vi använder lite antibiotika och att vi har en bra djuromsorg.

Livsviktig uppfödning
Vi är väldigt glada och tacksamma för att ni konsumenter väljer att köpa kyckling från våra gårdar. Att ni uppskattar vårt arbete med att ta fram bra, trygg och hållbar mat. Nu fortsätter vi att föda upp svenska kycklingar på våra gårdar och hoppas att vi fortsätter att ha ert förtroende. Det är livsviktigt.