
Hållbarhet
Att leva och äta hållbart är viktigt. Vi bönder har ett stort ansvar. Ett ansvar som vi tar. Vi bor ofta på våra gårdar i generationer och ett hållbart sätt att bruka jorden och föda upp våra djur på är en självklarhet. Eget kretslopp på gården, friska och robusta djur med god djuromsorg, ett bra och balanserat samt certifierat foder, grön el från sol och vind och biologisk mångfald är bara några av de saker vi brinner för.
Minskat klimatavtryck
All mat som produceras påverkar vår miljö. Det går inte att komma ifrån. Men här kan vi som jobbar inom livsmedelsbranschen samt bor och verkar på landsbygden hela tiden förändra och förbättra oss. Med hjälp av ny kunskap, ny teknik och ett starkt intresse arbetar vi hela tiden för att minska vår påverkan på jorden. Det är vår skyldighet.
För några år sedan genomförde vi en omfattande hållbarhetsanalys av hela uppfödningen på gården och år 2022 genomförde de statliga forskningsinstitutet RISE en så kallad Livscykelanalys (LCA) hos Svensk Fågels medlemmar.
Livscykelanalysen visade att svensk kyckling minskat sitt klimatavtryck med en femtedel eller nästan 20 procent på tio år. I dag är avtrycket knappt 1,6 kilo koldioxid per kilo slaktvikt.
Certifierat foder
Några av de viktigaste anledningarna till att kycklingen blivit så mycket mer hållbar är att vi lyckats optimera fodret. Spannmålet som kycklingen äter kommer också till största delen från svenska gårdar och den soja som kycklingen får är certifierad av ProTerra eller RTRS (Roundtable on Sustainable Soy) och är även fri från genmodifierade organismer (GMO). Dessutom använder vi inget fiskmjöl i kycklingarnas foder.
Våra gårdar har ställt om till mer grön energi som också påverkar miljön positivt. I dag använder vi också alla delar på kycklingen, till och med kycklingfötterna. Nästan inget går till spillo. En av den viktigaste orsaken som har bidragit till en alltmer hållbar svensk kyckling är att avelsarbetet har utvecklats – med en mer robust kyckling som resultat.
Mångsysslare och samhällsbärare
För oss är hållbarhet ännu mer än klimatet. I vår hållbarhetsanalys utgår vi ifrån FN:s hållbarhetsmål, där vi har valt ut åtta mål som är relevanta för oss. Förutom miljö- och klimat har vi tittat närmare på ekonomisk och social hållbarhet.
Våra gårdar är landsbygdsföretag som har en nyckelroll som samhällsbärare på landsbygden. Vi är ofta mångsysslare, men vi skapar också viktiga arbetstillfällen, både på våra egna gårdar och hos olika lokala företag. Bland våra anställda finns många nyanlända och när undersökningen gjordes var ungefär hälften av de ansvariga på gårdarna kvinnor.
Tack!
Det viktigaste för oss bönder är att svenska konsumenter gillar maten vi tar fram. Och det gör ni, ett stort tack till er alla som väljer kyckling från våra gårdar. Det är tack vare er som vi kan ta fram bra mat, hålla landsbygden levande och bidra till den svenska självförsörjningen. Utan er – inga svenska kycklinggårdar och ingen svensk mat på tallriken.

Alltmer svensk kyckling på tallriken
Kyckling blir alltmer populär och näst efter fläskkött så är det fågelkött som konsumeras mest per capita hos svenska folket. Under året som gick åt vi svenskar i snitt 24,4 kilo fågelkött per år. Det är en ökning med 2,7 procent sedan året innan.
Och det som är allra mest glädjande för oss bönder är att efterfrågan på just svensk kyckling hela tiden ökar. Svensk Fågels medlemmar har ökat sin produktion med hela 45 procent sedan 2009 och på 20 år har den ökat med så mycket som 82 procent.

Stötta svenska bönder
Varje år gör Svensk Fågel en konsumentundersökning tillsammans med analysföretaget Ipsos där vi frågar svenska konsumenter om svensk kyckling. I den senaste undersökningen säger en klar majoritet av svenska folket att kyckling är gott, hälsosamt och att den tillför bra protein. Främsta skälet till att välja just svensk kyckling är att stötta svenska bönder och den svenska livsmedelsproduktionen, det tackar vi för. Andra faktorer som svenska konsumenter uppskattar är att svensk kyckling är trygg, att vi använder lite antibiotika och att vi har en bra djuromsorg.

Livsviktig uppfödning
Vi är väldigt glada och tacksamma för att ni konsumenter väljer att köpa kyckling från våra gårdar. Att ni uppskattar vårt arbete med att ta fram bra, trygg och hållbar mat. Nu fortsätter vi att föda upp svenska kycklingar på våra gårdar och hoppas att vi fortsätter att ha ert förtroende. Det är livsviktigt.