Kycklingens delar

Laga klimatsmartare mat – tillvarata hela kycklingen. Brukar du alltid köpa bröstfilé? Testa saftiga lårfilébitar eller knapriga vingar nästa gång.


Bröstfilé –
en bit med mört, magert och lättlagat kött som blir lika god på grillen som i stekpannan. Stek på lägre värme och välj kryddor som passar tillfället, vardag eller fest.

Ben/drumstick – Kycklingbenet eller drumstick som det kallas är det undre lårbenet som blir god att steka i långpanna i ugnen och servera som mingelmat.

Skrov – Passar perfekt att göra en smakrik kycklingbuljong på till sås eller gryta.

Klubba – det är det undre och det övre lårbenet som ser ut som en klubba. Den bakre delen av kycklingen har ett mörkare kött som är saftigare. Krydda och stek i ugn och få en snabb, enkel middag. Passar också bra till picknick.

Lårfilé – en mör, smakrik del från det övre lårbenet som passar bra att stoppa med någon god fyllning, grilla eller woka snabbt i panna.

Vinge – gott att krydda starkt och knaperstekt i ugn. Servera gärna med dippsås.

Temperatur – är köttsaften klar, utan röda inslag så är kycklingen färdig. Ben, lår, klubba och hel kyckling: 82 grader Bröstfilé och lårfilé: 72 grader.