Svenskarna äter alltmer kyckling och kalkon och försäljningen fortsätter att öka. Åtta av tio konsumenter vill ha fågel från svenska gårdar. Inte bara för att det känns tryggt, utan för att man också vill vara med och gynna en levande landsbygd.
Du som jobbar i butik är van vid olika sorters frågor från konsumenter och därför har vi samlat information från vår webb som vi tror kan vara till hjälp när frågorna handlar om Svensk Fågels arbete och våra produkter.
Vad står den Gula Pippin för?
Branschorganisationens märkning med den Gula Pippin garanterar att kycklingen och kalkonen är kläckt, uppfödd, slaktad och förädlad i Sverige – oavsett vilken produkt det rör sig om. Men den är också mer än bara en ursprungsmärkning. Den Gula Pippin garanterar en frisk och salmonellafri kyckling eller kalkon som vuxit upp under goda förhållanden, i skydd av ett flertal stränga djuromsorgsprogram, på gårdar som arbetar klimatsmart. Här kan du läsa mer om märkningen och vad som skiljer den från andra.
Sortiment
Sortimentet med kyckling- och kalkonprodukter är brett och stort, och konsumenter kan välja efter egen smak. Hel kyckling, delad vinge, hel vinge, bröstfilé, innerfilé, lårfilé, klubba, lår, drumstick, hjärta och lever är färdigstyckade kycklingdetaljer som går att köpa in till butik. Men det finns också en mängd produkter gjorda på kyckling och kalkon som vanligtvis förknippas med andra köttslag; köttbullar, prinskorv, bacon, färs och även produkter färdiga för att sättas in i ugnen.
Medlemsföretag
Våra medlemsföretag är Kronfågel, Guldfågeln, Atria, Knäreds kyckling, Bjärefågel och Ingelsta kalkon. Alla arbetar mot ett och samma mål – att ta fram världens bästa kyckling och kalkon.
Här hittar du kontaktuppgifter.
Hur nyttigt är det med kyckling och kalkon?
Kyckling och kalkon är rikt på protein, innehåller en rad olika vitaminer och mineraler samtidigt som det är fettsnålt. Det är inte konstigt att matfågel blivit populärt bland dem som vill äta nyttigt.
Här hittar du mer om näringslära.
Beställa material?
Genom åren har vi tagit fram material för konsumenter som vill inspireras i köket eller veta mer om vad vår märkning står för. Här finns alla våra broschyrer.
Kökshygien
Allt rått kött kan innehålla bakterier och därför bör man tänka lite extra på att hålla ytor och händer rena. Låt Marie-Louise Tham, professor i livsmedelshygien, guida dig.
Vanliga frågor
För oss är det viktigt att kunna besvara alla frågor vi får, vare sig det rör sig om livet på gården eller vad man ska tänka på vid tillagning av kyckling. Därför har vi försökt samla alla frågor på ett och samma ställe så att du enkelt finner svar på det du eller dina kunder undrar över.