Svensk Fågel släpper idag Matfågelrapporten 2024, där hållbar djuromsorg står i fokus som en grundpelare i svensk kyckling- och kalkonuppfödning. Rapporten lyfter fram den svenska modellen som på ett unikt sätt kombinerar hög djurvälfärd, låg antibiotikaanvändning och livsmedelssäkerhet genom hela värdekedjan.
Hållbar djuromsorg – En svensk förebild
Rapporten visar att den svenska modellen för djuromsorg bygger på ett holistiskt perspektiv, där hela värdekedjan från avel till slakt omfattas. Svenska bönder och företag arbetar aktivt med att förbättra djurens välmående genom forskning och samarbete med myndigheter och experter. Den svenska matfågelbranschen är bland de bästa i världen på att kombinera god djurhälsa och hållbar livsmedelsproduktion.
”Omsorgen om våra djur bygger på̊ ett långsiktigt samarbete med några av Sveriges främsta forskare och experter samt svenska myndigheter och brukar kallas för ”den svenska modellen”. Modellen har präglats av samförstånd, ömsesidigt stöd och samarbete mellan forskare, myndigheter, branschen och andra intressenter. En framgångsrik modell som är viktigt att vi behåller och utvecklar”, säger Maria Donis, VD Svensk Fågel.
Framgångsrika insatser och internationella erkännanden
Svensk Fågels fothälsoprogram, utvecklat i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet, har fått internationell uppmärksamhet och erkändes 2024 av europeiska nätverksprojektet BroilerNet som ett ledande initiativ inom djurvälfärd. Programmet övervakar kycklingarnas miljö och hälsa genom att systematiskt mäta och förbättra deras fothälsa – en central indikator på god djurvälfärd.
Ny studie om kycklingarnas rörelsemönster
I en ny studie genomförd av forskningsinstitutet RISE visar även att majoriteten av svenska kycklingarna har ett mycket bra rörelsemönster. Kartläggningen som utfördes under 2023 är en del av arbetet med hållbar djuromsorg inom svensk matfågeluppfödning.
Låg antibiotikaanvändning och ökad livsmedelssäkerhet
”Nyckeln till en liten förbrukning av antibiotika är att hålla djuren friska. Det gör man genom att avla på̊ rätt egenskaper, ha ett fungerande smittskydd, bra foder och kanske framför allt en bra skötsel av djuren i stallarna” säger Oskar Nilsson, Antibiotikaexpert, laboratorieveterinär på Statens Veterinärmedicinska anstalt.
Svensk kycklinguppfödning har en av världens lägsta förbrukningar av antibiotika, vilket är ett direkt resultat av den svenska modellen. Endast ett tiotal av Sveriges 3 500 kycklingflockar behandlades med antibiotika under 2023. Detta stärker både djurvälfärden och säkerheten i livsmedelsproduktionen, vilket är avgörande för hållbarhet och konsumenternas förtroende.