Om Svensk Fågel
Svensk Fågel är branschorganisationen för svensk matfågelproduktion och uppfödning. Vi står för 98 procent av matfågelproduktionen i Sverige. Vi representerar hela värdekedjan och våra medlemmar består av avelsföretag, kläckerier, fodertillverkare, bönder och slakterier. Kronfågel, Guldfågeln, Atria Sweden, Knäreds kyckling, Bjärefågel och Ingelsta kalkon är exempel på några av våra medlemsföretag.
Alla arbetar mot ett och samma mål – att ta fram världens bästa kyckling och kalkon.
Hela värdekedjan är anslutna till Svensk Fågel
Svensk Fågel samarbetar med många organisationer och inom en rad nätverk, både i Sverige, och internationellt. Detta gör att vi kan påverka utvecklingen i flera viktiga frågor, t ex arbetet med att bibehålla den goda svenska djurhälsan. Exempel på samarbetsgrupper där Svensk Fågel ingår är Stiftelsen Veterinär Fjäderfäforskning, World Poultry Science Association och AVEC.
Du är varmt välkommen att ansöka om att bli medlem hos oss.
Vad vi gör
Svensk Fågels kansli driver en rad olika kontroll- och övervakningsprogram som syftar till att säkerställa en produktion av kyckling och kalkon med hög kvalitet och säkerhet för konsumenter. Mångårig fjäderfäexpertis med veterinär- och agronomkompetens finns på kansliet för att kunna driva programmen. Kontrollprogrammen verkar för god djurhälsa och djurvälfärd och ligger även till grund för utbildning och forskning. Programmen är också viktiga som underlag för att kunna driva näringspolitiska frågor.
Svensk Fågels kvalitetsprogram innebär att hela värdekedjan regelbundet kontrolleras genom revisioner utförda av oberoende part. I kvalitetsprogrammen ingår även övervaknings- och kontrollprogram av smittskydd och livsmedelssäkerhet. Programmen kontrolleras av veterinärer samt av det oberoende certifieringsorganet HS Certifiering. Gårdarna inbesiktas inför anslutning till programmen genom kontrollbesök av fjäderfäexperter och smittskyddsveterinärer, utöver myndighetens förprövning av stallar.
Läs mer om våra kvalitetsprogram här.
Mål inom branschorganisationen Svensk Fågel
Mål uppsatta tillsammans med medlemmar och myndigheter inom respektive kvalitetsprogram för djurhälsa och djurvälfärd.
Utöka kvalitetsprogrammen i värdekedjan
Kompetensutveckling för medlemmar och underleverantörer
Verka för en hållbar livsmedelsproduktion
Effektiva kontroller i värdekedjan
Minska svinn i värdekedjan
Öppna upp för exportkanaler genom landsgodkännande
Svensk Fågels kansli anordnar årliga informationsdagar, branschmöten och en stämma för våra medlemmar
Svensk Fågels årliga informations/utbildningsdagar syftar att skapa bästa möjliga förutsättningar till ett kunskapsutbyte och att kompetensen där djurvälfärd, djurhälsa och livsmedelssäkerhet stärks. Innehållet under Svensk Fågels informationsdagar anpassas till de aktuella frågor och den trendutveckling som förekommit det gångna året vad gäller djurvälfärd. Dagarna innehåller intressant information om djurens fysiologi, djurens behov av beteende, ben- och fothälsa, hantering av djuromsorgsprogram för avels/föräldradjursuppfödare, regelverk och ventilation med mera. Utöver det ordnas även utbildningsdagar för lastpersonal, branschmöte och årsstämma.
Vår historia
Ända in på 1950-talet betraktades kyckling som lyxmat i Sverige. Men den frysta kycklingen förändrade allt. I början av 60-talet när priserna på vanligt kött rusade i höjden och endast bättre bemedlade hade råd med t ex den färdiggrillade kycklingen de större butikerna lockade med, blev den frysta kycklingen gemene mans alternativ för söndagsmiddagen.
Forskning
Inom Svensk Fågel finns en arbetsgrupp med särskilt fokus på forskningsfrågor. Gruppen består av personer med kompetens inom hela värdekedjan d.v.s. inom områden som rör djurvälfärd, djurhälsa, foder och slakteri. Gruppens syfte är att identifiera vilka behov branschen har samt att uppmana forskare att ansöka om medel inom befintliga anslag utifrån branschens behov.