
Antibiotikaanvändning och antibiotikaresistens
Sverige är ett föregångsland när det gäller låg antibiotikaanvändning och har bland de lägsta nivåerna av antibiotikaresistens i Europa.
Sverige är ett föregångsland när det gäller låg antibiotikaanvändning och har bland de lägsta nivåerna av antibiotikaresistens i Europa. Genom långsiktiga och samspelade insatser har Sverige arbetat aktivt för att förhindra uppkomst och spridning av antibiotikaresistens, både inom human- och djurhälsa samt livsmedelssektorn, står det i en rapport från EU-kommissionen från 2024.
Rapporten “Joint One Health country visit to Sweden on antimicrobial resistance” är skriven efter European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) och det europeisk kommissionens generaldirektorat för hälsa och livsmedelssäkerhet var på ett besök i Sverige, inför uppdateringen av Sveriges strategi mot antibiotikaresistens.
Rapporten framhäver att Sverige arbetar med:
- Effektiv samordning mellan olika myndigheter genom Intersektoriella samordningsmekanismen har skapat bred medvetenhet om AMR.
- Politiskt engagemang, både nationellt och internationellt, har varit en viktig framgångsfaktor.
- Den nuvarande One Health-strategin och handlingsplanen löper ut 2025, vilket gör att nuvarande arbete kan finjusteras.
Den svenska modellen ses som en förebild inom EU och fungerar som en bästa praxis för andra medlemsländer. Genom att hålla djuren friska från början minskar behovet av antibiotika, vilket i sin tur minskar risken för antibiotikaresistens – en av de största globala hälsoutmaningarna.
Sverige och övriga EU länder övervakar förekomsten av antibiotikaresistens och ESBL löpande – Rapporter om resultat publiceras årligen här: Swedres Svarm – Svensk veterinär antibiotika resistens monitoring program som är en del av Strama – samverkan mot antibiotikaresistens.
Kökshygien är A och O
Allt rått kött innehåller bakterier vilket är naturligt. Därför är det viktigt att alltid hålla god kökshygien och säkerställa att kycklingen är genomstekt. Olika temperaturer gäller för olika köttslag och styckdetaljer, så stektermometer är att rekommendera.
Då händerna är en vanlig smittobärare är det viktigt att tvätta händerna före, under och efter hantering av kött. Knivar och andra redskap ska diskas ordentligt i hett vatten. En separat skärbräda för kött bör också finnas i varje hem.
Se en film om sunt förnuft i köket med kyckling här: