Anna Kihlén-Larsson driver Spannarps Säteri i Ängelholm tillsammans med Erik Larsson. Här står kycklinguppfödningen i fokus och har integrerats i gårdens kretslopp. Hållbarhet och god djurvälfärd är två av Spannarps säteris viktigaste framgångsfaktorer.
Lantbruksmiljö är något Anna är van vid sedan uppväxten på en mjölkgård utanför Tierp. Hon pluggade till agronom med ekonomisk inriktning på Ultuna och arbetade i flera år för Lantmännen. 2012 träffade hon Erik Larsson blev tillsammans med honom delaktig i driften av hans släktgård Spannarps säteri.
Gården har en spännande och lång historia som sträcker sig från den danska Gjeddeätten under tidigt 1600-tal till Johan Gyllenstiernas som tog över år 1915 och hans ättlingar som driver gården än idag.
– Hållbarhet och klimattänk är en självklarhet i vår vardag. Vetet vi odlar går mestadels till kycklingarnas foder medan gödslet från stallarna går ut på åkrarna igen. Både gården och kycklingstallarna värms upp av en halmpanna och vi har även solceller på taket, säger Anna Kihlén-Larsson.
Hållbarhet var också en av huvudpunkterna i den framtidsgrupp som startades av Svensk Fågel, vars idéer ligger till grund för styrelsens beslut om verksamheten i framtiden. Anna Kihlén-Larsson var en av de aktiva deltagarna och hon ser ljust på framtiden.
– Jag som kycklingbonde är stolt över mitt arbete och tror verkligen på det jag gör. Svensk kycklinguppfödning har den bästa djurhållningen i världen. Att vi ligger så lågt i antibiotikaanvändning är ett exempel på det, något vi har arbetat länge med och där resultatet bara blir bättre och bättre för varje år som går, säger Anna Kihlén-Larsson