Värlingegården är en gammal släktgård från 1700-talet som Anders Larsson tog över år 2000. Då var det enbart spannmål som odlades men Anders ville utöka och bestämde sig för att bygga det första kycklingstallet. Därefter har gården byggts ut i omgångar, fler kycklingstallar har tillkommit samt en biobränslepanna. År 2013 startade familjen Larsson Värlingegårdens fruktodling, främst med äpple.
Att driva en kyckling- och äppelgård är något de båda uppskattar väldigt mycket. Det kräver strikta och noggranna rutiner samtidigt som jobbet är väldigt varierande, ingen dag är den andra lik.
– Vår släkt har sedan flera generationer bedrivit spannmålsodling. Vi ville utveckla gården och valde att satsa på kycklinguppfödning samt fruktodling. Just kycklinguppfödning och växtodling passar väldigt bra ihop och har många synergieffekter, säger Anders Larsson.
Båda lyfter dessutom fram klimataspekten som en stor bonus, att kycklingarna är del av kretsloppet på gården. Spannmålet som de odlar blir till foder till djuren, halmen används till pannan för att värma stallarna. Gödsel och aska återförs till marken och åkrarna som får näring.
– Vi tror starkt på att både kyckling och äpple ligger rätt i tiden då det är både klimatsmart, nyttigt och gott, säger Camilla Larsson.