Produkter
Sortimentet med kyckling- och kalkonprodukter är idag brett och stort, och konsumenter kan välja efter egen tid och smak. Det finns färsk och fryst kyckling – hel, styckad, naturell, kryddad eller marinerad. Men också köttbullar, prinskorv, bacon och andra charkuteriprodukter gjorda på kyckling eller kalkon. Efterfrågan på mat som är lätt och snabb att laga har även lett till en mängd produkter färdiga för att sättas in i ugnen direkt.
Försäljning av frysta matfågelprodukter, framför allt kyckling, är fortfarande störst. Försäljningen av färsk kyckling ökar dock hela tiden.
Avel
Våra svenska kycklingar härstammar från avelsdjur som importeras från England och köps som far- och morföräldrar (Grandparents). Sverige har ingen egen avel eftersom detta skulle kosta för mycket i förhållande till det antal djur som behövs.
På gården
Förutom uppfödarna som föder upp föräldradjur finns det cirka 120 kycklinguppfödare inom Svensk Fågel. Dessa svarar för 99 procent av kycklinguppfödningen i landet.
Uppfödarna finns från Mälardalen och söderut, i anslutning till slakteriföretagen. Samtliga uppfödare har kontakt med ett slakteri och vissa slakterier har också egen uppfödning.